Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Chrystus i Mahomet. Przebaczenie i zemsta

Tylko u nas

Chrystus i Mahomet. Przebaczenie i zemsta

Dla Żydów z plemienia Banu Kurajza nie było litości. Na rozkaz Mahometa wszystkim dorosłym mężczyznom ścięto głowy na medyneńskim targu, kobiety i dzieci sprzedano w niewolę, a majątki zabitych rozdzielono pomiędzy muzułmanów.

Zdj. Paul Macleod, lic. CC BY SA 3.0, Wikimedia Commons

Ostrożnie z książkami Coelho! Płynie z nich zły duch!

W 1998 roku polski rynek czytelniczy zawojowała książka nieznanego nam dotąd autora - Paulo Coelho pt. „Alchemik”. Było to wszystko inne od tego, do czego byliśmy przyzwyczajeni - świeże, odkrywcze, z elementami tajemnicy i głębokiej mądrości skrywanej zazdrośnie przez piaski pustyni. Właściwie trudno było zdefiniować fenomen tego dzieła, które w niezwykły sposób pobudzało wyobraźnię i zapraszało czytelnika do zgłębiania relacji z Bogiem, zostawiając mu w tym bardzo dużo swobody.

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0

Z mroków masonerii ku światłu Chrystusa

"Niespokojne jest serce moje, póki nie spocznie w Tobie" - tę prawdę odkrytą przez św. Augustyna można zastosować do wielu życiorysów współczesnych. Po jakich drogach błąka się myśl człowieka, gdzie w swych poszukiwaniach odpowiedzi dochodzi, a gdzie ją definitywnie znajduje - możemy odczytać, w życiu współczesnego lekarza francuskiego Maurice Caillet.

O. Józef Witko przestrzega: OTO potężna broń zła - uważajcie!!

Kościół

O. Józef Witko przestrzega: OTO potężna broń zła - uważajcie!!

Ewangelia pokazuje nam pewną prawdę, która być może nie zawsze jest przez nas zauważona. Chodzi o niewiarę. Niewiara to potężna siła. Ona potrafi wszechmocnego Boga uczynić bezsilnym. W Księdze Wyjścia, kiedy synowie Izraela przeszli przez Morze Czerwone, czytamy słowa Boga: Ja, Pan chcę być twoim lekarzem.