Kowalczyk: jestem gotowa walczyć o siebie!
„Przypinam narty szczęśliwa” - zapewnia w rozmowie z portalem sport.pl.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem walka.
„Przypinam narty szczęśliwa” - zapewnia w rozmowie z portalem sport.pl.
Według eseisty de Mattei „kościół zaczął się wycofywać i przestał przeciwstawiać relatywizmowi swoją prawdę. A kiedy w bitwie jedna strona się cofa, nieprzyjaciel idzie do przodu. W tej chwili relatywizm postępuje naprzód w całej Europie, w całym świecie chrześcijańskim. Niestety, Kościół przestał być Kościołem walczącym. Stał się Kościołem dialogującym. Dlatego zwycięża relatywizm”. To mocna analiza współczesnego Kościoła i jego postawy, choć oczywiście de Mattei ma bardziej na myśli kościół Zachodni. Kościół w Polsce jest jeszcze Kościołem walczącym, co widać po zaangażowaniu się naszych hierarchów w takie dziedziny życia jak: związki homoseksualne, in vitro, aborcja, etc.
Panie Andrzeju , jak to się stało, że zaangażował się Pan w zatrzymaniu „Edukacji seksualnej” w gimnazjum Pana córki?
W rozmowie z Tomaszem Lisem na łamach tygodnika „Newsweek” mistrzyni olimpijska zdradza, jakie cele wyznaczyła sobie do zrealizowania w perspektywie najbliższych kilku lat –zarówno w życiu zawodowym, jak prywatnym. Nie ukrywa, że zaczyna "powoli żegnać się z nartami". Mówi, że na zaaklimatyzowanie się w nowej sytuacji, po zakończeniu kariery sportowej, daje sobie pięć lat. – „To najprawdopodobniej będzie początek życia po nartach (...). Wtedy ocenię, która furtka będzie najlepsza z możliwych. Czy to będzie uniwersytet, czy praca w mediach, czy zamknięcie się w domu i po prostu odreagowanie, to się dopiero okaże” – mówi Kowalczyk.
Hełetej napisał na Facebooku: "Dziś, jak nigdy wcześniej, konieczne jest pozbycie się rosyjskiej "piątej kolumny" w ukraińskich siłach zbrojnych, w ministerstwie obrony, a przede wszystkim w oddziałach uczestniczących w operacji antyterrorystycznej". Minister obrony Ukrainy chce za wszelką cenę pozbyć się z Ukrainy prorosyjskich agentów, którzy destabilizują działania ukraińskich sił zbrojnych w walce z terroryzmem rosyjskim.
Walka z pedofilią i ochrona płodu to wiodące tematy zaplanowanego na dziś na Jasnej Górze zebrania Rady Biskupów Diecezjalnych. Hierarchowie kolejny raz porozmawiają o przeciwdziałaniu wykorzystywania nieletnich przez duchownych. "Kościół niczego nie chce ukrywać" - mówi ksiądz Józef Kloch, rzecznik prasowy Episkopatu Polski. Jego zdaniem, biskupi potrzebują natomiast dokładnej informacji o pedofilii i losie osób pokrzywdzonych. Dlatego ta sprawa pojawiła się na obradach Rady.
Wczoraj Platforma Obywatelska postanowiła postraszyć PiS i roztoczyła, nie pierwszy zresztą raz, wizję tego, co się stanie, jak Jarosław Kaczyński dojdzie do władzy. Na grafice zamieszczonej na oficjalnym fanpage PO można było zobaczyć propozycje ministrów, jacy zasiedliby w rządzie PiS.
– Chcę ją z powrotem, to moje dziecko. Była w moim łonie. Jeśli ona jest jednak szczęśliwa, to ja jako matka też jestem. Nie chcę, by wracała, jeśli to sprawiłoby jej cierpienie. Jako matka nigdy nie pozwoliłabym, by dziecko było w tarapatach. Ale jeśli ona tam nie może żyć, to wtedy byłabym szczęśliwa, mając ją w swoich ramionach – powiedziała Pattaramon.
To było dawno temu. Pamiętam warszawski świat mojego dzieciństwa: zawsze gwarne i wypełnione dziećmi podwórko osiedla na Rudawce, szkołę numer 159 z boiskiem, na którym latem i zimą spędzaliśmy czas od rana do nocy, zapach drzew, pór roku i chleba pieczonego na patyku na łąkach koło Wojskowego Instytutu Medycyny Lotniczej, pamiętam, jak wyglądali moi nauczyciele, sąsiedzi i przyjaciele. Te wspomnienia z dawnych lat są bardzo bogate. Czasami słyszę jeszcze głosy moich kolegów z dzieciństwa. Lasek na Kole był naszym polem bitewnym. Marzyliśmy o tym, by stać się mężczyznami, dzielnymi, honorowymi, jak Powstańcy Warszawscy - i wierzyliśmy, że wspaniale byłoby oddać życie za swój kraj, jak Oni - i że lepiej umrzeć, niż stracić twarz...
1 sierpnia, a także wydarzenia poza naszymi wschodnimi granicami są nieodmiennie okazją do stawiania pytań o to, czy te pokolenia ruszyłyby to walki, tak jak nasi poprzednicy. Czy „Polactwo”, by posłużyć się określeniem Rafała Ziemkiewicza, a także leminżeria jest jeszcze w stanie, tak jak nasi Rodacy stanąć do walki o wartości, czy potrafi oddać życie, a przynajmniej wygodę, samozadowolenie i spokój za jakieś wyższe wartości? Czy też – w każdym z przypadków konieczności poświęcenia czegokolwiek – spieprzaliby jak szczury z tonącego okrętu? A może trzeba potraktować rzecz jeszcze szerzej i zadać pytanie, czy my jesteśmy zdolni do takiego działania? Czy wychowanie, pop-kultura, dominujący dyskurs publiczny nie przekształcił nas w bezjajeczne leszcze, które są w stanie jedynie uciekać, a nie walczyć?
Czy ewentualna koalicja partii prawicowych na dobre pozbawi władzy ekipę Donalda Tuska?
Ze słów głowy państwa, który dziś przybył do miasta Swiatohirśk w pobliżu Słowiańska, wynika, że przerwa ma pozwolić terrorystom złożyć broń. C, którzy tego nie zrobią, zostaną zlikwidowani.
Według „Rzeczpospolitej” powodem powołania Federacji Mediów Polskich na Wschodzie jest m.in. to, że dla mniejszości polskiej głównym źródłem informacji stają się coraz częściej media rosyjskie. "Po wydarzeniach na Ukrainie propaganda rosyjska jest zagrożeniem dla Polaków mieszkających w krajach między Rosją a Polską. Są tacy, którzy próbują rozgrywać mniejszość polską po myśli Moskwy. W przejęciu Krymu prawie bez wystrzału pomogłaprzecież propaganda. Część Polaków jest na nią podatna. Media polskie muszą temu przeciwdziałać, Federacja będzie się i tym zajmowała" - mówi w rozmowie z „Rz” Zygmunt Klonowski, wydawca „Kuriera Wileńskiego”, jedynej polskiej gazety codziennej na Wschodzie.
“Światowy Dzień bez Papierosa” ustanowiony został przez Światową Organizację Zdrowia. W tym roku najbardziej dyskutuje się o skutecznych sposobach zaprzestania palenia. Prawie 70 proc. palaczy pragnie zaprzestać palenia tytoniu.
To pierwszy raz kiedy Polska w taki sposób daje do zrozumienia Rosji, że nie będzie państwem biernym w konflikcie ukraińskim. Sławomir Brodziński, wiceminister środowiska nie przedłużyłkoncesji poszukiwawczych rosyjskiej firmie firmie gazowej RWE Dea. Właścicielem firmy jest rosyjski oligarcha. "Jako że pośrednio przejął koncesje gazowe w Polsce, resort postanowił, aby ich nie przedłużać ze względu na bezpieczeństwo kraju. Kilka dni temu odmówiono mu zgody na dalsze poszukiwania. To pierwszy przypadek odwołania się do bezpieczeństwa państwa w historii koncesjo dawcy".