Tag

Tag: rodzina

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.

Fot. za morgueFile

Żyjesz bez rodziny, umrzesz szybciej

Naukowcy z University College London przyjrzeli się osobom w wieku ponad 52 lata (ponad 6500 przypadków). Po obserwacji naukowcy doszli do wniosku, że osoby które żyją w pojedynkę są „obarczeni ryzykiem wcześniejszej śmierci”. To ryzyko wynosiło aż 26 procent w przypadku śmierci w ciągu najbliższych siedmiu lat.

Fot. Paterm/Wikipedia

Frigide Barjot: nie wolno zrobić z dzieci przedmiotu handlu

Francuscy obrońcy małżeństwa i przeciwnicy przywilejów dla homoseksualistów wezwali Parlament Europejski do ochrony praw dziecka. – Parlament musi postawić ponad zagadnienia bioetyczne i prawne dobro dziecko – powiedziała rzeczniczka ogólnonarodowego związku „Manif pour tous” na konferencji prasowej w Brukseli. Dobro dziecka stało też w centrum niedzielnej demonstracji przeciw „małżeństwom” jednopłciowym i prawom adopcyjnym dla gejów i lesbijek.

Papież Franciszek. Fot. Wikipedia.

Siostra Papieża Franciszka: Wybierał między miłością do Boga a miłością do kobiety. I wybrał miłość do Boga

„Kiedy na balkonie bazyliki watykańskiej pojawił się jeden z kardynałów i ogłaszał imię nowego Papieża, jedyne, co usłyszałam, to „Jorge Mario”, dalej ze wzruszenia już nic nie mogłam usłyszeć, ani nazwiska, ani też imienia, jakie wybrał” – mówi Maria Elena Bergoglio, siostra obecnego Papieża. - „Rozpłakałam się i nie wiem, jak długo to trwało. Radość przeplatała się z refleksją. W pierwszej chwili nawet pomyślałam: „Biedny on, że to go spotkało, Kościół w całym świecie będzie na jego głowie”. Ale wierzę, że Pan Bóg da mu siłę. Jednak muszę jeszcze raz przyznać, że nawet nie sądziłam, iż mój brat mógłby zostać wybrany na Ojca Świętego” - mówi pani Bergoglio.

Gender, czyli wskrzeszanie Engelsa

Gender, czyli wskrzeszanie Engelsa

Pod koniec stycznia media zarówno laickie, jak i katolickie zgodnie informowały, że podczas spotkania w Watykanie z uczestnikami sesji plenarnej Papieskiej Rady Cor Unum, Benedykt XVI powiedział: „Kościół powtarza swoje wielkie »tak« dla godności i piękna małżeństwa jako wiernego i płodnego wyrazu sojuszu między mężczyzną a kobietą, zaś »nie« dla takich filozofii, jak gender, wynika z faktu, że wzajemność między kobiecością a męskością jest wyrazem piękna natury, jakiej pragnął Stwórca”. W ten sposób Ojciec Święty – kolejny już raz – wyraził zdecydowany sprzeciw wobec filozofii gender, według której, jak wyjaśniał już w przemówieniu do Kurii Rzymskiej (21 grudnia 2012 roku), „płeć nie jest już pierwotnym faktem natury, który człowiek musi przyjąć i osobiście wypełnić sensem, ale rolą społeczną, o której decyduje się autonomicznie, podczas gdy dotychczas decydowało o tym społeczeństwo”. Benedykt XVI podkreślał, że zło tej ideologii wyrasta z aberracji antropologicznej - człowiek kwestio

Bp Henke: teoria gender stoi w sprzeczności z judeochrześcijańskim obrazem człowieka

Bp Henke: teoria gender stoi w sprzeczności z judeochrześcijańskim obrazem człowieka

Wobec potężnych wyzwań i przełomów w społeczeństwie Kościół nie może sobie pozwolić na związanie sił wewnątrzkościelnymi dyskusjami ani na pozostanie dłużnym światu świadectwa wiary w Boga. W uroczystość patronki diecezji świętej Walburgi bp Henke zaapelował do wiernych, by nie zaplątywali się w zajmowanie samymi sobą, lecz by szukali „podstawowego wzorca chrześcijańskiego bycia”.

Terlikowski: Drodzy urzędnicy, łapy precz od cudzych dzieci

Rodzina

Terlikowski: Drodzy urzędnicy, łapy precz od cudzych dzieci

Sytuacja, w której trójka dzieci zabierana jest rodzicom, bo „ekspertom” z poradni psychologicznej nie odpowiada światopogląd rodziców jest kuriozalna. Tak jak kuriozalną jest sytuacja, w której argumentem za taką decyzją jest zgoda na kary cielesne, jaką rodzice wyrażają. Szokujące jest również, że rzekomi „eksperci” zamiast pracować z rodziną (która przypomnijmy sama zgłosiła się do poradni) decydują się na porwanie dzieci. Ale... - i to trzeba powiedzieć zupełnie wprost – takie są skutki uznania, że państwo ma dyktować rodzicom, jakie metody wychowawcze mogą stosować.

Victor Orban mówił w Warszawie jak budować wartościowe państwo

Victor Orban mówił w Warszawie jak budować wartościowe państwo

Premier Węgier był gościem debaty organizowanej przez Instytut Wolności Igora Janke i Uniwersytet Warszawski. Podczas przemowy Orban mówił, że "Węgry, Polska i inne państwa Europy Środkowej powinny budować wspólnie przeciwwagę dla sąsiadujących Rosji i Niemiec. Budowanie silnego państwa, jak podkreślał, nie zakończy się sukcesem bez oparcia w tradycyjnych wartościach, religii i rodzinie".

"Po mojemu", czyli comeback Wojciecha Cejrowskiego na antenę!

"Po mojemu", czyli comeback Wojciecha Cejrowskiego na antenę!

Wojciech Cejrowski powraca. Tym razem będzie prowadził program autorski na temat RODZINY. Prześwietli temat familii na wszystkie możliwe sposoby. W planach jest wizyta w studio polsko-kubańskiego małżeństwa, specjalistki od adopcji oraz policjantki samotnie wychowującej dwójkę nastolatków. Wśród gości pojawi się także położna, która wie wszystko o domowych porodach oraz mama ośmiorga dzieci.

Terlikowski: In vitro albo rodzina - wybór należy do nas

Rodzina

Terlikowski: In vitro albo rodzina - wybór należy do nas

Te pytania nie są czysto teoretyczne. Zastanawiają się nad nimi nie tylko bioetycy, ale także sędziowie i urzędnicy, którzy muszą rozstrzygać tego typu problemy. Dodatkowej pikanterii dodają tym sprawom problemy związane z „rodzicielstwem” osób homoseksualnych i tworzenia przez nie skomplikowanych tworów pseudorodzinnych czy prawnych. Wszystko to razem oznacza pokazuje, jak in vitro czy przyznanie praw małżeńskich osobom homoseksualnym niszczy rodzinę, małżeństwo i życie społeczne, a także normalne relacje międzyludzkie.

Polki w Irlandii rodzą 2,5 razy więcej dzieci niż w Polsce. Winna jest za to rządowa polityka prorodzinna

Polki w Irlandii rodzą 2,5 razy więcej dzieci niż w Polsce. Winna jest za to rządowa polityka prorodzinna

Z informacji jakie ukazały się w 2012 roku, wynikało, że Polki są najpłodniejszą mniejszością mieszkającą w Wielkiej Brytanii. Wyprzedziły Afrykanki i Azjatki. Tak samo jest, jak donosi dziennik "Rzeczpospolita", w Irlandii, gdzie również Polacy stanowią najwiekszą gruoę emigrantów. "W 2011 r. w rodzinie, gdzie choć jeden rodzic to Polak, urodziło się 3,01 tys. dzieci. Ponieważ było tam wtedy 120 tys. naszych rodaków (dane Głównego Urzędu Statystycznego), daje to 2,5 tys. narodzin dzieci na 100 tys. polskich rodzin". Dla zobrazowania dysproporcji demograficznej: w Polsce na 100 tyś. polskich rodzin narodzin dzieci jest zaledwie 1 tys. . "To policzek wymierzony w nasz model transformacji - uważa prof. Krystyna Iglicka, demograf, rektor Uczelni Łazarskiego. I dodaje: "U nas młodzi boją się o swoją przyszłość, nie mają poczucia stabilizacji".

Rodzice z chorymi dziećmi przeprowadzają się do Niemiec, bo tam jest normalna opieka lekarska

Rodzice z chorymi dziećmi przeprowadzają się do Niemiec, bo tam jest normalna opieka lekarska

"U nas zwykle wizyta trwa 15 minut, tam 1,5 godziny – opowiada Tomasz Bratoń dziennikowi "Fakt". To nie jedyny minus polskiej rzeczywistości medycznej. Leczenie poważnych chorób czy pomoc osobą niepełnosprawnym okazuje się w Polsce możliwe tylko dla bogatych. W Niemczech każdy ma prawo do takich samych świadczeń lekarskich jak każdy. "W Polsce do specjalistycznego wózka inwalidzkiego za 15 tys. zł NFZ dokłada ok. 1,5 tys. zł, w Niemczech państwo pokrywa 80 procent kosztów. – Tu od trzech lat mamy pod górkę – mówi Beata Jarosz" - pisze Fakt.

Bronisław Komorowski marzy o byciu polskim Orbanem. Postuluje zmianę systemu podatkowego dla rodzin!

Bronisław Komorowski marzy o byciu polskim Orbanem. Postuluje zmianę systemu podatkowego dla rodzin!

Szczegóły nowego projektu w sprawie ulg podatkowych dla rodzin na razie nie są znane. Dostaliśmy jedynie sygnał z Pałacu Prezydenckiego, że Prezydent chce prowadzić politykę prorodzinną. Jak podaje "Rzeczpospolita" "pomysł ten nie był jeszcze konsultowany z rządem ani z ministrem finansów Jackiem Rostowskim i nie wiadomo, czy Rada Ministrów poprze te rozwiązania. Wiadomo jednak, że będzie na ten temat dyskusja w koalicji".

Sąd odebrał ojcu dziecko bo był zbyt religijny

Sąd odebrał ojcu dziecko bo był zbyt religijny

Rafał pochodzi ze związku „podwójnie mieszanego” - jego ojciec jest Polakiem, wierzącym katolikiem, a matka Boliwijką, członkinią jednej ze wspólnot ewangelickich. Pomiędzy rodzicami wybuchł spór odnośnie religii, w której ich syn ma być wychowany. Zachodziła w dodatku obawa, że kobieta może wywieźć dziecko za granicę na co nie potrzebowałaby zgody drugiego rodzica, jako że chłopak posiada podwójne, polsko – amerykańskie, obywatelstwo. Kiedy więc na dwa miesiące „zniknęła” (jak pisze DGP) z domu mężczyzna wystąpił do sądu o ograniczenie jej praw rodzicielskich. I w tym właśnie momencie zaczyna się dramat, czy raczej – z punktu widzenia postronnego obserwatora – tragifarsa.

Terlikowski: A mnie jest szkoda Wałęsy. I Wałęsowej też!

Rodzina

Terlikowski: A mnie jest szkoda Wałęsy. I Wałęsowej też!

Najpierw była książka, w której Danuta Wałęsowa wylewała na męża kubły rodzinnych pomyj. Teraz nadszedł czas na wywiad dla Polsat Cafe, w którym żona byłego prezydenta idzie jeszcze dalej i nie cofa się już nawet przed wyciąganiem mu kochanek, oskarżaniem go o patriarchat, nieszczerość i inne zbrodnie. - Mąż w większości nie patrzy ludziom w oczy. Jak ktoś nie patrzy w oczy, to jest nieszczery, niesympatyczny i nie kocha ludzi - mówiła żona Lecha Wałęsy. - On do tej pory uważa mnie za swoją własność. To jest patriarchat. Do mnie należy, moja jest i to wszystko - wyznała pierwsza dama. Pani Wałęsowa opowiada również o swoim i męża życiu seksualnym. Lech tłumaczy był jej pierwszym i jedynym mężczyzną. A jej mąż? - On miał szczęście i miał zawsze kobiety. Jedną zostawiał, drugą spotykał - relacjonuje słowa Danuty Wałęsy „Super Express”.