Lekarstwo na strach. O. Adam Szustak OP
Kazanie na Drugą Niedzielę Wielkanocną czyli Niedzielę Miłosierdzia Bożego (Rok B). Kazanie na niedzielę, w każdą niedzielę, czyli Słowo Na Niedzielę:)
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Kazanie na Drugą Niedzielę Wielkanocną czyli Niedzielę Miłosierdzia Bożego (Rok B). Kazanie na niedzielę, w każdą niedzielę, czyli Słowo Na Niedzielę:)
- Stawka naszej wiary jest przeogromna, bo kto uwierzy będzie miał życie wieczne, będzie zbawiony! - Mówił w Święto Miłosierdzia Bożego podczas Mszy św. w Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach abp Marek Jędraszewski.
„Nie wystarczy wiedzieć, że Bóg istnieje. Musimy Go dotknąć własnymi rękami, zobaczyć, że dla nas zmartwychwstał”. Papież Franciszek mówił o tym w czasie uroczystej Mszy w placu św. Piotra. Stanowiła ona centralny punkt watykańskich obchodów Niedzieli Bożego Miłosierdzia. W liturgii uczestniczyło kilkadziesiąt tysięcy pielgrzymów z całego świata. Obecni byli też misjonarze miłosierdzia z pięciu kontynentów, których Ojciec Święty kolejny już raz zaprosił do Rzymu. Przy papieskim ołtarzu ustawiono obraz Jezusa Miłosiernego.
W co nie uwierzył św. Tomasz? Co z tymi ranami Pana Jezusa? A jakie serce ożywiało wierzących po zmartwychwstaniu? I co trzeba dać, żeby otrzymać?
Razem z czwórką moich starszych dzieci wybrałam się do kościoła – chciałam udać się do spowiedzi. Długa kolejka do konfesjonału liczyła co najmniej 100 osób, poczekać musiałam półtorej godziny. Choć początkowo moje pociechy były spokojne, po upływie pół godziny zaczęły zachowywać się nieznośnie. Próbowałam je uciszyć, jednak na niewiele się to zdało. Gdy przede mną było już zaledwie 10 osób, nie wytrzymałam, straciłam panowanie nad sobą.
Mało znany jest fakt, że siedem lat objawieniami Matki Bożej władzę w Portugalii przejęła masoneria. Rządzący postanowili zniszczyć religię w ciągu dwóch pokoleń. Nowa "postępowa władza" ogłosiła, że religia katolicka jest opium dla ludu i dlatego należy ją zniszczyć w przeciągu dwóch pokoleń. Rozpoczęło się prześladowanie Kościoła i represjonowanie duchowieństwa. Prymasa Portugalii oraz niewygodnych biskupów i kapłanów wypędzono z kraju. Lizbona została ogłoszona w 1915 roku ateistyczną stolicą świata. Rodzinę królewską wymordowano do ostatniego dziecka.
Jezus nauczał, że On sam może stać się przyczyną zgorszenia, co brzmi jak prowokacja. Absurdalne byłoby jednak twierdzić, że faktycznie chciał On czyjegoś upadku z powodu swojej Ewangelii. Dlaczego więc tak o sobie mówił?
Katoliczka w sądzie... a może raczej ,,na'' sądzie? To krótki, siedmiominutowy film o tym, co to znaczy: być katolikiem.
Dopiero student ukształtowany przez uniwersytecką paideię – teksty, debaty, dyskusje, rozmowy, seminaria, wykłady, spotkania z autorytetami i profesorami – wnosi inną jakość we wspólnotę, naród czy państwo – mówi ks. prof. Jacek Grzybowski w wywiadzie z Karolem Grabiasem przeprowadzonym dla „Teologii Politycznej”
Spojrzenie wielkanocnego poranka ma tę zrozumiałą moc, że wymyka się daleko. Nie ważne, czy czyni to przez otwarte już okno (wszak jest cieplej, czuć wiosnę), oczy ponad ogrodzeniem w ogrodzie, a może przez otwartą szybę pędzącego autostradą samochodu. Jest zdecydowanie inne niż wieczorna zaduma, która odważa się spoglądać w rozgwieżdżone, dalekie niebo, gdyż jest u siebie, pod dachem, we własnym kącie. Wielkanocne spojrzenie na niebo wyrywa, wyzwala z otaczającej codzienności. Do pokoju, do ogrodu wdziera się słońce, wlewa śpiew ptaków, wiatr przynosi nawet delikatny aromat pierwszych kwiatów. Wymęczone wnętrze mieszkania rozjaśnia się światłem wiosny, jest jakieś odświętne. Przywierając wzrokiem do rozległego horyzontu zatracamy poczucie własnej pozycji. Zapominamy o uwięzieniu – czy raczej o zawieszeniu – we własnych uwarunkowaniach czy obowiązkach. Nasz wzrok dosiada krążących wysoko w słońcu ptaków, przeskakuje przecinający niebo błyszczący punkt samolotu. Zawieszony tak w locie z
Don't worry, be holy - nie martw się, bądź święty - z takim przesłaniem przyszła Marta Różycka z Wolontariatu Misyjnego Salvator. Ta 24 - latka była już 3 razy na misjach, pracowała w filipińskich slumsach, a teraz zamierza tańczyć na warszawskiej starówce razem z setką innych osób, by pokazać światu, jak wygląda radość ze Zmartwychwstania.
Agencja sondażowa Kantar Millward Brown niedawno opublikowała, wyniki badań dotyczącej opinii Polaków na temat ograniczenia handlu w niedziele. Wynika z nich, że zdecydowana większość mieszkańców Polski (56%) popiera zmiany wprowadzone w Prawie Pracy przez PiS. Mniejszość, bo 39% respondentów, negatywnie odnosi się do rządowego pomysłu. 5% nie ma zdania na ten temat.
- Pan zmartwychwstał. I nie chodzi tu tylko o to, że dokonało się Jego powstanie z martwych. On jest zmartwychwstały raz na zawsze i działa jako zmartwychwstały - mówił podczas Odpustu Emaus w parafii Najświętszego Salwatora w Krakowie-Zwierzyńcu abp Marek Jędraszewski.
W tomie z serii Chrześcijanie pod redakcją bp. B. Bejze opublikowane są listy Marii Kolbe, matki św. Maksymiliana. Jeden z tych listów napisany w okresie okupacji zawiera opis nadzwyczajnego spotkania. Maria Kolbe pisze, że w 1941 r., wkrótce po męczeńskiej śmierci swojego syna, o której wtedy jeszcze nie wiedziała, po przebudzeniu rozpoczęła poranną modlitwę. W pewnej chwili usłyszała delikatne pukanie do drzwi, odwróciła się i zdumiona zobaczyła swego syna Maksymiliana ubranego w franciszkański habit. Był radosny, uśmiechnięty, nadzwyczajnie piękny i promieniujący przedziwną jasnością. Pani Kolbe zaniemówiła z radości i zapytała po chwili milczenia: Synu, czy Niemcy ciebie wypuścili? Maksymilian przeszedł przez pokój, zbliżył się do okna i powiedział: Nie martw się o mnie, mamo. Tam, gdzie jestem, jest pełnia szczęścia. Po wypowiedzeniu tych słów nagle znikł. Maria Kolbe natychmiast zrozumiała, że jej syn umarł i przyszedł, aby ją o tym poinformować. Dopiero później przyszła pocztą o