Ks. Kostrzewa: Trzy filary wychowywania młodzieży - wiara, rodzina, patriotyzm
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.
Podczas niedawnego Szczytu SDG, prezydent Węgier Katalin Novák zwróciła uwagę na kryzys demograficzny i przypomniała o prawie rodziców do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami.
Papież przyjął na audiencji delegację latynoamerykańskiego Centrum Badawczo-Formacyjnego dla Ochrony Nieletnich. Jakże zmieniłby się świat, gdybyśmy byli wewnętrznie przekonani o tym, że każdy z tych najmniejszych jest odbiciem oblicza samego Boga – mówił Franciszek. Dziękował, że właśnie dla tego celu ofiarnie pracują członkowie centrum.
Dziadkowie są często pierwszymi wychowawcami i nauczycielami. Rozpieszczają, przekazują wiarę, uczą pracowitości i są strażnikami rodzinnych opowieści. W nauczaniu Kościoła podkreśla się godność, mądrość i doświadczenie życiowe osób starszych. Papież Franciszek nazywa dziadków „strażnikami i gwarantami wiary, którzy zachowują pamięć Kościoła i przekazują ją młodym pokoleniom”. O darze obecności osób starszych w rodzinie przypominał w swoim nauczaniu bł. kard. Stefan Wyszyński.
Z inicjatywy Rycerzy Kolumba 13 lipca obchodzony jest Dzień Męża i Żony na pamiątkę ślubu świętych Zelii i Ludwika Martin, rodziców św. Tereski, który odbył się właśnie tego dnia.
Czescy biskupi zabrali stanowczy głos w obronie dzieci i rodziny. Za Papieżem Franciszkiem przypominają, że gender jest dziś jedną z najniebezpieczniejszych kolonizacji ideologicznych. Sprzeciwiają się Konwencji Stambulskiej oraz próbom legalizacji tak zwanych małżeństw homoseksualnych. Skąd bierze się ta zuchwałość, by odbierać dzieciom prawo do ojca i matki – pytają biskupi Czech, Moraw i Śląska.
W Internecie zawrzało na temat środków wczesnoporonnych. Mają być one ogólnodostępne, wydawane bez recepty. Opinie na ten temat, jak na każdy dotyczący moralności katolika (i nie tylko), są podzielone. Jeszcze 6 lat temu sama nie miałabym nic przeciwko, bo sama taką tabletkę „dzień po” wzięłam.
Nazywam się Julie Kilkeary, jestem katoliczką i matką trójki dzieci. Nasza najstarsza córka uczęszcza do szkoły St. Alexis School. W niedzielę, w której obchodziliśmy dzień świętości życia, ksiądz Zywan poprosił mnie, abym podzieliła się z wami moim świadectwem.
Prof. Aleksander Nalaskowski w rozmowie z PAP podkreślił, że kluczowymi elementami ojcostwa są odpowiedzialność za dzieci oraz żonę, a także wychowanie w prawdzie.
- Wiara to nasz największy skarb, dzięki któremu możemy poznać Boga, nawiązać z Nim relację i pokochać Go. Od niej zależy nasze szczęście, a po śmierci zbawienie. Jak skutecznie przekazywać skarb wiary w świecie tak bardzo przeciwnym wartościom katolickim? Wszak Bóg daje „ducha miłości, mocy, trzeźwego myślenia” (2 Tm 1,7) - przypomina ks. Sławomir Kostrzewa w homilii wygłoszonej w parafii pw. św. Konstancji w Chicago, 6 października 2019 r.
Biblia opowiada o życiu wielu różnych mężczyzn. Pismo Święte ukazuje bardzo wyraźnie, że mężczyzna to także namiętność, miłość, pożądanie skierowane do kobiety. Jak nazwać ten aspekt wizerunku mężczyzny? Niektórzy używają słowa kochanek, ale znaczenie tego słowa jest za wąskie. Interesuje nas tutaj nie tylko cielesne, lecz wielorakie zainteresowanie i pragnienie kobiety, całe nastawienie mężczyzny na kobietę.
Ja i mój mąż byliśmy gorliwymi zwolennikami naturalnych metod planowania rodziny podczas pierwszych 17 lat małżeństwa. Mimo tego nie stosowaliśmy ich, ponieważ byliśmy otwarci na pojawienie się większej liczby dzieci, a także nie było między nami jakiegoś konkretnego powodu, abym nie zachodziła w ciążę. Jednakże kiedy byłam już po czterdziestce, a moje dzieci podorastały, poczułam, że nie jestem w stanie wychować następnego dziecka. Wtedy właśnie nadszedł czas, aby praktykować to, czego byliśmy zwolennikami.
- Ten kryzys nie ominął rodziny, nie ominął on, niestety, polskiej rodziny! Powoduje tyle obrazy Boga, jest przyczyną wielu nieszczęść i zła. Dlatego jest przedmiotem szczególnej wrażliwości i szczególnej troski Kościoła. Za cyframi wszak, za analizami i opisami stoi tu zawsze żywy człowiek, tragedia jego serca, jego życia, tragedia jego powołania. Rozwody, wysoka liczba rozwodów. Trwałe skłócenie i konflikty w wielu rodzinach, a także długotrwałe rozstania na skutek wyjazdu jednego z małżonków za granicę. Prócz tego coraz częściej dochodzi też do zamykania się rodziny wyłącznie wokół własnych spraw, do jakiejś niezdolności otwarcia się na innych, na sprawy drugiego człowieka czy innej rodziny - mówił podczas homilii w trakcie swojej czwartek pielgrzymki do Ojczyzny Ojciec Święty Jan Paweł II.
Na początku pragnę wyrazić moją wdzięczność Panu Jezusowi Chrystusowi. Bez Niego to świadectwo miałoby zupełnie inne zakończenie, a moje małżeństwo ległoby w gruzach.
Litewski Ruch Rodzin zorganizował w miniony weekend w Wilnie międzynarodową konferencję pt. „Stając w obronie praw naturalnych, wspólnie ocalmy Europę”.