Antoni Macierewicz: PO systemowo wspiera pedofilię
Platforma Obywatelska wpiera, ukrywa i chroni pedofilię. Ich środowisko robi to systematycznie - mówił 24 Antoni Macierewicz, wiceprezes PiS i b. minister obrony narodowej.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem pedofilia.
Platforma Obywatelska wpiera, ukrywa i chroni pedofilię. Ich środowisko robi to systematycznie - mówił 24 Antoni Macierewicz, wiceprezes PiS i b. minister obrony narodowej.
Tego tematu używa się przede wszystkim do walki z Kościołem i ja o tym w programie radiowym w rozmowie z dziennikarzem wspomniałem. Podniosłem wątek na przykład mafii pedofilskiej w Warszawie, która działała właściwie prawie bezkarnie, bo wyroki były niskie, a część w ogóle nie została pociągnięta do odpowiedzialności – mówił prof. Ryszard Legutko, europoseł, komentując głośną ostatnio sprawę pedofilii w Kościele.
Jaki portal byśmy nie otworzyli, jaką gazetę byśmy nie czytali – w Kościele jest pedofilia. Zajmuje się tymi sprawami od 20 lat i wiem, że ten problem jest wyolbrzymiony do skrajnych rozmiarów. Oczywiście, nie można zaprzeczać, że przestępstwa tego typu wśród duchownych się zdarzają (…). Zdarzają się, ale to są wyjątki - mówił redaktor Sebastian Karczewski, publicysta i autor książki "Pedofilią w Kościół. Oblicza kłamstwa".
Od jakiegoś czasu słyszę, że film Sekielskiego czy szerzej ujawnianie skandali seksualnych w Kościele to element walki z Kościołem, starcia cywilizacji. To niewątpliwie jest prawda. Tyle, że winę za to ponoszą - przynajmniej po naszej stronie - ci, którzy przez lata spraw nie załatwili, nie posprzątali, kryli przestępców, udawali, że nie ma problemu, chowali głowy w piasek.
Jan Hartman: "Jeśli nawet przyjąć argument mówiący, że kazirodztwo zagraża poczęciem dziecka z wadami genetycznymi (jest to zresztą argument niewygodny, bo ściśle eugeniczny), to w dobie skutecznej antykoncepcji czas postawić sobie pytanie: co właściwie może dziś służyć za usprawiedliwienie zakazu kazirodztwa?
Przyznam się szczerze, że trochę obawiałem się ukazania się zapowiadanego filmu T. Sekielskiego „Tylko nie mów nikomu”. Nie dlatego jednak, iż przepowiadano publikację wstrząsających faktów o nadużyciach seksualnych duchownych katolickich w Polsce, bo tego akurat można było się spodziewać, ale zbytniego epatowania szczegółami. Gdy więc film ukazał się w sobotę 11 maja na Youtubie, zaraz go obejrzałem. Byłem ciekaw jak autorzy filmu poradzili sobie z pokazaniem bardzo, bardzo trudnego tematu. Film, na szczęście nie koncentruje się na epatowaniu brutalnymi szczegółami, ale bardziej na pokazaniu bezradności, braku świadomości wagi problemu i zaniedbań ze strony niektórych polskich biskupów. Poszczególne fakty, choć nazwane dosadnie, pokazane zostały w miarę dyskretnie, z szacunkiem dla ofiar. Nie przeraziły mnie przedstawiane konkretne fakty, bo każdy psychoterapeuta w ciągu kilkunastu lat swojej praktyki zetknął się z tego typu przypadkami. Potwierdziły się moje doświadczenia psychoterap
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Co sądzi Pan o filmie redaktora Sekielskiego „Tylko nie mów nikomu”?
"Ja chcę stawać po stronie dzieci, a oni chcą stawać po stronie pedofilów"-podkreślił w rozmowie z TVP Info minister sprawiedliwości i Prokurator Generalny, Zbigniew Ziobro.
Odśpiewaniem "Mazurka Dąbrowskiego" rozpoczęła się regionalna konwencja Prawa i Sprawiedliwości w Łodzi. W wydarzeniu tym uczestniczą m.in. premier Mateusz Morawiecki oraz prezes PiS, Jarosław Kaczyński.
„Prokurator Generalny niszczy kolejne instrumenty prawa, które pozwalają na nadzwyczajne złagodzenie kary”- stwierdziła w rozmowie z Tomaszem Sekielskim w programie "Onet Rano" karnistka z Uniwersytetu Warszawskiego, prof. Monika Płatek.
Reakcja, aby była odpowiednia, wymaga jednak adekwatnej diagnozy przyczyn. A ta znajduje się zarówno w tekstach papieża Franciszka, jak i papieża emeryta Benedykta XVI. Pierwszym problemem, doskonale widocznym w Polsce, jest klerykalizm i bizantynizm.
- Zrobiłem coś, co uważałem za swój obowiązek – powiedział europoseł Marek Jurek, odnosząc się do interwencji w sprawie abp. Juliusza Paetza, którą podjął kilkanaście lat temu.
Portal Fronda.pL: „Są badania, zresztą powtórzone kilkukrotnie, episkopatu amerykańskiego, są też chyba niemieckiego, i wszędzie powtarza się to samo: 80 proc. przypadków owych nadużyć dotyczy chłopców w wieku od 12 do tam 17 lat. Przepraszam bardzo, co to jest za pedofilia? To nie jest żadna pedofilia, to jest pederastia po prostu” - powiedział prof. Ryszard Legutko. Jego wypowiedź wywołała oburzenie wśród opozycji. Jak naprawdę wygląda sytuacja?
W internecie ruszyła akcja #tylkopowiedzwszystkim. Jej celem jest przypomnienie, że księża uwikłani w pedofilię czy inne nadużycia nie są normą w Kościele, większość zaś stanowią dobrzy kapłani, którzy swoje życie poświęcają Chrystusowi i ewangelizacji.
- Mamy tornado, burzę piaskową i trzęsienie ziemi. To jest dopiero początek, falami przyjdą kolejne wstrząsy. Tak było w każdym kraju, gdzie dramat pedofilii klerykalnej rozgrywa się na przestrzeni ostatnich 30 lat. W każdym kraju rozpoczynało się od filmów i publikacji - mówił w Polskim Radiu 24 etyk i filozof ksiądz prof. Andrzej Kobyliński (UKSW).