Tag

Tag: rodzina

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.

Im więcej rodzeństwa tym mniejsze ryzyko rozwodu w przyszłości

Rodzina

Im więcej rodzeństwa tym mniejsze ryzyko rozwodu w przyszłości

Każde kolejne dziecko w rodzinie (od drugiego do siódmego) zmniejsza ryzyko rozwodu w wieku dorosłym o 2 procent. - Rozwój w rodzinie z licznych rodzeństwem wykształca umiejętności negocjacyjne, zarówno pozytywne jak i negatywne – wyjaśnia prof. Doug Downey z Ohio State Univeristy. - Musisz nauczyć się brać pod uwagę inne punkty widzenia i jak rozmawiać, by rozwiązywać problemy – dodaje szukając wyjaśnienia tych wyników. - Im więcej rodzeństwa, tym więcej możliwości ćwiczenia tych umiejętności – dodaje uczony.

Krzysztof Ziemiec (fot. archiwum Fronda.pl)

Ziemiec: Umiesz liczyć? Licz na siebie. I na swoje dzieci

Prezenter "Wiadomości" odnosi się w felietonie dla weekendowego wydania "Rz" do faktu wstrzymania przyjmowania pacjentów w kilku polskich szpitalach. "Zawsze było prawdziwe powiedzenie, że aby chorować, trzeba mieć końskie zdrowie. No, ale nigdy chyba jeszcze nie było tak, by dla wszystkich, którzy obawiają się, że będą potrzebowali leczenia w szpitalu, wiceminister zdrowia miał jedną krótką żołnierską radę" - ocenia Ziemiec, cytując słowa Sławomira Neumanna: „niech przestaną palić, zaczną zdrowiej się odżywiać, biegać... Będzie mniej chorych. Niech nie patrzą na to, że to korzyści dla systemu, tylko dla samego siebie".

Ks. Marek Dziewiecki (fot. archiwum Fronda.pl)

Ks. Dziewiecki dla Fronda.pl: Polacy mają świadomość, że przyszłość narodu zależy od tego, co dzieje się między mężczyzną a kobietą, mężem i żoną

Ks. Marek Dziewiecki: Przed kilkoma dniami CBOS opublikował wyniki kolejnych badań na temat hierarchii wartości Polaków. Poprzednie badania miały miejsce trzy lata temu. Warto pamiętać, że chodzi tutaj – jak w każdych tego typu badaniach ankietowych - o deklaracje, a nie o postawy życiowe. Nie wiemy, jaki odsetek badanych deklaruje własne przekonania w sposób szczery. Nie wiemy też, jaki odsetek badanych postępuje zgodnie z tymi przekonaniami, które rzeczywiście wyznaje.

Marta Brzezińska-Waleszczyk (fot. archiwum prywatne)

Rodzina

Palikot i seks przed ślubem na wakacjach

Janusz Palikot idealnie realizuje jedno z haseł wyborczych swojego poprzedniego zwierzchnika Donalda Tuska. „Nie róbmy polityki. Budujmy mosty” – nawoływał swego czasu premier, co stało się kanwą dla prześmiewczych memów i trawestowania hasła (moim faworytem jest „Nie róbmy polityki. Lepmy pierogi”).

Homoseksualizm jest cudowny dla dzieci. A jeśli masz wątpliwości, to grzywna!

Rodzina

Homoseksualizm jest cudowny dla dzieci. A jeśli masz wątpliwości, to grzywna!

Lesbijka i doradca szkockiego ministra oświaty Jaye Richards-Hill pozwała David Shuttleton za jego opinie na temat jej aktywności publicznej i homoseksualnej. I sąd skazał go na gigantyczną grzywnę. Mężczyzna jednak zapowiada, że nie zrezygnuje ze swojej walki z – jak ich określa – „normalnofobami”. - To absolutny skandal, że homoseksualiści mają aż taką władzę w naszym społeczeństwie. To absolutny skandal, że oni naruszają nasze praw – dodał.

fot. arztsamui/FreeDigitalPhotos

Chiny kończą z polityką jednego dziecka

Zmiany mają wejść w życie na początku przyszłego roku. W chińskich mediach spekuluje się, że w 2015 r. zniesione zostaną wszelkie ograniczenia dotyczące liczby potomstwa. W kraju od 1971 r. obowiązuje restrykcyjna polityka jednego dziecka, której celem miała być poprawa wzrostu gospodarczego. Szacuje się, że do tej pory przeprowadzono ok. 336 milionów aborcji i 222 milionów sterylizacji. Obecnie problemem Chińczyków jest topniejąca liczba siły roboczej oraz bliska perspektywa załamania się systemu emerytalnego. Według danych Międzynarodowego Funduszu Walutowego, w 2030 roku w Chinach będzie brakować 140 milionów pracowników. Największe miasto w Chinach, Szanghaj prawie w połowie będzie zamieszkiwane przez obywateli powyżej 60 roku życia. W 2035 r. na jednego emeryta przypadać będzie 2,5 pracujących czyli dwukrotnie mniej niż obecnie.

Robert Gwiazdowski (fot. archiwum Fronda.pl)

Gwiazdowski dla Fronda.pl: Dzietność wynosi dziś 1,3 to znaczy, że dwoje rodziców utrzymuje jedno dziecko. Sytuacja się odwróci. To będzie nie do udźwignięcia

Fronda.pl: Co jakiś czas pojawiają się artykuły, opisujące dramatyczne starzenie się polskiego społeczeństwa. Fakt, że w Polsce rodzi się coraz mniej dzieci, w efekcie jesteśmy coraz bardziej starzejącym się społeczeństwem, to nie jest wielka nowość, dlatego chcielibyśmy zapytać, jaka jest relacja pomiędzy kryzysem demograficznym a kryzysem gospodarczym? Jaki wpływ na wycenę aktywów i decyzje zagranicznych inwestorów ma starzenie się społeczeństwa?

Polska wymiera – wynika z raporu ZUS

Rodzina

Polska wymiera – wynika z raporu ZUS

ZUS w swoim raporcie, przyjmuje – trzeba mieć tego świadomość – że polityka pronatalistyczna doprowadzi do zwiększenia wskaźnika dzietności z 1.3 do 1,56. Jednak nawet w takiej sytuacji Polska będzie się wyludniać. Ludność Polski zmaleje w takiej sytuacji o 6 mln osób – z 38,3 mln do 32,3. Pesymistyczny wariant zakłada, że wskaźnik dzietności będzie oscylował wokół 1,4–1,2, tak jak w ostatnich latach. I w takiej sytuacji zniknie ponad 20 proc. naszej populacji.

Terlikowski: Nie skazujmy dzieci na jedynactwo!

Rodzina

Terlikowski: Nie skazujmy dzieci na jedynactwo!

Ostrożnie i z masą zastrzeżeń przypomina o tym „Polityka” zastanawiając się nad tym, jak będzie wyglądać społeczeństwo solistów. Odpowiedź jest dość prosta: otóż nie ma nic takiego jak społeczność solistów, bo soliści to właśnie ludzie, którzy działają w pojedynkę a nie we wspólnocie. Najlepszą zaś szkoła działania grupowego jest właśnie rodzina, nie ma co ukrywać, że wielodzietna. Jeśli takiej szkoły nie ma, to bardzo trudno nauczyć się życia we wspólnocie, poświęcenia dla niej swoich interesów czy wreszcie rezygnacji z własnego zdania. Nie twierdzę przy tym, że jest to niemożliwe, ale nie ma co ukrywać, że o wiele trudniejsze. Trudno też nie dostrzec, że społeczeństwo jedynaków nie ma szans na przeżycie, bo jest prostą drogą do śmierci narodu... Abyśmy zachowali stan demograficzny z dzisiaj, to przynajmniej połowa polskich kobiet musi urodzić przynajmniej trójkę dzieci.

Stanisław Tym o gender, jak zwykle głupio

Stanisław Tym o gender, jak zwykle głupio

Zaczyna się od krótkiego ataku na rodziców, którzy chcieliby, żeby ich dzieci nie stykały się od najmłodszych lat z opinią, że rozwód jest normą, a nie złem. A potem płynnie przechodzi do ataku na katolickie stosunek do ideologii gender. „Ideologia? Gender? Kilka różnych ideologii przeżyłem, ale gender?” - zaczyna. I przekonuje, że nie ma nic złego w tej ideologii. „Z grubsza rzecz biorąc, o tezę, że normy i wartości w życiu kobiet i mężczyzn są wypadkową czynników kulturowych i presji społecznej” - oznajmia. I jakby zapomina, że poza czynnikami i presji jest jeszcze biologia, którą genderyści chcą zwyczajnie zniszczyć. Zapomina też, że w imię tej antyludzkiej (bo sprzeciw wobec naszej biologicznej natury jest wrogością wobec człowieka) próbuje się przekonywać chłopców, że są dziewczynkami czy promuje rozbijanie małżeństw w imię wolności kobiet.

Para małżonków (fot. Free Digital Photo)

Wierzące kobiety mają lepszy seks

Z ankiet przeprowadzonych przez dr Lornę Sarrel i dr Philipa Sarrela* na 26 000 kobiet i mężczyzn wynika, że im większe zaangażowanie religijne, tym bardziej udane życie seksualne. Zaś najniższe zadowolenie z więzi seksualnych naukowcy z prestiżowego Yale University odnotowali wśród kobiet żywiących silne uczucia antyreligijne.

Takich rodziców świat potrzebuje. Papież pokazuje rodziców potrafiących przyjąć dar życia. Każdego!

Kościół

Takich rodziców świat potrzebuje. Papież pokazuje rodziców potrafiących przyjąć dar życia. Każdego!

Anencefalia to ciężkie uszkodzenie, polegające na tym, że dziecko rodzi się bez mózgu lub jego części. Zazwyczaj dzieci takie umierają po narodzinach, ale zdarzają się także takie, które żyją kilka miesięcy czy lat. W większości krajów świata, także w Polsce, zabicie takiego dziecka przed narodzinami jest legalne, a są już państwa (choćby Holandia), które pozwalają na ich zabijanie także po narodzinach.

Fot. intuitivies/sxc.hu

"Byłem tak wściekły na Boga, że rzucałem krzesłami w krzyż i mówiłem bluźnierstwa"

Moje dzieciństwo było koszmarem. Pamiętam tylko, jak ojciec wracał i przewracał się na posadzkę. Nieustannie pił. Poza tym był dla mnie obcą osobą – nigdy nie zamienił ze mną ani paru słów. Wymierzał tylko nieustannie ciosy nam i mamie. Mój dziadek niejako zastąpił mi tatę, ale z drugiej strony te wzorce były ciągle niszczone przez mojego ojca. Do 13 roku życia nie miałem też kontaktu z mamą, bo wpadła w ciężką nerwicę i niestety przelewała na mnie swoje frustracje, traktujac mnie jak „ściereczkę” na problemy – krzyczała i biła mnie. Wystarczyło, że cokolwiek nie wyszło mi w szkole to wyżywała się na mnie. Jak myślałem o ojcu to odczuwałem totalną pustkę. Z powodu jego braku do 20 roku życia czułem w sobie ogromna próżnię, takie „nic” i w to „nic” zaczęła wkradać się nienawiść.