Tag

Tag: walka

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem walka.

Pro-life (fot.Archiwum fronda.pl)

Bułgaria mobilizuje się przeciwko aborcji

W Bułgarii aborcja jest zalegalizowana do 12. tygodnia życia dziecka z jakiegokolwiek powodu, a do 20. tygodnia z powodów medycznych, np. w gdy ciąża zagraża życiu kobiety lub kiedy dziecko może być chore. Według danych statystycznych każdego roku dokonywanych jest ok. 40 tys. aborcji. Warto zauważyć , że Bułgaria ma przy tym najniższy odsetek zawieranych małżeństw we wszystkich państwach UE, który wynosi 2,9 na 1000 małżeństw oraz wysoki wskaźnik rozwodów, na poziomie 1,4. W związkach kohabitacyjnych żyje ok. 8 proc Bułgarów, a 56,1 proc. ma dzieci ze związków pozamałżeńskich.

Maria Patynowska (fot. archiwum Autora)

Kościół

Gdzie tkwią podstawy katolickiej refleksji na temat New Age?

Nie wykluczone, że obraz chrześcijańskiej refleksji na temat New Age został przekrzywiony przez nas, dziennikarzy i publicystów którzy tak lubimy robić „wywiad z egzorcystą”, „wywiad z demonologiem”, „wywiad z asystentem egzorcysty”. Te, nasze wytwory, niewątpliwie niosące ze sobą wiele wartości, nieraz jednak spłycają sprawę. Niekiedy, powodują w oczach czytelników silne związanie po raz pierwszy słyszanych tez, z wygłaszającymi je osobami. W efekcie ludziom się wydaje, że tak głosi jedynie Ks. Aleksander Posacki SJ, Ks. Przemysław Sawa, Robert Tekieli, S. Michaela Pawlik, Grzegorz Górny, Dominik Tarczyński, O John Bashobora i inni. Następnie zaś próbuje się obalać ich argumenty stosując chwyty personalne. Często obecnie następują dość podobne ataki skupiające się to na jednej to na drugiej osobie, albo na mediach, jak ostatnio na czasopiśmie „Egzorcysta”.

fot. freeDigitlPhotos

Nie chcą gender na katolickiej uczelni

W dniach 28-30 sierpnia br. na Papieskim Uniwersytecie Ksaweriańskim miał być prowadzony kurs „Ciclo Rosa Académico”, który propaguje ideologię gender i program polityczny LGBT (lesbijek, gejów, trans- i biseksualistów) w Ameryce Południowej. Jak poinformował ks. bp José Daniel Falla, sekretarz Konferencji Episkopatu Kolumbii, został on odwołany dzięki interwencji arcybiskupa Bogoty, tamtejszego nuncjusza apostolskiego oraz nacisków świeckich, którzy podjęli akcję zbierania podpisów pod petycją do władz uczelni. Ich zdaniem kurs podważa zasady Ewangelii, naukę Kościoła oraz prawdę o godności człowieka.

fot. Stuart Miles/FreeDigitalPhotos

Krasnoludki nie płacą. Lewicę finansuje biznes

Fundacja Pro-Prawo do życia podała, że PKN Orlen nawiązała współpracę z lekarzem odpowiedzialnym za dokonywanie aborcji. Mirosław Wielgoś, kierownik Kliniki Szpitala Klinicznego Dzieciątka Jezus w Warszawie został jurorem w konkursie „Polacy z werwą” organizowanym przez największą polska spółkę paliwową. Próbowaliśmy ustalić, czy Orlen zdawał sobie sprawę, czym zajmuje się Mirosław Wielgoś.

Fot. Piotr Drabik, Wikipedia

Gowin poza PO już jesienią?

Jak donosi najnowszy „Newsweek” platformersi nie ukrywają, że kampania Gowina nie podobała się Tuskowi, i choć wygra on w cuglach, to nie wybaczy byłemu ministrowi sprawiedliwości i usunie go z partii. Działacze PO też, wedle informacji tygodnika, nie są zachwyceni demokracją w partii. – Ludzie uważają, że otwarta krytya Tuska to atak na Platformę i podcinanie gałęzi, na której wszyscy siedzimy – tłumaczy mi jeden z posłów PO. Działacz z Mazowsza dodaje: – Gowin powiedział kiedyś, że łączenie mandatu radnego z posadą w komunalnej czy wojewódzkiej spółce jest patologią. Jak mogę kogoś takiego popierać? Przecież wypowiedź dotyczyła także mnie!

Fot. Flickr

Rosja nie boi się homopropagandy

Zachodnie środowiska homoseksualne sprzeciwiają się ustawie podpisanej w czerwcu przez Władimira Putina, zakazującej "propagowania nietradycyjnych relacji seksualnych" wśród nieletnich. Za jej łamanie grożą kary administracyjne, w tym nawet 15-dniowy areszt. Ustawa obejmuje też zakaz adopcji rosyjskich dzieci do krajów, które zalegalizowały małżeństwa homoseksualne. Gejowscy aktywiści poprzez facebookowy profil "Boycott Sochi 2014", nawołują do potępienia Rosji za „homofoniczną” ustawę, bojkotu igrzysk oraz ... rosyjskiej wódki. Witalij Mutko zapewnił, że prawa wszystkich sportowców oraz organizacji sportowych będą przestrzegane zaś „ingerencja polityki do sportu jest niedopuszczalna", apelował o zachowanie spokoju. Jak poinformowała międzynarodowa organizacja przeciwko homofobii All Out, dzień wcześniej szef rosyjskiej dyplomacji Siergiej Ławrow prowadzący w Nowym Jorku rozmowy z sekretarzem generalnym ONZ Ban Ki Munem, przyjął petycję z podpisami 340 tys. osób z wezwaniem, aby Rosja

Logo Gazety Wyborczej

Ksiądz Lemański nie odpuszcza. Atakuje ponownie swojego Biskupa!

Ksiądz Lemański mówi w wywiadzie dla dodatku do "Gazety Wyborczej": - Moim celem nie jest doprowadzenie do zdyskredytowania czy dymisji abp. Hosera. Konflikt między nami trwa już cztery lata. Zanim o sytuacji dowiedziała się opinia publiczna, przeszedłem wszystkie możliwe etapy: rozmawiałem z moim arcybiskupem, pisałem do niego listy, szukałem mediatorów wśród innych biskupów, pisałem do nuncjusza apostolskiego, żeby mi podpowiedział, jak się zachować w tej sprawie. To nie jest tak, że wczoraj zostałem dotknięty przez abp. Hosera i dzisiaj piszę do papieża Franciszka.

Roman Giertych (fot.Wikipedia)

Giertych: nigdy nie byłem antysemitą

- Nigdy nie byłem antysemitą. Nigdy nie dawałem przyzwolenia na wypowiedzi obrażające społeczność żydowską. Nigdy nie wypowiedziałem się w sposób obraźliwy przeciwko jakimkolwiek mniejszościom etnicznym, kulturalnym czy religijnym. Antysemityzmu u mnie doszukują się tylko sfrustrowani postkomuniści - powiedział były wicepremier w rozmowie z gazetą "Rzeczpospolitą". Giertych odniósł się również do zarzutu o reprezentowanie państwa Izrael przeciwko Polsce (chodzi o ubój rytualny): - Nie reprezentuję państwa Izrael. Na czele EJA stoi Rabin Menachem Margolin, a organizacja ma swoją siedzibę ma w Brukseli. Reprezentuję religijnych Żydów, którym przeszkadza zakaz uboju rytualnego w Polsce - tłumaczył. I dodał:- Jeśli dzisiaj powiemy Żydom, że nie można prowadzić uboju rytualnego, to za chwilę zakaże się nam wieszać krzyże w miejscach publicznych. W Polsce nie powinno się nikomu zakazywać kultywowania swojej religii - dodał. Były wicepremier podkreślił, że reprezentuje organizacje żydowskie p

Roman Giertych (fot.Wikipedia)

Roman Giertych został lobbystą Żydów w Polsce!

Roman Giertych na antenie TVN24 przyznał, że będzie lobbował na rzecz Żydów i innych mniejszości, którym "zakazano żyć według własnych tradycji". - Głosowanie w sprawie uboju rytualnego było skandalem. Zakaz wypełniania niektórych rytów jest przejawem pewnego filozoficznego podejścia, które prezentuje w Polsce szeroko rozumiana lewica – stwierdził Giertych w TVN24.

fot.wetape/sxc.hu

Polscy biskupi chcą całkowitego zakazu reklam alkoholu

Pomysł całkowitego zakazu napojów alkoholowych oraz restrekcyjniejszej walki ze sprzedażą wyrobów alkoholowych, wpierają nie tylko polscy biskupi ale również Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz część posłów. - Trzeba tworzyć warunki prawne i społeczne sprzyjające ochronie trzeźwości, sprzyjające rozwojowi zdrowej rodziny i nowoczesnego społeczeństwa, w oparciu o wskazania współczesnych badań naukowych. Konieczny jest więc zakaz reklamy i promocji alkoholu - napisali biskupi w liście na sierpień, miesiąc trzeźwości, który będzie odczytywany w kościołach.

Parafia św. Stanisława w Wierzbicy (Fot. Rafał Terkner/Wikimedia Commons)

Kościół

Ale to już było…

20 października 1961 roku do ks. biskupa Piotra Gołębiowskiego pełniące funkcję sufragana i wyręczającego w większości obowiązków chorego biskupa Jana Kantego Lorka zgłosił się wikary z Wierzbicy, ks. Zdzisław Kos. Sprawa była poważna: miał konflikt z proboszczem o stosunek do wiernych i pobieranie wygórowanych opłat za posługę. Stary proboszcz, w przeciwieństwie do wikarego, nie cieszył się sympatią parafian. Ks. Kos z powodu zaistnienia konfliktu prosił o przeniesienie do Radomia. Ks. biskup wyznaczył mu inną parafię, w małej miejscowości, co najwyraźniej nie odpowiadało ambicjom księdza. Tak wspomina początki sprawy ks. Józef Wójcik, jeden a administratorów parafii z ramienia biskupa w okresie buntu, za obronę praw Kościoła wielokrotnie więziony: „W Wierzbicy jeden z kapłanów - ks. Zdzisław Kos, notabene mój kolega, zbuntował parafian przeciw proboszczowi tak, że parafianie wywieźli go na taczkach. On sam zaś chciał przejąć po nim tę funkcję. Skorzystał z okazji, że parafianie przyc

Fot. Wikipedia

„Narodowcy są jak pluskwy”. Palikot zapowiada „bezwzględną walkę” i depersonalizuje przeciwników

O narodowcach Palikot pisze krótko: „są jak pluskwy: poukrywani, pochowani, ale jeśli dać im żer, wyłażą z tych swoich szpar i nagle jest ich pełno”. I dlatego poseł postanowił wypowiedzieć im wojnę. - Sfotografujemy mordę za mordą. Opublikujemy dane. Wywiesimy plakaty w miastach, dzielnicach , na ulicach – wszędzie tam gdzie żyją. Tam ich powiesimy, aby każdy widział z imienia i nazwiska kto jest faszystą. Będziemy na nich pluć, wsadzać do więzienia, gnębić w miejscu pracy. Niech czują się słabi, niech się boją. Wyśmiejemy ich, ich znajomych, ich bliskich – oznajmia Palikot.

Natalia Dueholm

Legenda dla obrońców życia: Akslop i Ajcroba

Dawno, dawno temu, za górami, za lasami, była sobie piękna kraina o nazwie Akslop. Była to ziemia ludzi odważnych i sprawiedliwych. Jej mieszkańców spotykało niestety wiele nieszczęść i wojen, podczas których musieli walczyć z różnymi potworami.