o. Lech Dorobczyński OFM dla Fronda.pl: Jezus przychodzi do zadbanego Pana Prezydenta i do śmierdzącego Pana Żula
Tomasz Wandas: Jakim czasem jest okres Adwentu – poważnym, smutnym czy radosnym? Z jakich powodów jest/powinien być właśnie taki?
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.
Tomasz Wandas: Jakim czasem jest okres Adwentu – poważnym, smutnym czy radosnym? Z jakich powodów jest/powinien być właśnie taki?
Tomasz Wandas: Po co Wcielenie? Co nam mówi, jakim jest sygnałem z nieba dla nas?
W przededniu świąt Bożego Narodzenia zastanowiliśmy się, jak na naszą typową przedświąteczną krzątaninę, szał zakupów i sposób przeżywania tego ważnego czasu zareagowałby Święty Mikołaj, ale ten prawdziwy, nie jego komercyjna wersja przypominająca krasnoluda. Oto nasz wyjątkowy wywiad.
Natuzza Evolo była prostą, wiejską kobietą, żoną, matką, babcią. Dlatego to właśnie jej Pan Bóg uchylił nieba poprzez niezwykłe doznania mistyczne, dar bilokacji czy stygmaty.
Był protestantem, został katolickim mnichem. Uczestniczył w odnowie liturgicznej Soboru Watykańskiego II, ale był wyraźnie niezadowolony z jej efektów. Oskarżano go o modernizm, a on krytykował wszystko co nowe z pozycji tradycjonalistycznych. O. Louis Bouyer daje się właśnie poznać swoim czytelnikom w swoim najważniejszym dziele pt. „Eucharystia”. Będą z nim mieli nie lada problem zarówno zwolennicy zmian w Kościele, jak i przywiązani do tradycji konserwatyści.
„czułem obecność kogoś kto wszedł do pokoju, a to co zobaczyłem wydawało się być cieniem poruszającym się w moim kierunku”
Na podstawie mojego doświadczenia pracy z małżeństwami i rodzinami, posługiwania na ich rzecz oraz po wysłuchaniu bardzo wielu smutnych historii i przeczytaniu mnóstwa maili nie mam już dziś najmniejszej wątpliwości, że u podstaw problemów w małżeństwie, a co za tym idzie w rodzinie, stoi kryzys męskości. Wszelkie bowiem problemy w związkach małżeńskich wynikają z jednej strony ze słabnięcia więzi małżonków z Jezusem, z zaniedbywania sakramentalności małżeństwa, w tym głównie z lekceważenia wspólnej modlitwy i niepodejmowania działań na płaszczyźnie duchowego rozwoju związku, a z drugiej z ulegania atakom zewnętrznym.
Jezus powiedział do swoich uczniów: «Będą znaki na słońcu, księżycu i gwiazdach, a na ziemi trwoga narodów bezradnych wobec szumu morza i jego nawałnicy. Ludzie mdleć będą ze strachu, w oczekiwaniu wydarzeń zagrażających ziemi. Albowiem moce niebios zostaną wstrząśnięte. Wtedy ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego na obłoku z wielką mocą i chwałą. A gdy się to dziać zacznie, nabierzcie ducha i podnieście głowy, ponieważ zbliża się wasze odkupienie. Uważajcie na siebie, aby wasze serca nie były ociężałe wskutek obżarstwa, pijaństwa i trosk doczesnych, żeby ten dzień nie przypadł na was znienacka, jak potrzask. Przyjdzie on bowiem na wszystkich, którzy mieszkają na całej ziemi. Czuwajcie więc i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli uniknąć tego wszystkiego, co ma nastąpić, i stanąć przed Synem Człowieczym». (Z 21. rozdziału Ewangelii wg św. Łukasza)
Ojciec Święty przestrzegł dziś wiernych przed zbytnim przywiązywaniem się do rzeczy ziemskich i wskazał drogę, jaką powinien obrać chrześcijanin w swoim życiu.
Papież Franciszek w przemówieniu kierowanym do uczestników Kongresu Eucharystycznego w Bombaju podkreślił, że sakrament eucharystii prowadzi nie tylko do zjednoczenia wiernych z Chrystusem, ale też do zjednoczenia wewnątrz Kościoła.
Dokument Komisji ds Dialogu Międzyreligijnego Papieskiego Komitetu Obchodów Wielkiego Jubileuszu Roku 2000
(Ez 47,1-2.8-9.12) Podczas widzenia otrzymanego od Pana zaprowadził mnie anioł z powrotem przed wejście do świątyni, a oto wypływała woda spod progu świątyni w kierunku wschodnim, ponieważ przednia strona świątyni była skierowana ku wschodowi; a woda płynęła spod prawej strony świątyni na południe od ołtarza. I wyprowadził mnie przez bramę północną na zewnątrz i poza murami powiódł mnie od bramy zewnętrznej, skierowanej ku wschodowi. A oto woda wypływała spod prawej ściany świątyni, na południe od ołtarza. A On rzekł do mnie: Woda ta płynie na obszar wschodni, wzdłuż stepów, i rozlewa się w wodach słonych, i wtedy wody jego stają się zdrowe. Wszystkie też istoty żyjące, od których tam się roi, dokądkolwiek potok wpłynie, pozostają przy życiu: będą tam też niezliczone ryby, bo dokądkolwiek dotrą te wody, wszystko będzie uzdrowione. A nad brzegami potoku mają rosnąć po obu stronach różnego rodzaju drzewa owocowe, których liście nie więdną, których owoce się nie wyczerpują; każdego miesią
Ojciec Witko dla Fronda.pl radzi nam co zrobić, jak przychodzi zły duch by niszczyć i kraść
Tajemnica ludzkiej śmierci – spotkanie w Warszawie Falenicy
Jak wiemy, dwie obecnie największe partie na polskiej scenie politycznej początkowo opierały się przynajmniej na jednym wspólnym filarze: chrześcijańskim demokratyzmie. Przyjrzymy się, ile tej soli pozostało do dziś niezwietrzałej oraz czy współcześni Polacy mają partię, którą mogą uważać za głosicielkę i reprezentantkę ich poglądów i interesów. I czy tą partią jest PO? Cisza wyborcza za rogiem, więc postaram się odpowiedzieć na kilka głównych argumentów, które z ust wyborców PO słyszę najczęściej.