Tag

Tag: rodzina

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.

(fot. pixabay)

Włochy wymierają, za przykład wskazują Polskę i Węgry

We Włoszech kolejny rok z rzędu ubyło mieszkańców i noworodków. Jak podał urząd statystyczny ISTAT, w ubiegłym roku pobito kolejny negatywny rekord. Urodziło się zaledwie 439 tys. dzieci, najmniej, od kiedy istnieją zjednoczone Włochy. W ciągu jednego roku liczba noworodków spadła o 4 proc. Włochy cierpią już dzisiaj na skutek wtórnego niżu demograficznego. W wieku rozrodczym są bowiem kobiety, które urodziły się w latach 70-tych, kiedy to Włoszki przestały rodzić dzieci. Dlatego potencjalnych matek jest dziś mniej i tego nie da się już zmienić. We Włoszech przybywa natomiast zgonów. Co roku więcej Włochów umiera niż się rodzi. W roku 2018 różnica ta wynosiła 193 tys. W konsekwencji zmniejsza się liczba obywateli. Od 2014 r. Włochy straciły 677 tys. mieszkańców, czyli odpowiednik Palermo, największego miasta Sycylii. Gdyby nie napływ migrantów ubytek ten wyniósłby 1,3 mln.

(fot.youtube)

Rodzina

O. Jacek Salij OP: Dlaczego nie mogę zgodzić się na rozwód?

- Jeżeli ja się zgodzę na rozwód, on jest niewierzący, to będzie tak, jakbym ja mu dała rozgrzeszenie, a to by było rozgrzeszenie nieprawdziwe, i ja bym go skrzywdziła. (...) to jest, państwo wiecie, świadectwo dla męża, nawet tego męża, który wydawałoby się kompletnie zamknięty na świadectwo. Świadectwo dla dzieci, którym jest ten ogromnie ważny komunikat przekazywany, że małżeństwo jest święte, no i świadectwo nie wiadomo dla kogo, świadectwo takie rzucane w przestrzeń - mówił o. prof. Jacek Salij OP

Zdj. Pexels, CC0

Rodzina

Brawo PiS! 'Ciąża +', czyli: darmowe leki dla przyszłych matek

Projekt programu Ciąża+ przygotowało Ministerstwo Zdrowia. Ma on być elementem polityki prorodzinnej rządu. Listę leków ustalą konsultanci krajowi."Ministerstwo Zdrowia przygotowało projekt programu Ciąża+, który wprowadza dla kobiet spodziewających się dziecka darmowe leki na receptę, które muszą przyjmować ze względu na stan zdrowia" - zapowiedziała wiceminister zdrowia Józefa Szczurek-Żelazko.

screenshot Youtube - RCS TV

Z jakimi uzależnieniami zmagają się dziś polskie rodziny? Ks. Sławomir Kostrzewa

Z jakimi uzależnieniami zmagają się dziś polskie rodziny? Jak postępować w przypadku, gdy ktoś z bliskich przejawia symptomy uzależnienia? Dlaczego znaczna część terapii okazuje się nieskuteczna i jakie błędy popełniają najbliżsi względem uzależnionych w rodzinie? Odpowiedzi na te pytania udziela ks. Sławomir Kostrzewa w audycji dla rodzin i małżonków w ramach cyklu "Rozmowy Niedokończone" w Radiu Maryja, 21 maja 2019 r.

screenshot twitter - Kancelaria Premiera

Polska

Inauguracja ,,500+ na każde dziecko''. Premier Morawiecki:Nie chcemy Polski wyludnionej, smutnej, biednej

„Pierwszą myśl chcę przekazać prostą: mamy wprawdzie ten znaczek - symbol 500+, ale nie zapominajmy o pełnej nazwie całego tego programu. Program nazywa się "Rodzina 500+" - to jest dla rodzin, program, który ma budować polskie rodziny” - mówił dziś premier Mateusz Morawiecki w trakcie pikniku w Mroczy, który zorganizowano z okazji inauguracji programu „500+ na każde dziecko”.

Zdj. Piotr Drabik, lic. CC BY SA 2.0, via Flickr

Polska

Cymańskim zajmie się prokuratura? Chodzi o... KLAPSA!

Rzecznik Praw Dziecka, Mikołaj Pawlak po wypowiedzi na temat wymierzania dzieciom kar cielesnych spotkał się z falą hejtu. Ze słów rzecznika nie wynika w żaden sposób, aby popierał bicie dzieci. Pawlak przekonywał jedynie, że nie powinno się karać rodziców, którym zdarzyło się wymierzyć swojej pociesze klapsa.

(fot. P. Tracz/ KPRM/ flickr/ CC0)

Polska

Przełomowa ustawa antyprzemocowa! Natychmiastowa ochrona dla ofiar!

Osoba stosująca przemoc fizyczną, stanowiącą zagrożenie dla życia lub zdrowia domowników, będzie musiała bezzwłocznie opuścić mieszkanie; dostanie też zakaz zbliżania się do domostwa; sankcje natychmiast wyegzekwuje policja, a sądy w błyskawicznym trybie zajmą się sprawą. Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowało przełomowe zmiany w prawie, które realnie ochronią ofiary przemocy domowej.

Fot. Krzysztof Sitkowski (KPRP) via prezydent.pl

Polska

Prezydent Andrzej Duda: Programy wspierające rodziny to żaden prezent ani jałmużna!

Na rynku w Ostrowie Wielkopolskim Prezydent Andrzej Duda spotkał się z mieszkańcami powiatu ostrowskiego. – Musimy być coraz mocniejszym społeczeństwem, musimy mieć coraz lepsze, coraz sprawniej działające, coraz silniejsze państwo. Tylko z takim państwem będą się liczyli w Europie i na świecie, i tylko takie państwo ma szansę przetrwać wszystkie problemy i zawieruchy dziejowe, jakie być może jeszcze przyjdą – podkreślił Prezydent.

Zdj. screen Youtube/Telewizja Republika

Zobacz

Ojciec prezydenta szczerze i wzruszająco o synu

"Kiedyś wysłuchałem jego przemówienia, zadzwoniłem i powiedziałem: Synu, teraz już mogę umrzeć spokojnie"-powiedział w rozmowie z "Gazetą Krakowską" ojciec prezydenta RP, Jan Duda. W wywiadzie profesor mówił m.in. o rodzinie, kryzysie męskości i wychowaniu dzieci.

(fot. pixabay)

Cywilizacja śmierci

Kard. Barreto: Zjednoczmy się na rzecz ochrony życia

"Zachęcamy wszystkich do włączenia się w modlitwę w intencji ochrony i rozwoju stworzenia oraz do podjęcia konkretnych działań w tej sprawie." Zaproszenie to watykańska Dykasteria ds. Integralnego Rozwoju Człowieka skierowała do wszystkich duszpasterzy i ludzi dobrej woli z okazji Międzynarodowego Dnia Różnorodności Biologicznej oraz kolejnej rocznicy ogłoszenia encykliki Laudato sí. Potrwają one od 1 września, Światowego Dnia Modlitw o Ochronę Stworzenia, do 4 października, dnia wspomnienia św. Franciszka z Asyżu, patrona ekologii. Paweł Pasierbek SJ – Watykan