Czy Jezus nie kazał się dzielić dobrami? W odpowiedzi księdzu Stryczkowi
Kuriozalny wywiad z ks. Jackiem Stryczkiem dla Money.pl. „Jezus nie kazał się dzielić. To mit” – uważa twórca Szlachetnej Paczki. A jak jest naprawdę?
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.
Kuriozalny wywiad z ks. Jackiem Stryczkiem dla Money.pl. „Jezus nie kazał się dzielić. To mit” – uważa twórca Szlachetnej Paczki. A jak jest naprawdę?
Ponad 200 tys. osób wyraziło już pragnienie, by zobaczyć tunikę Jezusa, o którą losy rzucili żołnierze na Golgocie. W bazylice św. Dionizego w Argenteuil we Francji od Wielkiego Piątku do 10 kwietnia trwa nadzwyczajne wystawienie tej relikwii. Związane jest ono z obchodami Jubileuszu Miłosierdzia, a także 50. rocznicą powstania diecezji i 150. budowy tamtejszej bazyliki.
Opinia publiczna i wszystkie najważniejsze media amerykańskie żywo komentuje ujawnione w tych dniach fragmenty drugiej części dzieła autorstwa papieża Benedykta XVI (Jospeha Ratzingera) „Jezus z Nazaretu”. Chodzi przede wszystkim o papieską interepretację Ewangelii Mateusza w przedmiocie odpowiedzialności za śmierć Jezusa Chrystusa. Ojciec Święty jednoznacznie stwierdza, że naród żydowski ani nie był winny śmierci Jezusa, ani tym bardziej, nie może ponosić za nią zbiorowej i pokoleniowej odpowiedzialności.
I. Punk widzenia wierzących i niewierzących.
Arcybiskup Henryk Hoser koncelebrował Liturgię Wigilii Paschalnej w katedrze św. Michała Archanioła i św. Floriana Męczennika. Podczas liturgii podkreślał, że radość ze zmartwychwstania pańskiego powinna leżeć u podstaw życia chrześcijanina.
Jak mówił podczas mszy świętej rezurekcyjnej Prymas Polski arcybiskup Wojciech Polak, dzień zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią powinien być dla nas również dniem zwycięstwa miłości nad nienawiścią.
Zgromadzenie Sióstr Służebniczek Najświętszej Maryi Panny Niepokalanie Poczętej
Jak katolik powinien przeżyć Wielki Piątek? Dla fronda.pl ks. Paweł Stępień
Król miłości i miłosierdzia został zanurzony w morzu nienawiści, przemocy i okrucieństwa. Pozwolił się zranić bardzo głęboko. W obliczu tak wielkiego zła trudno nawet o słowa...
W Nowym Testamencie mamy cztery opisy ustanowienia Eucharystii. Najstarszy z nich powstał ok. 55 r. po Chr., a przekazał go nam św. Paweł. Najmłodszy zaś pochodzi z ok. 80 r. po Chr. i znajdziemy go w Ewangelii według św. Łukasza
Ksiądz Wojciech Węgrzyniak bardzo celnie napisał na swoim Facebooku:
Iz 50,4-9a)Pan Bóg mnie obdarzył językiem wymownym, bym umiał przyjść z pomocą strudzonemu, przez słowo krzepiące. Każdego rana pobudza me ucho, bym słuchał jak uczniowie. Pan Bóg otworzył Mi ucho, a Ja się nie oparłem ani się cofnąłem. Podałem grzbiet mój bijącym i policzki moje rwącym Mi brodę. Nie zasłoniłem mojej twarzy przed zniewagami i opluciem. Pan Bóg Mnie wspomaga, dlatego jestem nieczuły na obelgi, dlatego uczyniłem twarz moją jak głaz i wiem, że wstydu nie doznam. Blisko jest Ten, który Mnie uniewinni. Kto się odważy toczyć spór ze Mną? Wystąpmy razem! Kto jest moim oskarżycielem? Niech się zbliży do Mnie! Oto Pan Bóg Mnie wspomaga. Któż Mnie potępi?
„Przykro mi, ale to jest ... po prostu się zawiodłam” – pisze androgyniczna kobieta.
Jakże głęboką i wspaniałą rzeczą jest wiara! Człowiek współczesny przywiązuje dużą wagę do swoich możliwości. Człowieczeństwo w większym stopniu rozpatruje się dziś przez pryzmat wolności i potencjału możliwego do wykorzystania niż z perspektywy ludzkiej natury; częściej myśli się o tym, kim człowiek może się stać, niż o tym, kim jest od urodzenia. „Życie człowieka jest cudem — jak zostało napisane — tak nieskończenie delikatnym (najdrobniejszy pyłek wiosenny nie jest tak ulotny), tak nieskończenie kruchym (najbardziej misterna korona nie jest tak cienka), a jednak trwalszym niż cokolwiek innego, o ile daje nam możliwość czynienia dobra”. Jednocześnie człowiek jest dręczony przez lęk — wyrażony w powyższych słowach — który często rozpatrują filozofowie egzystencjalni; jest on związany ze świadomością, że w rzeczywistości człowiek ma ograniczone pole działania.