Tag

Tag: Jezus Chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.

fot. Nguyen Minh Trung, Flickr, CC BY-SA 2.0

Kościół

Benedykt XVI: Skąd bierze się siła potrzebna do męczeństwa?

Skąd bierze się siła, by stawić czoło męczeństwu? Z głębokiego i ścisłego zjednoczenia z Chrystusem, ponieważ męczeństwo i powołanie do męczeństwa nie są rezultatem wysiłku człowieka, ale są odpowiedzią na inicjatywę i na powołanie Boga, są darem Jego łaski – mówił papież Benedykt XVI podczas audiencji generalnej w Castel Gandolfo 11 sierpnia 2010 roku.

O. Szymon Hiżycki OSB: Pałacem Chrystusa jest serce

Kościół

O. Szymon Hiżycki OSB: Pałacem Chrystusa jest serce

Tytuł został zaczerpnięty z – w Polsce mało znanego tekstu, liczącego sobie jakieś 1500/1600 lat (w zależności od źródeł), powiedzmy mniej więcej rówieśnika św. Benedykta. To jest cytat, który pochodzi z homilii przypisywanych św. Makaremu Wielkiemu, mnichowi, który żył w Egipcie w IV wieku. Tekst nie został przez niego napisany, pochodzi z rejonów syryjskich. Myślę, że każdego z nas ten tytuł, „Pałacem Chrystusa jest serce” nieco zaniepokoił – mam nadzieję – i w pewnym sensie o to chodziło.

Kielich mój pić będziecie... Ewangelia na dziś

Kościół

Kielich mój pić będziecie... Ewangelia na dziś

Jezusowe słowa: „Kielich mój pić będziecie”, odnoszą się do każdego chrześcijanina. Są one zaproszeniem do uczestnictwa w kielichu Jezusa, czyli w Jego życiu. Jezus przyszedł na ziemię, aby dzielić się swoim życiem z człowiekiem.

Ks. prof. Henryk Witczyk: Jezus Chrystus a homoseksualizm

Kościół

Ks. prof. Henryk Witczyk: Jezus Chrystus a homoseksualizm

Artykuł Wojciecha Maziarskiego z „Gazety Wyborczej” z 2 lipca 2019 r. zawiera tezę, że „Stary Testament nie ma wiele wspólnego z Jezusem”, a w słowach Chrystusa nie sposób znaleźć negatywną ocenę aktów homoseksualnych. Co naprawdę mówi Biblia na ten temat? - pyta biblista ks. prof. Henryk Witczyk na portalu Opoka.org.pl, oficjalnym medium Kościoła w Polsce.

Litania do Najdroższej Krwi Jezusa Chrystusa

Kościół

Litania do Najdroższej Krwi Jezusa Chrystusa

Kyrie, elejson. Chryste, elejson. Kyrie, elejson.Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas. Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata, Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty, Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, Jedyny Boże, zmiłuj się nad nami. Krwi Chrystusa, Jednorodzonego Syna Ojca Przedwiecznego, wybaw nas.Krwi Chrystusa, wcielonego Słowa Bożego, wybaw nas.Krwi Chrystusa, nowego i wiecznego Przymierza, wybaw nas.Krwi Chrystusa, przy konaniu w Ogrójcu spływająca na ziemię, wybaw nas.Krwi Chrystusa, tryskająca przy biczowaniu, wybaw nas.Krwi Chrystusa, brocząca spod cierniowej korony, wybaw nas.Krwi Chrystusa, przelana na krzyżu, wybaw nas.Krwi Chrystusa, zapłato naszego zbawienia, wybaw nas.Krwi Chrystusa, bez której nie ma przebaczenia, wybaw nas.Krwi Chrystusa, która poisz i oczyszczasz dusze w Eucharystii, wybaw nas.Krwi Chrystusa, zdroju miłosierdzia, wybaw nas.Krwi Chrystusa, zwyciężająca złe duchy, wybaw nas.Krwi Chrystusa, męstwo Męczenników, wy