Tag

Tag: pedofilia

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem pedofilia.

Kardynał: Mówcie mi John - to walka z nadużyciami

Kościół

Kardynał: Mówcie mi John - to walka z nadużyciami

Do kardynała - po imieniu. Według Johna Dew, arcybiskupa Wellington w Nowej Zelandii, tak właśnie należy mówić. "Po prostu John" - przekonuje hierarcha. W jego ocenie księża i biskupi powinni zrezygnować z kościelnej tytulatury, by w ten sposób przeciwdziałać klerykalizmowi. On sam daje przykład i nie pozwala się w żaden sposób tytułować.

Giulio Meotti: Rok 1968 - rok pedofilów

Zagrożenia

Giulio Meotti: Rok 1968 - rok pedofilów

„Cień pełen zakłopotania zapadł nad niemiecką lewicą”, jak pokazuje dossier, które ukazało się w ostatnich dniach na łamach niemieckiego tygodnika „Der Spiegel”. Wiele organizacji lewicowych oraz intelektualistów, którzy walczyli na rzecz praw homoseksualistów, zawarły w latach osiemdziesiątych XX w. swoiste przymierze.”

(fot. facebook)

Odlot

Tomasz Sekielski dorabia na ofiarach pedofilii

O Tomaszu Sekielskim było w ostatnim czasie głośno za sprawą filmu pt: Tylko nie mów nikomu. W dokumencie znalazły się szokujące relacje ofiar pedofilii klerykalnej. Tym razem Tomasz Sekielski na ofiarach pedofilii promuje.. gadżety.

Biskup Jan Piotrowski z Kielc szczerze o problemie pedofilii

Kościół

Biskup Jan Piotrowski z Kielc szczerze o problemie pedofilii

"Brakuje słów do wypowiedzenia żalu i bólu, bo w żadnym wypadku ani nie jest moją, ani kogokolwiek intencją, żeby bronić sprawców" - powiedział biskup Jan Piotrowski, ordynariusz diecezji kieleckiej. Jak podkreślił hierarcha, kuria kielecka nie ma nic do ukrycia - nawet, jeżeli chodzi o autentycznie odrażające rzeczy.

Fot. Beyond Forgetting via Flickr, CC 2.0

Kościół

Nieznany list Jana Pawła II w sprawie księży pedofilów

W aktualnym numerze miesięcznika „Wpis” (5/2019) ukazał się artykuł Jolanty Sosnowskiej dowodzący nieustannych starań św. Jana Pawła II o czystość moralną księży przytaczający m.in. nieznany list polskiego papieża do biskupów amerykańskich w sprawie pedofilii. Oto obszerne fragmenty artykułu:

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0

Kościół

Polscy biskupi: Nie uczyniliśmy wszystkiego, aby zapobiec krzywdom

Nie ma słów, aby wyrazić nasz wstyd z powodu skandali seksualnych z udziałem duchownych. Są one powodem wielkiego zgorszenia i domagają się całkowitego potępienia, a także wyciągnięcia surowych konsekwencji wobec przestępców, oraz wobec osób skrywających takie czyny – napisali biskupi zebrani na posiedzeniu Rady Stałej Konferencji Episkopatu Polski.