Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Screenshot Youtube - Polonia Christiana

Wiara

A Ty dlaczego wierzysz w Boga?

Zapraszamy do obejrzenia bardzo ciekawego odcinka programu „Dobre czytanie” , który dla kanału Polonia Christiana na Youtube tworzy Piotr Podlecki. Tym razem kwestia apologetyki. Dlaczego dziś kwestia jest zaniedbywana i czy odwoływanie się do niej to rzeczywiście przejaw zubożenia wiary? Koniecznie zobacz:

Fot. Maxwell Hamilton via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

Dlaczego diabeł zostanie spuszczony z łańcucha?

Tak skrajny pesymizm, wręcz nihilizm, doprawdy zbija z tropu. Przywodzi na myśl zdumienie Jana, gdy ten ujrzał Nierządnicę czerpiącą sadystyczną przyjemność z zagłady sprawiedliwych. Wobec nieszczęść, które mają spaść na lud Izraela, prorok Habakuk zadawał Bogu pytanie:

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Tajemnica ciała Św. Ojca Pio

Do Rzymu przywieziono w środę po raz pierwszy z Apulii szczątki świętego ojca Pio z Pietrelciny, jednego z najbardziej czczonych we Włoszech świętych. Tygodniowa peregrynacja po Wiecznym Mieście jest ważnym wydarzeniem w kalendarzu Roku Jubileuszowego. Wczorajszej nocy zostały przewiezione do kościoła św. Salwatora, gdzie pozostaną do piątku. Dzisiaj w kierunku bazyliki Świętego Piotra wyruszy procesja z relikwiami świętych.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Oto przerażające konsekwencje apostazji

Czym jest apostazja?Na początku ceremonii Chrztu Świętego kapłan zadaje dwa pytania. Pierwsze dotyczy wybranego imienia osoby chrzczonej, drugie zaś brzmi: Czego żądasz od Kościoła Bożego? Odpowiedź brzmi: Wiary. Tej wiary, którą otrzymaliśmy od Boga za pośrednictwem Kościoła i do wyznawania której jesteśmy zobowiązani. Dzięki niej należymy do Kościoła, pozostając w łączności z Chrystusem rządzącym Kościołem przez papieża i biskupów, a mając Ducha Chrystusowego, w całości przyjmujemy jego przepisy wraz ze wszystkimi ustanowionymi środkami zbawienia.

Screenshot Youtube - Opactwo Benedyktynów w Tyńcu

Wiara

Czy katechizm może pomóc w modlitwie? S. Małgorzata Borkowska OSB

Paradoksalnie więc mówiąc, mniszki nie powinna obchodzić „religia”; powinien ją obchodzić Bóg. Nie coś, ale Ktoś. „Religia” to jest moja postawa, mój zespół przekonań i praktyk, a więc w gruncie rzeczy nadal ja. Bóg to jest to jedyne „Ty”, godne, aby Mu oddać życie i jeszcze mieć to sobie za przywilej i łaskę. Najgorszą herezją wszech czasów jest traktowanie Boga jako tematu; mówienie i myślenie o Nim, zamiast mówić i myśleć do Niego. Skutkiem takiego bezosobowego podejścia jest najpierw podzielone serce, a w dalszym rozwoju sprawy – faktyczna, choć może nie uświadomiona i nie deklarowana, niewiara (Małgorzata Borkowska OSB)