Tag

Tag: Jezus Chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.

Poza Krzyżem nie ma innej drabiny do Nieba

Wiara

Poza Krzyżem nie ma innej drabiny do Nieba

Przywiązani do zewnętrznych, świątecznych tradycji, jakże często spłycamy sens Wielkanocnych obrzędów, sercem pozostając daleko od umierającego Chrystusa. Tłumy zbiegły się na to widowisko – jak zapisał św. Łukasz – i wszyscy Jego znajomi stali z daleka… (Łk 23, 48-49).

Abp Marek Jędraszewski: Św. Jan Paweł II na całym świecie świadczył o Chrystusie Odkupicielu

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Św. Jan Paweł II na całym świecie świadczył o Chrystusie Odkupicielu

– Na wszystkich areopagach świata św. Jan Paweł II świadczył o Chrystusie Odkupicielu człowieka, także osobistym cierpieniem – pisze abp Marek Jędraszewski w rozważaniu stacji „Pan Jezus upada po raz pierwszy pod ciężarem krzyża”. W trzeciej medytacji nabożeństwa „Św. Jan Paweł II Wielki: na drodze Chrystusa” metropolita krakowski przypomina tragiczne wydarzenia z 13 maja 1981 r., kiedy na Placu św. Piotra doszło do zamachu na życie papieża.

Nie zazna śmierci, kto zachowa moją naukę

Kościół

Nie zazna śmierci, kto zachowa moją naukę

Czytanie z Księgi Rodzaju (Rdz 17, 3-9)Abram padł na oblicze, a Bóg tak do niego mówił:«Oto moje przymierze z tobą: staniesz się ojcem mnóstwa narodów. Nie będziesz więc odtąd nazywał się Abram, lecz imię twoje będzie Abraham, bo uczynię ciebie ojcem mnóstwa narodów. Sprawię, że będziesz niezmiernie płodny, tak że staniesz się ojcem narodów i pochodzić będą od ciebie królowie.Przymierze moje, które zawieram pomiędzy Mną a tobą oraz twoim potomstwem, będzie trwało przez pokolenia jako przymierze wieczne, abym był Bogiem twoim, a potem twego potomstwa. I oddaję tobie i twym przyszłym potomkom kraj, w którym przebywasz, cały kraj Kanaan, jako własność na wieki i będę ich Bogiem».Potem rzekł Bóg do Abrahama: «Ty zaś, a po tobie twoje potomstwo przez wszystkie pokolenia zachowujcie przymierze ze Mną».Słowa Ewangelii według Świętego Jana (J 8, 51-59)Jezus powiedział do Żydów: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeśli ktoś zachowa moją naukę, nie zazna śmierci na wieki».Rzekli do Niego Żydzi:

Prodromy Paruzji. Znaki zapowiadające powtórne przyjście Chrystusa

Kościół

Prodromy Paruzji. Znaki zapowiadające powtórne przyjście Chrystusa

Mimo, iż czas paruzji jest nam nieznany, Bóg daje ludziom pewne znaki, które mają pomóc chrześcijanom przygotować się na powtórne przyjście Jezusa. Ma to pomóc tym, którzy nie żyją w gotowości. Chodzi tu mianowicie o pewne wydarzenia, które muszą się dopełnić przed paruzją: -> nawrócenie Izraela-> powszechne głoszenie Ewangelii-> ogólne zaburzenia-> zamieszanie i nieład w Kościele-> pojawienie się antychrysta 1) Nawrócenie Izraela

,,Nie przyszedłem nawracać sprawiedliwych...''

Kościół

,,Nie przyszedłem nawracać sprawiedliwych...''

Iz 58, 9b-14Czytanie z Księgi proroka IzajaszaTak mówi Pan Bóg:«Jeśli u siebie usuniesz jarzmo, przestaniesz grozić palcem i mówić przewrotnie, jeśli podasz twój chleb zgłodniałemu i nakarmisz duszę przygnębioną, wówczas twe światło zabłyśnie w ciemnościach, a twoja ciemność stanie się południem. Pan cię zawsze prowadzić będzie, nasyci duszę twoją na pustkowiach. Odmłodzi twoje kości, tak że będziesz jak zroszony ogród i jak źródło wody, co się nie wyczerpie. Twoi ludzie odbudują prastare zwaliska, wzniesiesz fundamenty pokoleń. I będą cię nazywać naprawiaczem wyłomów, odnowicielem uliczek – na zamieszkanie. Jeśli powściągniesz nogi od przekraczania szabatu, żeby w dzień mój święty spraw swych nie załatwiać, jeśli nazwiesz szabat rozkoszą, a święty dzień Pana – czcigodnym, jeśli go uszanujesz przez unikanie podróży, tak by nie przeprowadzać swej woli ani nie omawiać spraw swoich, wtedy znajdziesz rozkosz w Panu. Ja cię powiodę w triumfie przez wyżyny kraju, karmić cię będę dziedzictwem

Bp Artur Miziński/Episkopat.pl

Kościół

Bp Miziński: Współczesny świat idzie na ustępstwa. Jezus jest jednoznaczny

Widzimy, jak często świat idzie dziś na ustępstwa. Jeśli faktycznie wiara jest motorem naszego życia, to nasze postawy będą jednoznaczne – mówił bp Artur Miziński, Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski podczas Mszy Świętej rozpoczynającej spotkanie Prezydium Polskiej Rady Duszpasterskiej Europy Zachodniej. Obrady rozpoczęły się w piątek wieczorem w Warszawie i potrwają do niedzieli.