Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Żydzi: Chrześcijaństwo to dar dla narodów, wyraz Bożej woli

Kościół

Żydzi: Chrześcijaństwo to dar dla narodów, wyraz Bożej woli

Ortodoksyjni rabini z Izraela, Stanów Zjednoczonych i kilku państw europejskich opublikowali [...] oświadczenie ("Wypełniać Wolę Naszego Ojca w Niebie: W stronę partnerstwa pomiędzy Żydami i chrześcijanami" -"To Do the Will of Our Father in Heaven: Toward a Partnership between Jews and Christians" ), w którym głoszą, że chrześcijaństwo jest „darem dla narodów” oraz wzywają Żydów i chrześcijan: „Dążymy do realizowania woli Naszego Ojca w Niebiosach poprzez podjęcie ręki wyciągniętej do nas przez naszych chrześcijańskich braci i siostry. Żydzi i chrześcijanie muszą pracować razem jako partnerzy, aby podjąć wyzwania moralne naszej epoki”.

Fot. via Flickr, CC 0

Kościół

Papież Franciszek: Wiara, która nami nie wstrząsa jest wiarą potrzebującą wstrząsu

„Boże Narodzenie przypomina nam, że wiara, która nie powoduje kryzysu sama znajduje się w kryzysie; wiara, która nie stawia nam pytań jest wiarą, nad którą winniśmy się zastanowić; wiara, która nas nie ożywia jest wiarą, która domaga się ożywienia; wiara, która nami nie wstrząsa jest wiarą potrzebującą wstrząsu” – to słowa Papieża wypowiedziane do pracowników Kurii Rzymskiej. Jak co roku z okazji świąt Franciszek spotkał się z jej pracownikami i wygłosił przemówienie odnoszące się do działalności dykasterii watykańskich. Tym razem poświęcił je przede wszystkimi omównieniu działalności Kurii ad extra, czyli jej relacji z państwami, z Kościołami partykularnymi oraz zaangażowania w dialog ekumeniczny, a więc jej relacji ze światem zewnętrznym.

Egzorcysta obala mity o szatanie

Egzorcysta obala mity o szatanie

W swojej książce „Będziemy sądzeni z miłości”, główny egzorcysta Watykanu, zmarły w ubiegłym roku ks. Gabriele Amorth obala mity, jakie narosły wokół szatana. Czy boi się on człowieka? W jakim miejscu naszego ciała może się umiejscowić? I jak naprawdę wygląda? Skorzystanie z tej wiedzy może pomóc nam lepiej przygotować się na działanie osobowego zła oraz doskonalej się przed nim bronić.

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0

Dlaczego świat nienawidzi Kościoła? Oto 6 powodów!

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego świat tak nienawidzi Kościoła nawet mimo, iż od wieków jest on wiodącą instytucją religijną? Ewangelia jasno pokazuje, że zawsze będziemy prześladowani jako dzieci Świętej Matki Kościoła… Masowe prześladowania katolików w ciągu pierwszych 400 lat jego istnienia były tylko początkiem problemów. Nawet mimo tak potężnej pozycji na świecie, jaką ma Kościół jest on najbardziej prześladowaną grupą religijną. Ale skąd ta nienawiść? Przyjrzyjmy się temu czysto racjonalnie.

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0, Wikimedia Commons, CC0

Ateizm to mądrość? Nie, to intelektualny obciach!!!

Święty Charbel, popularny wśród maronitów libański mnich, nigdy nie dążył do cudowności. Jego ciało mimo upału i wysokiej wilgotności nie rozkłada się. Nauka jest wobec tego fenomenu całkowicie bezradna. Czy Richard Dawkins mnie słyszy? Czy Stephen Hawking zbada sprawę? Raczej nie. Dalej będą opowiadać swe urojone dyrdymały.

Uwaga na Garabandal - objawienia szatańskie

Kościół

Uwaga na Garabandal - objawienia szatańskie

„Objawienia” w Garabandal to antyteza Fatimy. Tak uważał znawca tematu, polski jezuita Ksiądz Józef Warszawski. Jako świadek wielu wydarzeń, napisał na ten temat książkę, która obecnie, kiedy temat Garabandal odżywa, warta jest pilnego przypomnienia. „Garabandal, Objawienie Boże czy mamienie szatańskie” to pozycja klasyczna, znana zarówno mariologom, jak i demonologom. Opisuje ona schemat szatańskiej podróbki prawdziwego objawienia.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Tak zniewalają gry RPG! Szokujące świadectwo

Gry RPG były w moim domu odkąd pamiętam. Siadywałam wieczorami z tatą i przyglądałam się jak grał. Opowiadał mi, co się dzieje na ekranie, a ja wpatrywałam się w niego zauroczona. Kiedy podrosłam na tyle, by swobodnie podążać za fabułą, sama włączyłam się do rozgrywki. Było to dla mnie czymś naturalnym, codziennym nawykiem: wracałam ze szkoły, odrabiałam lekcje… i siadałam do gier. W liceum świat lochów i smoków stał się już moim światem.

Fot. Adam Bujak / Archidiecezja Krakowska via Flickr

Kościół

Abp Jędraszewski: Nie będzie zdrowego społeczeństwa bez zdrowych rodzin!

- Nie ma bardziej wyrazistego kryterium człowieczeństwa niż solidarność i nieobojętność na los ludzi, których istnienie jest zagrożone. Jeśli umywamy od tego ręce, powtarza się gest Piłata - mówił podczas grudniowych „Dialogów u św. Anny" abp Marek Jędraszewski w odniesieniu do odwołanej niedawno konferencji "Prawo dziecka do życia".