Tag

Tag: homoseksualizm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem homoseksualizm.

fot. Wikipedia

Francja: Wielkie otwarcie protestantów na LGBT

Protestanci w Europie coraz bardziej oddalają się od nauczania Ewangelii, przekreślając tym samym nadzieje na ekumeniczne zbliżenie z Kościołem katolickim. Zjednoczony Kościół Protestancki we Francji zgodził się dzisiaj na błogosławienie par homoseksualnych. Decyzję podjęto na synodzie w Sète. Na stu głosujących 94 opowiedziało się za uznaniem związków jednopłciowych. Jedynie trzech pastorów było przeciw. W synodzie uczestniczył też gościnnie przedstawiciel katolickiego Episkopatu Francji abp Pierre-Marie Carré. Ostrzegł on, że decyzja ta negatywnie odbije się na relacjach ekumenicznych.

Dr van den Aardweg: Homoseksualizm i heteroseksualizm nie są równe

Rodzina

Dr van den Aardweg: Homoseksualizm i heteroseksualizm nie są równe

Psycholog specjalizujący się w pomocy osobom homoseksualnym, które nie akceptują swojej skłonności przemawiał podczas spotkania zwolenników głosowania przeciwko niszczeniu rodziny i małżeństwa. A kampania środowisk gejowskich ma właśnie taki cel. – Homoseksualizm jest prezentowany przez większość mediów jako kwestia dyskryminacji ludzi, którzy są nieco inni z natury i pozbawieni praw przez większość. To absurd i kompletny nonsens – podkreślał dr van den Aardweg.

(fot. Guy of taipei, wikipedia, CC BY-SA 3.0)

Irlandia: Znana zakonnica agituje za małżeństwami homoseksualnymi

Siostra Stanislaus Kennedy ogłosiła, że zagłosuje na „TAK” w nadchodzącym referendum odnośnie „równości małżeńskiej”. Jak uzasadnia: „Dużo o tym myślałam. Zagłosuję „TAK” w referendum które pozwoli uznać społeczność gejowską jako pełnoprawnych członków społeczeństwa. Takie pary powinny mieć prawo do małżeństwa. To prawo cywilne i prawo ludzkie.”

fot. sxc hu

Niemieccy katolicy otwarcie za herezją

Najważniejsza organizacja niemieckich katolików świeckich opowiedziała się za umożliwieniem błogosławienia par homoseksualnych. Centralny Komitet Niemieckich Katolików (ZdK) uważa, że katolicki Kościół powinien błogosławić każdego rodzaju związki partnerskie: zarówno te złożone z osób dwóch płci, jak i związki jednopłciowe.

Manifestacja homoseksualistów w Argentyni (fot. flickr)

Rodzina

Demonstracja w Hawanie? Homoseksualistom wolno

Wydarzenie nazwane „Celebration of Love”, czyli niemające skutków prawnych „śluby” par jednopłciowych są, według organizatorów imprezy, zainspirowane podobnymi ceremoniami odprawianymi w Toronto w Kanadzie.

Anna Golędzinowska (fot. wikipedia)

Rodzina

Golędzinowska: Największy handel żywym towarem to in vitro

- Matki-surogatki zapładniane są dzięki metodzie in vitro, kobiety wynajmują swój brzuch, a osoby homoseksualne kupują oderwane od matki dziecko. To współczesna forma handlu żywym towarem – mówi Anna Golędzinowska portalowi Deon.pl. Była modelka przytoczyła historię włoskiego homoseksualisty, którego nasieniem zapłodniono jego matkę. Po urodzeniu dziecka matka oddała je synowi i jego partnerowi. Golędzinowska zwraca uwagę, że zamrożone w klinikach in vitro dzieci są sprzedawane.

Ks. Wendelin Bucheli (fot. media)

Kościół

Ksiądz błogosławił homo-parom. Teraz żałuje i przeprasza

Chodzi o sytuację, jaka miała miejsce w Szwajcarii. W diecezji Chur funkcjonował przez dłuższy czas katolicki kapłan, który nie zgadzał się z nauczaniem Kościoła i otwarcie błogosławił homoseksualne związki. Wreszcie, w związku z kłótnią jaka wybuchła po udzieleniu przezeń błogosławieństwa jednej z par lesbijskich, doszło do porozumienia. Diecezja oficjalnie poinformowała, że ksiądz zaprzestanie swojego haniebnego, de facto heretyckiego procederu.

Robert Biedroń

Biedroń: "Jestem coraz słabszym ekspertem od seksu"

„Jestem coraz słabszym ekspertem od seksu. Mam 39 lat i powoli zaczynam zapominać co to jest seks. Ja za dużo pracuję, mój partner jest daleko i okazji do poznawania nowych partnerów jest mało. Już w te klocki nie czuję się tak mocny jak kiedyś”—mówił Biedroń w rozmowie z „Kafeteria.tv”.

Kard. Burke: Posłuszeństwo prawdzie i Ojcu Świętemu

Kościół

Kard. Burke: Posłuszeństwo prawdzie i Ojcu Świętemu

JE ks. abp Raymond Leo kard. Burke udzielił wywiadu niemieckiemu dziennikowi „Die Welt”. Na pytanie, czy chce „podzielić Kościół” odparł, że w żadnym razie. „Jest wprost przeciwnie, chcę być siłą dla jego jedności” – powiedział purpurat.

ks. prof. Paweł Bortkiewicz TChr (fot.chrystusowcy.pl)

Kościół

ks. prof. Paweł Bortkiewicz TChr dla Fronda.pl: Papież nie poprze homoseksualistów

Decyzja papieża Franciszka o niemianowaniu zdeklarowanego homoseksualisty ambasadorem Francji w Watykanie potwierdza dotychczasową naukę Kościoła, która jednoznacznie ocenia zjawisko homoseksualizmu, a szczególnie krytycznie ocenia lobby homoseksualne. Co do samych osób, wypowiada się o nich w sposób charakterystyczny dla kościelnego odróżnienia ogólnego zła, od oceny osoby uwikłanej w to zło. Mimo to, nie wydaje się możliwe, aby osoby deklarujące się jako homoseksualiści mieliby kiedykolwiek piastować funkcje publiczne w przestrzeni Kościoła, czy w przestrzeni cywilnej, ale powiązanej ze strukturami kościelnymi. Ten gest należy jednoznacznie interpretować jako wykluczenie takiej opcji. Osoba, która wyraźnie deklaruje swoje skłonności homoseksualne mogłaby stanowić antyświadectwo i z tego względu stanowisko Kościoła musi pozostać niezmienione.

Giorgio Armani (fot. wikipedia_CC BY SA 3.0, Jan Schroeder)

Armani: Geje też powinni być męscy

Giorgio Armani w tym roku skończy 81 lat, a swoje imperium modowe stworzył razem z nieżyjącym już partnerem Sergio Galeottim. Pomimo, że projektant wspiera wiele akcji promujących równouprawnienie dla homoseksualistów i od wielu lat nie ukrywa własnej orientacji, to często krytycznie wypowiada się na temat gejów.