Tag

Tag: Jezus Chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.

Najświętsze Serce Naszego Pana Jezusa Chrystusa (fot. media)

Kościół

Co obiecał Pan Jezus czcicielom Swojego Serca?

6 lutego 1765 roku papież Klemens XVIII ustanowił na ziemiach polskich liturgiczne święto Najświętszego Serca Pana Jezusa. Na decyzję Ojca św. wpłynął Memoriał polskich biskupów. Warto zauważyć, że prośba polskich hierarchów wpłynęła na rozwój kultu Serca Pana Jezusa w Kościele. Tuż po odzyskaniu przez Polskę niepodległości, 27 lipca 1920 roku, Episkopat poświęcił na Jasnej Górze Bożemu Sercu ojczyznę. „A my, biskupi polscy, idąc śladem poprzedników naszych, którzy pierwsi uprosili zaprowadzenie Mszy św. do Twojego Serca, przyrzekamy Tobie, Najświętsze Serce Jezusa, w tej uroczystej chwili, że będziemy szerzyli wśród wiernych, a zwłaszcza w seminariach duchownych nabożeństwo do Boskiego Serca Twego i zachęcali rodziny, aby się poświęcały Twojemu Sercu” –wybrzmiało w narodowym sanktuarium zobowiązanie. W XXI wieku kult Serca Pana Jezusa w Polsce wciąż jest żywy, wierni najczęściej praktykują nowennę dziewięciu pierwszych piątków miesiąca. Osoby przeżywające nowennę tego dnia uczestniczą

Przebaczać musimy ... zawsze, nawet wrogom!

Kościół

Przebaczać musimy ... zawsze, nawet wrogom!

Już starożytni wiedzieli, że litość to cnota królów. Ludwik XII obejmując tron Francji kazał przygotować sobie listę wrogów. Przebaczył każdemu, tak jak zrobił to Chrystus na Krzyżu. Podobnie postąpił król Dawid. W jaskini Engaddi darował życie prześladującemu go Saulowi, który znalazł się w zasięgu jego miecza.

Zobaczyłem twarz diabła

Kościół

Zobaczyłem twarz diabła

Ks. Jan Gierlak opowiada o strategii złego ducha, jak unikać duchowych pułapek, radzi jak dawać sobie rade z pokusami i jak przyoblec się w Bożą zbroję.

fot. Flickr

Sudarion z Oviedo wyjaśnia co widać na Całunie Turyńskim

Dr Jorge Manuel Rodriguez Almenar, to naukowiec i wykładowca prawa na Uniwersytecie w Walencji oraz prezes Hiszpańskiego Centrum Syndologii. - CES to stowarzyszenie kulturalne, którego celem jest badanie relikwii Chrystusowych wyłącznie z punktu widzenia nauki - wyjaśnił dr Jorge Manuel Rodriguez Almenar, który przyjechał do Polski, aby wziąć udział w prezentacji nowej książki Grzegorza Górnego i Janusza Rosikonia „Tajemnica Graala. Śledztwo w sprawie Świętego Kielicha”.

Jak wyglądało aresztowanie Jezusa? (fot. Wikipedia)

Kościół

Bł. Anna Katarzyna Emmerich pisze o aresztowaniu Jezusa i zdradzie Judasza!

Poniżej zamieszczamy fragment Pasji według Anny Katarzyny Emmerich opowiadający o aresztowaniu Zbawiciela i roli jaką odegrał w nim Judasz.[…] Judasz oczekiwał właściwie innego obrotu swej zdrady. Chciał zdobyć sobie nagrodę pieniężną i przypodobać się Faryzeuszom, wydając w ich ręce Jezusa, ale nie myślał, że Jezus może być osądzony i ukrzyżowany, i to nie było w jego planach. Sprzykrzyło mu się to uciążliwe, wędrowne życie, pełne przykrości i prześladowań, więc już od dłuższego czasu wszedł w stosunki z kilku szpiegującymi Jezusa Faryzeuszami i Saduceuszami, którzy pochlebstwami wciągnęli go zręcznie do zdrady. Złym popędom swym dał folgę już w ostatnich miesiącach, kradnąc, co się dało, z jałmużny przeznaczonej dla ubogich; skąpą jego naturę obruszyła do reszty hojność Magdaleny przy namaszczeniu Jezusa, skąpstwo też popchnęło go wreszcie do ostateczności. Zawsze miał Judasz widoki na doczesne królestwo Jezusa i nadzieję, że dostanie mu się w nim świetne i zyskowne stanowisko; gdy j

Wygnanie Adama i Ewy z Raju (fot. Wikipedia)

Kościół

Tajemnica nieprawości w człowieku

Kiedy autentycznie pragniemy pełni życia, musimy pamiętać jednocześnie o prawdzie naszego upadku, o tajemnicy nieprawości w nas istniejącej. Konieczna jest konfrontacja z własnym grzechem, z bardzo przykrą prawdą o swojej głupocie, małości i nieprawości. Bez niej nie można w istotny sposób się poprawić. Do tego potrzeba odwagi wyrastającej z wewnętrznej determinacji, aby szukać prawdy i w oparciu o nią dojść do prawdziwego życia.

Jezus pyta Ciebie: Potrzebujesz Mnie? Co mu odpowiesz?

Kościół

Jezus pyta Ciebie: Potrzebujesz Mnie? Co mu odpowiesz?

Przychodzę z Moim miłosierdziem, z Moim pragnieniem przebaczenia i uzdrowienia Cię, z miłością do Ciebie ponad Twoje zrozumienie - miłością tak samo wielką jak ta, którą otrzymałem od Ojca, bo jak Mnie umiłował Ojciec tak JA Was umiłowałem... Przychodzę - pragnąc pocieszyć Cię i dodać Ci siły, podnieść Cię i opatrzyć wszelkie Twoje rany. Przynoszę Ci Moje światło, aby rozproszyć Twoje ciemności i wszelkie Twoje wątpliwości. Przychodzę z Moją mocą, abym mógł nieść Ciebie i wszystkie Twoje problemy; z Moją łaską, by dotknąć Twego serca i przemienić Twoje życie, z Moim pokojem, by uspokoić Twoją duszę.

Czas na Apokalipsę? "Jedyne, czego możesz być pewnym, to tego, że umrzesz.”

Czas na Apokalipsę? "Jedyne, czego możesz być pewnym, to tego, że umrzesz.”

To co stało się dziś w Paryżu - zamorodowanie przez fanatycznych islamistów dziennikarzy paryskiego magazynu "Charlie Hebdo" - uprzytamnia nam, chrześcijanom i nie tylko, że czas apokalipsy właśnie nadchodzi. Dlatego przypominamy bardzo na czasie tekst pt. "Czas na Apokalipsę" Rafał Tichy, opublikowany w nieistniejącym już magazynie apokaliptycznym "Czterdzieści i cztery". Dziś część I.

Wesele w Kanie Galilejskiej (fot. fragment obrazu Giotta, Wikipedia)

Kościół

Przemiana wody w wino. Problem alkoholu

PYTANIE: Należę do tych żon, które bardzo dużo już wycierpiały z powodu pijaństwa męża. Przekonałam się, że alkohol to jest doprawdy coś bardzo złego. I tak od dłuższego czasu wciąż chodzi mi po głowie: dlaczego Pan Jezus w Kanie Galilejskiej uczynił z wody wino. Przecież ono na pewno też zawierało alkohol, a przecież to niemożliwe, żeby Pan Jezus uczynił coś złego. Dokonanie przez Niego tego właśnie cudu stawia przede mną pytania, z którymi nie umiem sobie poradzić.