Tag

Tag: pedofilia

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem pedofilia.

Nowy ,,Egzorcysta''. Mocna rozmowa o pedofilii w Kościele

Kościół

Nowy ,,Egzorcysta''. Mocna rozmowa o pedofilii w Kościele

Tematem przewodnim w czerwcowym numerze miesięcznika „Egzorcysta” jest zagadnienie pedofilii wśród duchownych. W wywiadzie przeprowadzonym z mecenasem Jerzym Kwaśniewskim, współtwórcą i prezesem Ordo Iuris, można dowiedzieć się, że raport (przygotowany przez Joannę Izabelę Scheuring-Wielgus i fundacje „Nie lękajcie się” znaną z oskarżeń wobec duchownych) zawiera „szereg błędów metodologicznych, niekonsekwencji, kompromitujących błędów faktograficznych”.

Abp Głódź: Gdzie byłabyś Polsko, gdyby nie Kościół?

Kościół

- Kościół znalazł się dziś pod ostrzałem nihilistycznych ideologii, za którymi idzie obdzieranie z autorytetu, społecznego szacunku i godności - powiedział w czwartek w Gdańsku w homilii z okazji Bożego Ciała metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź. Jak podkreślał, "pięknie brzmią słowa tolerancja, wolność, ale ich cechą jest także wrogość do Kościoła

(fot. youtube)

Kościół

- Kościół znalazł się dziś pod ostrzałem nihilistycznych ideologii, za którymi idzie obdzieranie z autorytetu, społecznego szacunku i godności - powiedział w czwartek w Gdańsku w homilii z okazji Bożego Ciała metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź. Jak podkreślał, "pięknie brzmią słowa tolerancja, wolność, ale ich cechą jest także wrogość do Kościoła

(fot. pxhere-cc0)

Ideologia gender

Pedofilska strona LGBT

Szwedzcy dziennikarze przeprowadzili prowokację. Chcieli zbadać reakcje osób udzielających się na popularnym forum LGBT. Wcielili się więc w 14-letniego chłopaka - geja. Efekty prowokacji są wręcz zatrważające!

Tomasz Terlikowski: Oświadczenie abp. Gądeckiego jest błędne - i to na dwóch poziomach

Tomasz Terlikowski: Oświadczenie abp. Gądeckiego jest błędne - i to na dwóch poziomach

Czytam oświadczenie arcybiskupa Stanisława Gądeckiego, czytam i zastanawiam się, czy tak samo rozumiemy istotę skandali seksualnych w Kościele. Ksiadz arcybiskup, słusznie, zwraca uwagę na to, że zwiększyła się agresja wobec księży. Pytanie tylko, czy przyczyną jest wyłącznie przekaz medialny, czy jednak to, co jest przedmiotem tego przekazu. To jednak kwestie drugorzędna, nad którą można dyskutować. Istotniejsze jest, jak się zdaje, wskazanie przez arcybiskupa „lekarstwa na przestępstwa seksualne”.

(fot.youtube)

Polska

Oszust niczego nie nauczył Scheuring - Wielgus? ,,Timmermans powiedział mi, że jest ofiarą księdza pedofila i pomoże''

– W trakcie kampanii miałam możliwość, dzięki Robertowi Biedroniowi, być na zamkniętej koalicji z Fransem Timmermansem, który powiedział mi, że jest ofiarą księdza pedofila i że pomoże mi działać w tym temacie na arenie międzynarodowej i to się wydarzy. Czy jestem europosłanką czy nie, to nie ma znaczenia - powiedziała na antenie TVN24 Joanna Scheuring - Wielgus. Jak widać, skandal z Lisińskim niczego jej nie nauczył.

Ks. prof Paweł Bortkiewicz: Bohaterowie filmu Sekielskiego to zdrajcy Boga!

Kościół

Ks. prof Paweł Bortkiewicz: Bohaterowie filmu Sekielskiego to zdrajcy Boga!

Na krakowskich Błoniach Ojciec Święty mówił: „Czy można powiedzieć nie, czy można odrzucić Chrystusa i wszystko to, co on wniósł w dzieje człowieka? (…) Wydawało się wtedy, że jest to pytanie retoryczne. Gdy stawiamy je dzisiaj, po maju 2019 roku niestety, z wielkim bólem i wstydem, trzeba powiedzieć, że to przestało być pytaniem retorycznym - wspominał ks. prof. Paweł Bortkiewicz w felietonie "Myśląc Ojczyzna".

(fot. pixabay)

Kościół

Czy Kościół nakazuje milczenie ofiarom pedofilii klerykalnej?

„Należy odstąpić w kościelnych procedurach karnych od przysięgi o zachowaniu tajemnicy, zobowiązując do niej – jeśli jest taka potrzeba – jedynie poprzez przyrzeczenie lub obietnicę; trzeba także podkreślać, że sekret nie dotyczy mówienia o zaistniałym fakcie i doznanej krzywdzie, ale tego, co zostało powiedziane w ramach prowadzonego postępowania” - pisze ks. dr Jan Dohnalik, kanclerz Kurii Ordynariatu Polowego Wojska Polskiego oraz Delegat Biskupa Polowego ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży, w zamówionej przez Centrum Ochrony Dziecka ekspertyzie prawnej na temat zachowania sekretu w kościelnej procedurze karnej dotyczącej wykorzystywania seksualnego osób małoletnich przez duchownych.

fot. D Sharon Pruitt, lic. CC BY-SA 2.0 via Wikipedia, edit.; fot. sxc.hu, edit.

Homoseksualizm a pedofilia – badania dr Paula Camerona

Ruch na rzecz praw homoseksualistów postuluje legalizację stosunków seksualnych z nieletnimi, podczas gdy czy to w zgłoszonych przez społeczeństwo przypadkach molestowania, wyrokach na pedofili, czy w stosunkach seksualnych między nauczycielami a uczniami istnieje silne, nieproporcjonalne powiązanie między molestowaniem seksualnym dzieci a homoseksualizmem.