Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

Kaja Godek (fot. Jasiek Staszewski)

Papież pobłogosławił Kaję Godek! Ucałował też jej chorego na Zespół Downa synka

"Kiedy przyjechał do naszego sektora najpierw nas pozdrowił, a potem przytulił i pocałował naszego syna, Wojtka" - relacjonuje w rozmowie z portalem Stopaborcji.pl Kaja Godek. "Następnie daliśmy mu naszą fundacyjną koszulkę i wytłumaczyliśmy, co jest na niej napisane. Powiedzieliśmy również kim jesteśmy i co robimy" - wspomina Godek, która niespełna tydzień temu referowała w Sejmie obywatelski projekt ustawy zakazującej aborcji eugenicznej.

Ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski (fot. Wikipedia)

Kościół

Ks. Isakowicz-Zaleski dla Fronda.pl: Odwołanie ks. Grzegorza Lipki to takie poświęcenie kozła ofiarnego

Marta Brzezińska-Waleszczyk: Jak ksiądz ocenia sposób, w jaki kuria warszawsko-praska rozwiązała sprawę z ks. Grzegorzem K. z Tarchomina. Proboszcz został wprawdzie odwołany dopiero po reportażu TVN24, ale kuria wydała w tej sprawie oświadczenie, przeprosił sam abp Hoser, odwołano ks. Wojciecha Lipkę. Te działania pokazują, że ordynariusz warszawsko-praski będzie zdecydowanie zwalczał przypadki pedofilii?

Papież ( fot EdgarJimnez/Wikipedia)

Kościół

"Nawracanie nie ma sensu. Trzeba się poznawać, słuchać nawzajem i szerzyć znajomość otaczającego świata”

Ojciec święty zapytany przez założyciela gazety, o to czy przypadkiem nie chciałby go nawrócić, odpowiedział: "To nie ma sensu, trzeba się poznawać, słuchać nawzajem i szerzyć znajomość otaczającego świata". A chwilę potem dodał: "świat jest pełen dróg, które zbliżają się i oddalają od siebie, ale ważne jest to, że prowadzą do dobra". Franciszek odniósł się także do projektu reformy Kurii Rzymskiej i jej samej. Ojciec święty podkreślił, że przywódcy Kościoła często byli głodnymi pochlebstw „narcyzami”, których „niezdrowo prowokowali ich dworzanie”. „Dwór to trąd papiestwa” - podkreślał w wywiadzie i dodawał, żę w dzisiejszej Kurii niekiedy zdarzają się „dworzanie”.

Ks. Jan Sikorski (fot. archiwum fronda.pl)

Kościół

Ks. Sikorski: Kościół nie odpowiada za zło popełnione przez katolików, także księży-pedofilów

Portal Fronda.pl: W piątek ważny głos w sprawie skandali pedofilskich z udziałem polskich księży zabrał episkopat. Na jednoznaczne słowa bp Wojciecha Polaka odpowiedziała Fundacja „Nie lękajcie się”, obarczając cały Kościół odpowiedzialnością za pojedyncze przypadki pedofilii. „Skala zjawiska nie jest mała, a sprawcy nie są okazjonalni. Kościół w Polsce na pewno ma dane statystyczne o pedofilach w swoich szeregach. Kościół katolicki poprzez ukrywanie przypadków ponosi w takim samym stopniu odpowiedzialność moralną za nasze krzywdy, co sprawcy” - oznajmili działacze fundacji. W Kościele jest odpowiedzialność zbiorowa?

Papież Franciszek (fot. Casa Rosada/Wikipedia)

Kościół

Franciszek: Musimy prosić o łaskę, by nie uciekać ze strachem od krzyża

Papież odprawił poranną Mszę w kaplicy Domu św. Marty. W homilii nawiązał do opisanego w Ewangelii zmieszania uczniów Jezusa słyszących, że zostanie On „wydany w ręce ludzi”. Jak zaznaczył, jest to znamienna postawa zabobonnego lęku przed nieznanym niebezpieczeństwem, „o którym lepiej zamilczeć”, albo nawet „lepiej go nie rozumieć, niż zrozumieć prawdę”. A przecież chodzi o prawdę Krzyża, bez którego nie ma zbawienia. Ta prawda przestrasza nas nawet w dziele ewangelizacji - tłumaczył Ojciec Święty. „Każdy z nas może pomyśleć: «A co ze mną będzie? Jaki będzie mój krzyż?». Tego nie wiemy. Nie wiemy, a jednak przyjdzie. Musimy prosić o łaskę, by nie uciekać ze strachem od krzyża, gdy ten nadejdzie. Bo taka jest prawda, że to nas przestrasza. A przecież pójście za Jezusem właśnie tam wiedzie. Przypominają mi się ostatnie słowa, jakie Jezus wypowiedział do Piotra nad Jeziorem Tyberiadzkim po owej pontyfikalnej koronacji: «Czy Mnie miłujesz? Paś baranki Moje!». Te ostatnie słowa brzmiały: «P

Franciszek ostrzega przed diabłem wchodzącym do Watykanu

Kościół

Franciszek ostrzega przed diabłem wchodzącym do Watykanu

Napoleon już nie wróci do Rzymu, dziś wojna toczy się tu w inny sposób: to wojna ciemności ze światłością. W ten sposób Papież Franciszek opisał duchowy aspekt starań o bezpieczeństwo, które są zadaniem żandarmerii watykańskiej. Ojciec Święty odprawił rano przy grocie lourdzkiej w ogrodach watykańskich Mszę dla stróżów prawa i porządku w najmniejszym państwie świata. Dziś obchodzili oni swe święto patronalne.

Jezus wypędza kupców ze Świątyni (fot. WikimediaCommons)

Krzysztof Gawkowski z SLD: Jezus był pierwszym socjalistą, dlatego SLD powinna współpracować z Kościołem!

Poseł Gawkowski nie został wpuszczony w maliny przez Roberta Mazurka. On poważnie myśli, że Chrystus był lewakiem. -Między lewicą i chrześcijaństwem jest głęboka wrogość, spowodowana tym, że chrześcijaństwo odeszło od korzeni, a lewica nabrała pewnych naleciałości. Zadaniem chrześcijaństwa i lewicy jest historyczne oczyszczenie wzajemnych relacji i zbliżenie - powiedział Gawkowski. Zdaniem polityka, szansą na to jest pontyfikat papieża Franciszka, który prowadzi "rewolucję franciszkańską"?

Ksiądz w koloratce (fot. Wikipedia)

Kościół

Episkopat zabierze głos ws. skandalu pedofilskiego na Dominikanie

Zdaniem Marcina Przeciszewskiego, prezesa KAI, ogólna zasada postępowania, jaka obowiązuje w Kościele w przypadku pedofilii jest jasna. „To zero tolerancji dla takich zachowań” - mówi. Przeciszewski uzupełnia, że stanowisko Stolicy Apostolskiej w tej sprawie jest bezwzględne – pedofilia to jeden z najcięższych grzechów.

Papiez Franciszek (fot Edgar Jimenez Wikipedia)

"Nie da się poznać Jezusa bezproblemowo, podróżując w pierwszej klasie"

Tym niemniej nie da się – zaznaczył Ojciec Święty – poznać Jezusa „bezproblemowo”, podróżując, jak stwierdził, „w pierwszej klasie”. On bowiem sam „stwarza problemy”, o czym świadczy niepokój Heroda i innych jemu współczesnych. Owszem, teoretycznie możemy poznać Jezusa z Katechizmu, gdzie dowiemy się o Nim bardzo wiele. Ale – jak zauważył kaznodzieja – ilu przeczytało Katechizm Kościoła Katolickiego ponad 20 lat od jego wydania? „Tak, trzeba poznawać Jezusa w Katechizmie – mówił Franciszek. – Ale nie wystarczy poznać Go umysłem: to tylko pierwszy krok. Jezusa należy poznawać w dialogu z Nim samym, rozmawiając z Nim na modlitwie, na kolanach. Jeśli się nie modlisz, jeśli nie rozmawiasz z Jezusem, nie znasz Go. Może wiesz o Nim różne rzeczy, ale nie masz tego, co daje serce na modlitwie. Poznawać Jezusa umysłem, studium Katechizmu; poznawać Jezusa sercem, na modlitwie, w dialogu z Nim... To dosyć pomaga, ale jeszcze nie wystarczy... Jest jeszcze trzecia droga: naśladowanie. Iść z Nim, kr

„Nowa równowaga” oznacza, że niektórzy powinni więcej mówić o homoseksualizmie i aborcji!

Kościół

„Nowa równowaga” oznacza, że niektórzy powinni więcej mówić o homoseksualizmie i aborcji!

- Oczywiście znam ludzi, i zapewne jestem wśród nich, którzy są głęboko przekonani, że są to kluczowe kwestie kulturowe, w których musimy zabierać głos – podkreślił biskup Santa Clary w rozmowie z „Press Democrat”. - Ale nie mam na tym punkcie na pewno obsesji. Ogromna część tego, o czym mówię i piszę nie odnosi się do aborcji, antykoncepcji, rozwodów czy ponownych małżeństw – zaznaczył biskup.

Papiez Franciszek (fot Tomaz SilvaABr Wikipedia)

Papież: Chrześcijanin nie może plotkować!

Takimi niewyszukanymi słowami Franciszek zachęcał na audiencji ogólnej do dbania o jedność Kościoła. Papież kontynuował rozważania o Kościele w oparciu o wyznanie wiary. Dziś nawiązał do słów: „Wierzę w jeden Kościół”.

Papież Franciszek (fot. Wikimedia COmmons)

Papież o kulturze: "takiego kryzysu nasza cywilizacja nie widziała od czterech wieków"

Cywilizacja zachodnia przeżywa dziś kryzys podobny do tego, przez który przeszli uczniowie uciekający po śmierci Jezusa do Emaus. Mówił o tym Papież podczas spotkania z przedstawicielami sardyńskiego świata kultury i nauki. Gospodarzem spotkania był wydział teologiczny uniwersytetu w Cagliari. Na wstępie Franciszek zastrzegł, że nie przygotował wykładu akademickiego, choć wymagałby tego akademicki kontekst tego wydarzenia. Zamiast tego zaproponował zebranym egzystencjalną lekturę fragmentu Ewangelii o uczniach z Emaus. „Ci dwaj uczniowie niosą w sercu ból i dezorientację po śmierci Jezusa. Są zawiedzeni tym, jak się potoczyły rzeczy. Podobne odczucia widzimy również w naszej aktualnej sytuacji: zawód, rozwianie złudzeń z powodu kryzysu gospodarczo-finansowego, ale też ekologicznego, edukacyjnego, moralnego. Kryzys ten dotyczy teraźniejszości a także przyszłości historycznej i egzystencjalnej człowieka cywilizacji zachodniej. Oczywiście każda epoka historyczna ma chwile krytyczne, ale p