Tag

Tag: rodzina

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.

Fot. screenshot - YouTube (The Times and The Sunday Times)

Wiara

Papież: społeczeństwa i narody bez dzieci nie mają przyszłości

- „Nie możemy zaakceptować, żeby nasze społeczeństwo przestało rodzić dzieci i zatraciło się w smutku” – powiedział Papież do uczestników Stanów Generalnych na temat dzietności. Wydarzenie organizowane przez Włoskie Forum Stowarzyszeń Rodzinnych kolejny już raz z udziałem Franciszka odbywa się w Rzymie. Zwrócił on uwagę, że jest to kwestia podstawowa dla przyszłości Włoch i Europy. Narodziny dzieci pozostają głównym wskaźnikiem dla zmierzenia nadziei każdego narodu.

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Święta Rodzina sprawdzonym wzorem

Rozbite rodziny, zranione dzieci, związki niesakramentalne, pary jednopłciowe… Świat twierdzi, że to nowoczesne, normalne. A co na ten temat mówi Pan Bóg?

Fot. via Pixabay.com

Uwaga

Pięcioro dzieci wraca do matki - skuteczne działania Ordo Iuris

- W obronie matki wystąpiło kilkunastu sąsiadów, którzy podpisali petycję, gdzie zaprzeczyli jakoby matka zaniedbywała dzieci. Ich zdaniem dzieci lgnęły do matki oraz były zawsze zadbane. Twierdzili również, że dzieci Eweliny Szmidt miały zapewniane posiłki, a matka nieraz częstowała również ich dzieci. Zgromadzona w sprawie dokumentacja medyczna nie potwierdziła, żeby matka stosowała przemoc wobec małoletnich. Do sądu wpłynęła również przychylna dla kobiety opinia Stowarzyszenia i Fundacji Rzecznik Praw Rodziców. W sprawę zaangażowali się prawnicy Ordo Iuris - czytamy na portalu instytutu.

Fot. via Pixabay.com

Rodzina

Polacy, miejcie dzieci - to powołanie małżonków!

Mężczyzna i kobieta łączą się z sobą tak ściśle, że — wedle słów Księgi Rodzaju — stają się „jednym ciałem” (Rdz 2,24). Zarówno mężczyzną, jak i kobietą jest człowiek poprzez ciało. Równocześnie zaś te dwa somatycznie zróżnicowane podmioty uczestniczą na równi w zdolności życia „w prawdzie i miłości”. Zdolność ta, natury duchowej, odzwierciedla osobową konstytucję człowieka. Odzwierciedla ją wespół z ciałem. Przez to mężczyzna i kobieta są predysponowani do ukształtowania „komunii osób”. Kiedy łączą się z sobą w małżeństwie jako „jedno ciało”, to zjednoczenie obojga winno równocześnie stanowić jedność „w prawdzie i miłości”. Wtedy posiada ono dojrzałość właściwą ludzkim osobom — stworzonym na obraz i podobieństwo Boga.