Tag

Tag: pedofilia

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem pedofilia.

Abp Carlo Maria Viganò: Papież musi ustąpić. Wiedział o McCarricku

Kościół

Abp Carlo Maria Viganò: Papież musi ustąpić. Wiedział o McCarricku

Arcybiskup Carlo Maria Viganò który w latach 2011-2016 był nuncjuszem apostolskim w Waszyngtonie, stawia Ojcu Świętemu niesamowicie mocne zarzuty. W 11-stronicowym oświadczeniu opublikowanym 25. sierpnia, arcybiskup oskarża papieża Franciszka o posiadanie wiedzy o przestępstwach seksualnych kardynała Theodore'a McCarricka.

Papież o pedofilach. Słowa, a kiedy czyny?

Kościół

Papież o pedofilach. Słowa, a kiedy czyny?

Ojciec Święty gości w Irlandii w związku z odbywającym się w Dublinie Światowym Spotkaniu Rodzin. Wyjątkowo ponurym tłem jest sprawa skandali seksualnych, które wstrząsają Kościołem katolickim w Stanach Zjednoczonych, a które nieco wcześniej targały także samym Kościołem w Irlandii. Papież nie unikał tego bolesnego tematu.

Fot. Piotr Drabik via Flickr, CC BY 2.0 / Herrzipp via Wikipedia, CC 3.0

Ohydny wpis Korwin-Mikkego. Chodzi o Korę

Janusz Korwin-Mikke nie potrafi zabłysnąć inaczej, jak tylko skandalicznymi słowami czy wpisami. Nie inaczej stało się i tym razem. Polityk znów jest na ustach wszystkich mediów w Polsce z powodu skandalicznego wpisu. Chodzi o zmarłą niedawno artystkę, Olgę Aleksandrę Sipowicz (ps. Kora).

Oba zdj. Youtube

Polityka

Giertych uderza w Biedronia. Chodzi o pedofilski skandal w Słupsku

Czy prezydent Słupska, Robert Biedroń, ponosi polityczną odpowiedzialność za sprawę molestowania dziewczynek w tamtejszym ośrodku kultury? Obecnie prokuratura prowadzi śledztwo. A sympatyzujący obecnie z Platformą Obywatelską były wicepremier i minister edukacji, Roman Giertych pyta o polityczną odpowiedzialność włodarza Słupska.

Papież przyjął dymisję kardynała McCarricka

Kościół

Papież przyjął dymisję kardynała McCarricka

Ojciec Święty przyjął rezygnację z członkostwa w Kolegium Kardynalskim złożoną przez kard. Theodora McCarricka, emerytowanego arcybiskupa Waszyngtonu. 87-letni purpurat oskarżony jest o molestowanie nieletnich chłopców, a także wykorzystywanie kleryków.