Tag

Tag: Jezus Chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.

Nikodem - patron poszukujących

Kościół

Nikodem - patron poszukujących

Dziś odczytywany jest w kościołach fragment z Ewangelii św. Jana, który mówi o nocnym spotkaniu Chrystusa z Nikodemem, który śmiało może patronować wszystkim tym, którzy poszukują w swoim życiu Prawdy, poszukują Chrystusa, i który towarzyszy nam w tym paschalnym czasie. Chciałbym ponownie przypomnieć ważne dla mnie kazanie Ojca Milana Bubáka SVD z 17 marca 2012 roku. Oto jego treść:

screenshot Youtube - Franciszkanie TV

Kościół

Co jest wolą Jezusa?

Czy warto być głupim, o przyznawaniu się i o tym, co jest wolą Jezusa. Franciszkańskie rozważanie "Daję Słowo" na XX niedzielę B - 19 VIII 2018 r.

Dzisiaj ważne święto - Przemienienie Pańskie

Kościół

Dzisiaj ważne święto - Przemienienie Pańskie

Dzisiejsza Ewangelia prowadzi nas wraz z Chrystusem, Piotrem, Jakubem i Janem na górę Tabor. Tam Chrystus przemienił się wobec swoich Apostołów. Jego twarz zajaśniała jak słońce, a szaty stały się olśniewająco białe. Apostołowie byli zachwyceni, choć poznali jedynie niewielki odblask wiecznej chwały Ojca, w której po swoim zmartwychwstaniu zasiadł Jezus. To wydarzenie pozostało tajemnicą dla pozostałych uczniów - dowiedzieli się o nim dopiero po wniebowstąpieniu Jezusa.

Franciszek: Nieoczekiwana odpowiedź Pana Jezusa

Kościół

Franciszek: Nieoczekiwana odpowiedź Pana Jezusa

Trzeba się troszczyć o chleb materialny, ale jeszcze ważniejsze jest pielęgnowanie relacji z Bogiem, umacnianie naszej wiary w Tego, który jest „chlebem życia”, w Tego, który przyszedł, aby zaspokoić nasz głód prawdy, sprawiedliwości i miłości. Papież Franciszek mówił o tym w rozważaniu przed południową modlitwą maryjną, którą z okna pałacu apostolskiego odmówił z pielgrzymami przybyłymi na plac św. Piotra.

Kto tak naprawdę dostąpi zbawienia wiecznego?

Kościół

Kto tak naprawdę dostąpi zbawienia wiecznego?

„Panie, czy tylko nieliczni będą zbawieni?” - ktoś zadaje Chrystusowi pytanie. Chociaż jest to tylko pytanie, po sposobie jego zadania możemy się domyślić postawy pytającego. Najprawdopodobniej był o tym przekonany; być może nie dowierzał, być może oczekiwał, że Jezus zaprzeczy rozpowszechnianym pogłoskom. Można się domyślać, że człowiek ów pragnął, by liczba zbawionych była wielka, obawiał się jednak, czy tak naprawdę będzie. Nie wdając się w dalsze domysły na temat motywów i przekonań pytającego, spróbujmy sami poszukać odpowiedzi.

Kiedy Chrystus ponownie przyjdzie na ziemię?

Kościół

Kiedy Chrystus ponownie przyjdzie na ziemię?

Przepasane biodra i zapalone lampy były za czasów Jezusa zewnętrznymi znakami oczekiwania sług na powrót pana. Dokładnego dnia i godziny powrotu nie sposób było ustalić. Drogi były nie te, nie było zegarków, a jedynymi środkami komunikacji były nogi albo w najlepszym przypadku rozmaite zwierzęta pociągowe. Słudzy więc musieli być przygotowani na powrót pana właściwie od momentu opuszczenia przez niego domu. Oznaczało to nieustanne czuwanie. Jezus posłużył się obrazem czuwających sług do zapowiedzi swojego powtórnego przyjścia. Teologia nazywa je paruzją (z języka greckiego parusia znaczy obecność, przyjście, pojawienie się).

S. Hieronima Jemielewska OSB: Imię Jezus

Kościół

S. Hieronima Jemielewska OSB: Imię Jezus

Udali się też z pośpiechem i znaleźli Maryję, Józefa i Niemowlę, leżące w żłobie. Gdy Je ujrzeli, opowiedzieli o tym, co im zostało objawione o tym Dziecięciu. A wszyscy, którzy to słyszeli, dziwili się temu, co im pasterze opowiadali. Lecz Maryja zachowywała wszystkie te sprawy i rozważała je w swoim sercu. A pasterze wrócili, wielbiąc i wysławiając Boga za wszystko, co słyszeli i widzieli, jak im to było powiedziane. Gdy nadszedł dzień ósmy i należało obrzezać Dziecię, nadano Mu imię Jezus, którym Je nazwał anioł, zanim się poczęło w łonie [Matki] (Łk 2,16–21).

Modlitwa o ochronę przed złem przez drogocenną Krew Jezusa Chrystusa

Kościół

Modlitwa o ochronę przed złem przez drogocenną Krew Jezusa Chrystusa

Panie Jezu, wyznaję Cię jako swojego Mistrza i Pana,Wierzę, że każdą kroplę swojej drogocennej Krwi przelałeś po to,Aby odkupić mnie i moją rodzinę,Aby uwolnić nas od szatana, grzechu i wszelkich zniewoleń.Panie Jezu z głęboką wiarą w Ciebie proszę,Aby Twoja Krew okryła to miejsce,Każdy kąt mojego domu, wszystkie pojazdy, którymi się poruszam ja i moi bliscy,I wszelaką własność, którą Ty nam dałeś.Panie Jezu, obmyj swoją drogocenną Krwią mnie samego i moją rodzinęNiech okryje nas od stóp do głów.Proszę o całkowitą ochronę życia mojego i mojej rodziny.Panie Jezu, zachowaj nas dziś od złego,Od grzechu pokus, ataków i utrapień ze strony szatana,Od lęku przed ciemnościami i przed ludźmi,Od chorób, zwątpienia, złości, nieszczęśćI wszystkiego, co nie należy do Twojego Królestwa.Napełnij nas, Panie Jezu swoim Duchem św. i obdarz darami:Mądrości, poznania, wiary, rozumu i rozeznania,Tak abyśmy żyli dziś w Twojej chwale.Wypełniając wszystko to, co dobre.Chwała Ci Jezu!

Orędzie Zofii Nosko. Znaki powtórnego przyjścia Chrystusa

Kościół

Orędzie Zofii Nosko. Znaki powtórnego przyjścia Chrystusa

Znaki przyjścia Chrystusa Pana i końca świata: Fałszywi prorocy. „Pokojowe rozmowy” – narzędziem wojny. Fałszywa nauka zwalczająca Kościół i religię. Nowomoda. Straszny głód i choroby. Anomalie w pogodzie. Prześladowanie chrześcijan. Fałszywi prorocy. Odrzucanie Różańca. Lekceważenie Chrystusa Euchary­stycznego w kościołach. Tabernakula spychane na boczne ołtarze! Upadek zakonów. Sąd Boży. Czuwajcie i módlcie się!