Tag

Tag: mistyczka

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem mistyczka.

To ona przepowiedziała Cud nad Wisłą. Ważne proroctwo dla Polski

Wiara

To ona przepowiedziała Cud nad Wisłą. Ważne proroctwo dla Polski

Papież Paweł VI zapytany o to, czego najbardziej potrzebuje ludzkość w dzisiejszych czasach, odpowiedział, że potrzebuje żywych świadków Chrystusa, czyli prawdziwych świętych. To zaś osiąga się jedynie na drodze praktykowania cnót chrześcijańskich. Ojciec Święty Jan Paweł II często wzywa wiernych do zapoznawania się z życiem świętych w celu pogłębiania wiary, aby w ten sposób nasze życie stawało się bardziej sensowne i pożyteczne.Jedną z naszych polskich kandydatek na ołtarze jest Sł. B. Wanda Malczewska. Osoba świecka. Mistyczka. Zaszczycona objawieniami i wizjami, w czasie których miała liczne spotkania z Chrystusem i Matką Bożą.

Fot. Pixabay, CC 0 / Wikipedia, CC 0

Wiara

Święta Edyta Stein — rozum zdobyty przez Krzyż

Święci, to jakby świetlane słupy wieczności wbite z mocą w grunt przemijalnej teraźniejszości. To także często płonące pochodnie w ogrodach nowych Neronów świecące intensywniej w okresach dziejowych ciemności. To wreszcie widoczne z daleka strumienie światła prawdy, które rozjaśniają ostateczne przeznaczenie człowieka.

Jezus do św. Katarzyny o homoseksualizmie: ,,Grzech ten jest dla mnie obrzydliwy’’

Wiara

Jezus do św. Katarzyny o homoseksualizmie: ,,Grzech ten jest dla mnie obrzydliwy’’

Kościół katolicki, w myśl nauczania Słowa Bożego i Tradycji, nie potępia homoseksualistów, ale potępia czyny homoseksualne, uznając je za grzech i czyn sprzeciwiający się prawu Bożemu. Dlatego powołaniem Kościoła i czynem miłosierdzia z jego strony wobec homoseksualistów nie jest akceptacja homoseksualizmu, ale wezwanie do nawrócenia osób, które czynom homoseksualnym się poddają. O homoseksualizmie, na podstawie swoich doświadczeń mistycznych, pisała również św. Katarzyna ze Sieny, dziewica i doktor Kościoła. Oto, co na temat homoseksualizmu możemy znaleźć w jej pismach:

Screenshot Youtube

Ks. Dominik Chmielewski: Dusze samobójców

- Powracam do tego strasznego miejsca, w którym znajdowałam się na skraju okropnej przepaści. Zauważyłam wiele milionów ludzi, którzy płakali i szlochali. Ujrzałam nagle, że to były nieprzeliczone rzesze ludzi młodych. Pojęłam, że w tym strasznym miejscu zgrzytali zębami. Wydawali takie dźwięki bólu, że przyprawiało mnie o dreszcze. To byli samobójcy - podkreślał ks. Dominik Chmielewski

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Mistyczka, która doświadczyła męki Chrystusa we własnym ciele. Bł. Anna Katarzyna Emmerich

Anna przyszła na świat w dniu 8 września 1774 roku w Flamschen, w Westfalii. Pochodziła z ubogiej wiejskiej rodziny. Jako dziecko razem z rodzeństwem (było ich dziewięcioro) wiele pracowała w domu i na gospodarstwie. Do szkoły chodziła tylko przez 4 miesiące. Nauczyła się jednak szyć i zarabiała na utrzymanie jako krawcowa. W dzieciństwie wyróżniała ją wielka i szczera pobożność. Już wtedy miała pierwsze wizje. Nie uważała ich za coś nadzwyczajnego. Była przekonana, że podobne wizje mają również inne dzieci. Wielokrotnie chciała wstąpić do klasztoru, ale było to trudne, bo nie miała posagu. Była zbyt uboga.

(fot. wikipedia/Domena publiczna)

Kościół

Mistyczne zaręczyny z Chrystusem. Tajemnica bł. Conchity

Jest jedną z największych mistyczek XX wieku. Jej dorobek porównywany jest z dorobkiem takich wybitnych postaci Kościoła jak św. Augustyn, Jan od Krzyża czy Teresa z Lisieux. Jej najważniejszą modlitwą było zawołanie: „Jezu, jeżeli Ty chcesz, ja też chcę”. Jej poświęcenie Chrystusowi postawiło ją jako wzór duchowego życia i dojrzewania w wierze, dla współczesnych żon i matek.

Uważasz się za katolika i wspierasz LGBT? ZOBACZ, co Bóg powiedział św. Katarzynie o grzechu homoseksualizmu!

Wiara

Uważasz się za katolika i wspierasz LGBT? ZOBACZ, co Bóg powiedział św. Katarzynie o grzechu homoseksualizmu!

Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem

Dla ,,Wyborczej'' świętych nie ma. Atak na św. Faustynę

Kościół

Dla ,,Wyborczej'' świętych nie ma. Atak na św. Faustynę

Dokładnie w Niedzielę Wielkanocną "Gazeta Wyborcza" postanowiła przedrukować w swoim serwisie internetowym tekst Joanny Bator poświęcony biografii św. siostry Faustyny Kowalskiej autorstwa Ewy K. Czaczkowskiej. "Histeryczka, dziwadło- mówiły o niej zakonnice"- czytamy w tytule linku do tekstu na facebookowym fanpejdżu "GW". W serwisie internetowym "Wyborczej" tytuł zaczyna się od słów "Nieświęty żywot siostry Faustyny".