Tag

Tag: piekło

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem piekło.

Przerażająca wizja piekła ks. Jana Bosko

Przerażająca wizja piekła ks. Jana Bosko

Ks. Jan Bosko zmarł 31 stycznia 1888 roku w wieku 73 lat. Swoje życie poświęcił młodzieży stąd też w ikonografii bardzo często przedstawiany jest w toczeniu osób młodych. Założył dwie rodzinny zakonne, których głównym zadaniem była opieka nad młodzieżą: Pobożne Towarzystwo św. Franciszka Salezego dla chłopców oraz Zgromadzenie Córek Maryi Wspomożycieli wiernych dla dziewcząt. Ks. Bosko jest uważany za jednego z największych pedagogów w dziejach Kościoła.

Kogo czekają w piekle największe męki? Czy złych chrześcijan?

Wiara

Kogo czekają w piekle największe męki? Czy złych chrześcijan?

Święty Augustyn uczy, że w piekle są tacy chrześcijanie, którzy jako jednostki cierpią więcej niż całe narody pogańskie, bo sami pojedynczo otrzymali więcej łask, niż tamci bałwochwalcy razem wzięci. A Jan Chryzostom dodaje, że grzechy chrześcijan są w szerszym znaczeniu świętokradztwami.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Anioły żyją naprawdę. Oto dowód!

Wielu ludzi myśli, że aniołowie występują tylko na kartach Pisma Świętego czy w życiorysach świętych. Prawdę mówiąc, sam tak myślałem. Przynajmniej do czasu, kiedy osobiście doświadczyłem realnej, niezwykłej pomocy jednego z nich. Był początek sierpnia 1994 roku…

Fot. Beyond Forgetting via Flickr, CC 2.0

Wiara

Oto, co o piekle mówił św. Jan Paweł II

1. Bóg jest nieskończenie dobrym i miłosiernym Ojcem. Jednakże człowiek, który ma Mu udzielić odpowiedzi w sposób wolny, może niestety dokonać wyboru ostatecznego odrzucenia Jego miłości i przebaczenia i w ten sposób pozbawić się na zawsze radosnej komunii z Nim. Właśnie na tę tragiczną sytuację wskazuje doktryna chrześcijańska, kiedy mówi o potępieniu lub piekle. Nie jest to kara Boża wymierzona «z zewnątrz», lecz konsekwencja decyzji podjętych przez człowieka w tym życiu. Samą rzeczywistość nieszczęścia, jaką ta smutna sytuacja niesie z sobą, możemy w pewnej mierze wyobrazić sobie w świetle pewnych tragicznych doświadczeń, które — jak zwykliśmy mówić — czynią z życia «piekło».

Żałujmy za grzechy aby nie spłonąć w wiecznym ogniu

Wiara

Żałujmy za grzechy aby nie spłonąć w wiecznym ogniu

Wszystkich Świętych, Dzień Zaduszny... Kwiaty, znicze i cmentarze, smutek, zaduma, myśl o przemijaniu. Pięknie. Tylko na nic nam to, jeśli dalej trwamy w grzechu - bo i tak spłoniemy w ogniu piekielnym. Za rzadko dziś o tym pamiętamy... Więc żałujmy za przewinienia!!!

Św. Jan Paweł II: Nauka prawdziwa o piekle

Kościół

Św. Jan Paweł II: Nauka prawdziwa o piekle

Dziś, 22. października, przypada liturgiczne wspomnienie św. Jana Pawła II. Przy tej okazji przypominamy jego nauczanie na temat coraz rzadziej obecny dziś w przepowiadaniu. Warto słuchać naszego Ojca Świętego!

screenshot Youtube - Tyniec

Wiara

Śmierć – czy jest się czego bać? O. Leon Knabit OSB

„Wszystko pięknie, ale jednak już samo słowo „śmierć” brzmi dość niepokojąco… Czy ci, którzy mają nadzieję na zbawienie, nie boją się śmierci? Czy są zupełnie niewzruszeni? Chyba nie całkiem. Co więcej, obawa przed umieraniem wiąże się z wieloma czynnikami – bo odchodząc z tego świata zostawiamy swoich bliskich, nie wiemy, co z nimi będzie. Stajemy też na progu nieznanego – nie możemy sobie nawet wyobrazić, na jaką ścieżkę wstępujemy. A co, jeśli to ci inni mają rację i tam nic nie ma?…” - czytamy na stronie o. Leona Knabita OSB na Facebooku.

pixabay.com

Zagrożenia

Byłam żoną muzułmanina. Przeżyłam piekło

„Kiedy zobaczyła mnie pracownica ośrodka dla maltretowanych kobiet w pewnej miejscowości w Wielkiej Brytanii – ubraną w długą czarną spódnicę, czarną bluzkę z długim rękawem bez dekoltu, z dwójką małych dzieci i reklamówką, nie musiałam mówić kim jest mój mąż, od którego uciekłam. Takich przypadków widziała już setki.” – mówi moja znajoma, która przez kilka lat mieszkała w Anglii. Miała być praca, której w Polsce brak. Praca oczywiście się znalazła, a w pakiecie przystojny Kurd, który wkrótce stał się jej mężem.