Tag

Tag: piekło

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem piekło.

Zastanawiałeś się jacy są mieszkańcy piekła? Przeczytaj!

Kościół

Zastanawiałeś się jacy są mieszkańcy piekła? Przeczytaj!

Ażeby wszyscy ci bezwstydni grzesznicy ujrzeli, jak bardzo mylą się, wypowiadając takie słowa, i pojęli, jak mało mają powodów, by oczekiwać oparcia w kompanii, w jakiej przyjdzie im się znaleźć, rozdział ten poświęcimy ukazaniu, jakże żałosne będzie to towarzystwo i jak pogłębi ich niedolę.

Screenshot Youtube - dominikanie.pl

Wiara

O. Jacek Salij: Dlaczego piekło jest konieczne

Pytanie: Rekolekcjonista mówił bardzo pięknie o miłosierdziu Bożym. Ale pomyślałem sobie wtedy, że Ewangelia uczy również o piekle. Jak pogodzić ze sobą obraz Boga przebaczającego z obrazem Boga mściciela, który wymierza straszliwą karę grzesznikowi? To raz. A po drugie: ja nie wyobrażam sobie, żebym mógł być szczęśliwy w niebie, mając świadomość, że choćby jeden człowiek jest skrajnie nieszczęśliwy. Bo jak mi wiadomo, o karze potępienia wiecznego uczy Kościół, że skrajnie unieszczęśliwia człowieka. Zresztą i Ewangelia mówi, że będzie tam „płacz i zgrzytanie zębów”.

Abp Fulton J. Sheen: Dlaczego świat przestał wierzyć w piekło?

Wiara

Abp Fulton J. Sheen: Dlaczego świat przestał wierzyć w piekło?

Istnieje wiele powodów, dla których współczesny świat przestał wierzyć w piekło; przede wszystkim należy wymienić powód psychologiczny. Jeśli człowiek wiódł nikczemne życie, nie chce on, aby jego niewłaściwe postępowanie zakłócane było przez ostre słowa o sprawiedliwości. Jego pragnienie, aby nie istniała ostateczna kara za jego przestępstwa, staje się ojcem dla przekonania, że nie istnieje takie miejsce jak piekło. Dlatego właśnie nikczemny człowiek zaprzecza istnieniu piekła, podczas gdy święty nigdy nie kwestionuje jego istnienia, lecz jedynie się go boi.

Piekło jest przerażające. Oto niesamowita wizja

Wiara

Piekło jest przerażające. Oto niesamowita wizja

Zdaniem wielu, część potępionych wystawiona zostanie, pośród wielu innych i strasznych katuszy, na działanie mrozu najstraszliwszego z możliwych. Wielebny Beda przytacza taką oto opowiastkę o człowieku zwanym Trithelmusem. Człowiek ten chorował ciężko i pewnej nocy uznano go za zmarłego. Rankiem, ku zdziwieniu wszystkich czuwających przy nim, odzyskał świadomość i wstał z łoża boleści, mówiąc, że Bóg zgodził się przedłużyć jego żywot, by dać mu szansę na całkowitą odmianę. Podzieliwszy majątek pomiędzy swe dzieci i oddawszy część jego ubogim, żyć począł inaczej niż przedtem.

Screenshot Youtube

Ks. Dominik Chmielewski: Dusze samobójców

- Powracam do tego strasznego miejsca, w którym znajdowałam się na skraju okropnej przepaści. Zauważyłam wiele milionów ludzi, którzy płakali i szlochali. Ujrzałam nagle, że to były nieprzeliczone rzesze ludzi młodych. Pojęłam, że w tym strasznym miejscu zgrzytali zębami. Wydawali takie dźwięki bólu, że przyprawiało mnie o dreszcze. To byli samobójcy - podkreślał ks. Dominik Chmielewski

Fot. via Pixabay

Wiara

Ks. Sławomir Kostrzewa: Nie bój się mówić dziecku o niebie i o piekle!

Jezus wykorzystywał sytuacje dnia codziennego, by objaśniać ludziom sprawy wiary. Tak samo mogą czynić rodzice i wychowawcy. Warto sięgać po najbardziej powszednie, proste obrazy i przykłady, aby przekonać dzieci, że Bóg istnieje, kocha i troszczy się o nas, ale także – stawia bardzo konkretne nakazy i wymagania. Tego pomijać nam nie wolno. Niestety nagminną praktyką staje się unikanie trudnych tematów, co rodzi fatalne skutki w życiu duchowym dzieci i młodzieży. Przekaz wiary to nie tylko mówienie o tym, co łatwe do przyjęcia, ale także o tym, na co Bóg się nie zgadza, co rodzi jego sprzeciw i gniew. Bóg nie daje nam przyzwolenia na wchodzenie w kompromisy ze złem. Przekaz wiary musi uwzględniać tę prawdę.

Screenshot Youtube

Zobacz

,,Byłem w piekle. Nie polecam''

Narkotyki, seks, joga, tarot, wróżby, próba samobójcza. Bóg jest w stanie wyciągnąć każdego nawet z najgorszego bagna. O tym opowiedział Maciej Sikorski, gość Tematu Dnia, instruktor teatralny, pomysłodawca i założyciel teatru „EXIT”, który w rozmowie z Ewą Pietrzak podzielił się świadectwem swojego życia.

Oto, co Maria Simma usłyszała od dusz czyśćcowych

Kościół

Oto, co Maria Simma usłyszała od dusz czyśćcowych

Maria Simma (1915-2004) to Austriaczka, prosta wiejska kobieta, która miała łaskę kontaktu z duszami czyśćcowymi. Trzykrotnie usiłowała wstąpić do klasztoru, ale ze względu na stan zdrowia za każdym razem spotykała się z odmową. Od 1940 r. zaczęła mieć widzenia dusz czyśćcowych. Widzeniom tym towarzyszyły dotkliwe cierpienia fizyczne.