Tag

Tag: rodzina

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.

fot. pixabay.com

Rodzina

Największe podatki w Polsce płacą… rodziny wielodzietne

W dyskusji Plenerowego IX Ogólnopolskiego Zjazdu Dużych Rodzin wziął udział m.in. „Łukasz Hardt z Rady Polityki Pieniężnej, który zwrócił uwagę, że duże rodziny w Polsce są niewspółmiernie obciążone podatkami konsumpcyjnymi, jak np. VAT, w stosunku do rodzin z mniejszą liczbą dzieci” – czytamy na portalu pch24.pl.

fot. vatican media

Kościół

Papież ogłosił nową formułę Światowego Spotkania Rodzin

Przyszłe Światowe Spotkanie Rodzin będzie mieć nową formułę. Papież ogłosił ją w krótkim wideoprzesłaniu. Będzie się ono odbywać zarówno w Rzymie, jak i w Kościołach lokalnych. Spotkanie to zostało przewidziane na czerwiec przyszłego roku i odbędzie się pod hasłem: Miłość rodzinna: powołanie i droga świętości.

fot. tvp info/screen

Brawo Polska!

Ziobro ws. skarg do TK o zakazie małżeństw tej samej płci: To próby podważania konstytucyjnego i społecznego ładu Rzeczypospolitej Polskiej

- Artykuł 18 Konstytucji RP jednoznacznie definiuje małżeństwo jako związek kobiety i mężczyzny oraz stanowi, że znajduje się ono „pod ochroną i opieką Rzeczypospolitej Polskiej”. Materiały z prac Komisji Konstytucyjnej Zgromadzenia Narodowego, poprzedzających uchwalenie konstytucji, potwierdzają, że sformułowanie w ten sposób art. 18 było celowym zabiegiem, mającym zapobiec wprowadzaniu do prawa możliwości zawierania małżeństw pomiędzy osobami tej samej płci, a ewentualne umorzenie postępowania otwierałoby taką drogę na przyszłość – czytamy w oświadczeniu ministra sprawiedliwości i prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobry.

Dziś w sposób szczególny módlmy się za wszystkie dzieci!

Wiara

Dziś w sposób szczególny módlmy się za wszystkie dzieci!

Modlitwa matki O Niepokalana Dziewico, Ty, która jesteś Matką Jezusa i moją, przez mi­łość świętej Rity spójrz na mnie pono­szącą słodką i ważną odpowiedzialność matki. Tobie, o Matko, polecam moje dzieci, które tak bardzo kocham, dla których tak wiele cierpiałam i za które odpowiadam przed Twoim Boskim Sy­nem. Naucz mnie prowadzić je tak, jak to czyniła święta Rita, po pewnej drodze prowadzącej do Boga. Spraw, abym była pełna czułości, ale bez słabości, silna, ale bez surowości. Uproś dla mnie tę cierpliwość, która nigdy się nie kończy, wszystko znosi, gdyż ma jako ostateczny cel zbawienie moich dzieci. Matko Boża, pomóż mi w tym trudnym zadaniu! Ufor­muj moje serce na podobieństwo Twoje­go serca i spraw, aby moje dzieci widzia­ły we mnie odblask Twoich cnót, abym umiała nauczyć je kochania Ciebie i słu­żenia Tobie na tej ziemi, byśmy kiedyś mogli znaleźć się w niebie wychwalając Cię i błogosławiąc. Dlatego proszę Cię, Królowo Świętych, abyś otoczyła je opie­ką świętej Rity z Cascia.

fot. yt/prezydent.pl

Polska

Piękne życzenia Pary Prezydenckiej z okazji Dnia Matki

- To nauczycielka dobrego życia i wrażliwości na potrzeby innego człowieka. Dlatego Dzień Matki obchodzimy w Polsce z autentycznej potrzeby serca, spontanicznie i powszechnie, z prawdziwą radością i dumą. To jedno z tych świąt, które utrwalają wspólnotę łączących nas wartości – pośród których więzi z bliskimi niezmiennie zajmują miejsce najwyższe – czytamy w okolicznościowych życzeniach złożonych przez Parę Prezydencką z okazji przypadającego dzisiaj Dnia Matki.

fot. pixabay.com

Uwaga

Stop redefiniowaniu rodzicielstwa przez UE. Międzynarodowa koalicja organizacji prorodzinnych

Komisja Europejska zamierza wdrożyć rozporządzenie, które wymusi na państwach członkowskich akceptację dokonanych w innym kraju adopcji dzieci przez konkubinaty jednopłciowe. UE nie ma jednak kompetencji do ingerowania w prawo rodzinne. Z tego powodu, międzynarodowa koalicja organizacji pozarządowych wystąpiła z apelem do KE o odstąpienie od tych planów. W Internecie podpisywać można petycję w tej sprawie.

fot. pixabay.com

Uwaga

Leszno. Nie dla finansowania in vitro. Naprotechnologia to właściwe rozwiązanie

Rada miejska w Lesznie ma podjąć decyzję w sprawie finansowania procedury in vitro. Mieszkańcy miasta przygotowali petycję w tej sprawie mającą na celu wsparcie przez władze naturalnych metod leczenia niepłodności zamiast zapłodnienia pozaustrojowego - wątpliwego moralnie procederu, który pozwala urodzić się jedynie nielicznym, skazując pozostałe powołane do życia istnienia ludzkie na zamrożenie lub śmierć. Apel wsparł Instytut Ordo Iuris.

Fot. screenshot TVP Info

Polska

Morawiecki: wzmocnimy rolę rodziny w życiu społecznym

W tę sobotę Prawo i Sprawiedliwość ma zaprezentować Nowy Polski Ład - więcej czytaj tutaj. Na konferencji V4+ COALITION PRO FAMILIA premier Mateusz Morawiecki zapowiedział, że Polska chce jeszcze bardziej wzmocnić rolę rodziny w życiu społecznym w Polsce.

fot. pixabay.com

Brawo Polska!

Wilamowice nie strcją 7 mln zł z Funduszy Noweskich z powodu ,,stref wolnych od LGBT''

Wilamowice nie stracą dofinansowania z Funduszy Norweskich. Zdecydowała o tym uchwała o przyjęciu przez miasto Samorządowej Karty Praw Rodzin, która uchyliła inną uchwałę wyrażającą sprzeciw wobec „podważania przez przedstawicieli środowisk LGBT pojęcia modelu rodziny”. Radni zdecydowali się na ten krok po zapewnieniu przedstawicieli Królestwa Norwegii, że SKPR nie zagraża otrzymaniu 7 mln zł środków. Pomocy miastu udzielił Instytut Ordo Iuris.

Kard. Stefan Wyszyński: Pracować dla Boga i dla Polski

Wiara

Kard. Stefan Wyszyński: Pracować dla Boga i dla Polski

W dobrze zorganizowanej pracy musi być zawsze miejsce na jej pełne zrozumienie. Rozum ludzki, wola człowieka muszą coś z pracy wynosić. Otrzymany rozkaz musi być poddany ocenie rozumu. On to bowiem wskazuje nam drogi do najlepszego wykonania pracy ludzkiej – pisał ks. Stefan Wyszyński w 1946 roku. Fragment jego książki „Duch pracy ludzkiej” przypomniano w „Teologii Politycznej Co Tydzień”: „Prawo (do) pracy”