Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

Papież Franciszek (Fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Papież Franciszek: Miłość do Chrystusa, Kościoła i człowieka to trzy istotne aspekty nauczania Pawła VI

„Paweł VI potrafił w trudnych latach dać świadectwo wiary w Jezusa Chrystusa. Wciąż jeszcze słychać echo tego tak bardzo dziś aktualnego wezwania: «Potrzebujemy Cię Chryste!». Tak, dzisiejszy człowiek jak nigdy dotąd potrzebuje Chrystusa, potrzebuje Go dziś świat, bo na «pustyniach» zsekularyzowanego świata mówi nam On o Bogu, objawia Jego oblicze” – stwierdził Papież.Franciszek przypomniał też namiętną miłość Pawła VI do Kościoła. W pełni doświadczył on udręk wspólnoty wierzących po Soborze Watykańskim II, ale też światła, nadziei i napięcia. Miał jednak jasną wizję Kościoła, który jest Matką, niesie Chrystusa i do Niego prowadzi – mówił Papież, przypominając ewangelizacyjną adhortację Evangelii nuntiandi, która, jak podkreślił, jest najważniejszym dokumentem duszpasterskim wszechczasów. Pytania dotyczące ewangelizacji, które Paweł VI w tej adhortacji postawił Kościołowi, wciąż pozostają aktualne.„Te pytania odnoszą się również do współczesnego Kościoła, do nas wszystkich – wskazał Fr

Paweł Milcarek (wikipedia.org)

Kościół

Milcarek dla Fronda.pl: Mamy kolejnego papieża nonkonformistę

Minęło pierwsze sto dni pontyfikatu papieża Franciszka, bardzo różnie są one komentowane. Jeden z głosów mówił wręcz, że od trzech miesięcy mamy świeże powietrze w Watykanie – tak jakby poprzedni pontyfikat był, co najmniej, synonimem stęchlizny. Takie komentarze wydają się nie na miejscu. Jak postrzegasz ten pierwszy okres pasterzowania papieża Bergoglio?

Budynek seminarium diecezji sosnowieckiej w Krakowie (fot. Wyższe Seminarium Photos_Picasa.web)

Kościół

Ciąg dalszy sprawy sosnowieckiego seminarium. "Znowu sprawa została potraktowana tak, jakby księża to były małe dzieci, którym można wszystko powiedzieć, a oni uwierzą"

Prowadzę Fundację br. Alberta, która na terenie diecezji sosnowieckiej od dwudziestu lat prowadzi ośrodek dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. W tym czasie poznałem wielu księży, którzy pracują na terenie diecezji, a o których mam jak najlepsze zdanie. Kiedy napisałem książkę „Chodzi mi tylko o prawdę”, jeden z tych księży zgłosił się do mnie właśnie w sprawie problemów, jakie trawią sosnowieckie seminarium. O tych sprawach poinformowałem swoje władze kościelne. Uznałem, że nie mam kompetencji, aby oceniać, czy to jest prawdziwe, czy nie. Rok temu przekazałem informację o wielu listach, jakie dostałem z całej Polski, w tym także z diecezji sosnowieckiej. Przynajmniej rok temu, mój bezpośredni zwierzchnik, czyli ks. kard. Stanisław Dziwisz wiedział o tym ode mnie.

Kościół

Triumfalizm hamuje Kościół

„Triumfalizm zatrzymuje Kościół. Triumfalizm zatrzymuje chrześcijan. Kościół triumfalistyczny to Kościół zatrzymany wpół drogi, zadowolony z siebie, ustawiony, uporządkowany i zaopatrzony we wszystkie urzędy, sprawny. Ale to Kościół, który wypiera się męczenników, bo nie wie, że męczennicy są dla Kościoła niezbędni na drodze Krzyża. To Kościół, który myśli jedynie o triumfach, sukcesach, a nie zna tej Jezusowej zasady, która mówi o triumfie za pośrednictwem klęski, ludzkiej klęski Krzyża. A to jest pokusa, która dotyczy nas wszystkich” – powiedział Papież. W papieskiej homilii nie zabrakło też osobistego świadectwa. „Pamiętam, jak pewnego razu znalazłem się w mrocznym momencie mojego życia duchowego i prosiłem Pana o pewną łaskę. A prowadziłem rekolekcje dla sióstr. Ostatniego dnia była spowiedź i przyszła do mnie pewna starsza, ponad osiemdziesięcioletnia zakonnica z jasnymi, błyszczącymi oczami: taka Boża niewiasta. Tak ją właśnie postrzegłem, więc na koniec jej powiedziałem: «Siostr

fot. Wikipedia

Kościół

Franciszek do biskupów: Dbajmy o naszą miłość, inaczej staniemy się urzędnikami

„Dobrze wiemy, że brak czujności sprawia, że pasterz staje się letni, roztargniony, niedbały czy wręcz nieuporządkowany – powiedział Papież. – Zwodzi go perspektywa kariery, czar pieniędzy i kompromisy z duchem świata. Ogarnia go lenistwo i staje się funkcjonariuszem, duchownym z urzędu. Troszczy się bardziej o siebie, o organizację, struktury niż o prawdziwe dobro Ludu Bożego. I pojawia się wówczas, tak jak w wypadku Apostoła Piotra, niebezpieczeństwo zaparcia się Pana, nawet jeśli formalnie występuje się i przemawia w Jego imieniu. Przysłania się wówczas świętość Kościoła hierarchicznego – Matki, czyni się go bardziej jałowym”.Papież przyznał, że to rozliczanie z miłości może zasmucić czy budzić wręcz zniechęcenie, frustrację, a nawet niedowiarstwo. Nie o to chodzi jednak Jezusowi. Z takich odczuć może owszem korzystać nasz Nieprzyjaciel, Diabeł – dodał Ojciec Święty, przypominając, że Jezus nie upokarza, lecz z czułością pociesza i pobudza do ufności.Franciszek zachęcił włoskich bis

Kościół

Papież Franciszek przemówi podczas Lednicy

W paczce znajdą się: stuła i łyżeczka, krzyż lednicki, srebrny pierścień i talenty lednickie oraz płyta z Tango Francesco, piosenką, na cześć nowego papieża. O. Jan Góra dołączy do niej także list skierowany do papieża.

Fot. Wikimedia Commons

Kościół

Od wczoraj w Watykanie mieszka dwóch Papieży!

Siedzibą Papieża seniora będzie teraz dawny klasztor klauzurowy Mater Ecclesiae. Został on gruntownie wyremontowany i dostosowany do jego potrzeb. Przygotowano m.in. specjalny gabinet, gdzie przewieziono stare biurko kard. Ratzingera. Do nowego domu trafiły też inne meble, których używał, zanim został wybrany na Stolicę Piotrową, a które następnie przechowywano w magazynie watykańskim, oraz liczący kilkadziesiąt tysięcy tomów księgozbiór. Przygotowano też pokój gościnny dla ks. Georga Ratzingera. Wraz z Benedyktem XVI w ogrodach watykańskich zamieszkają cztery panie opiekujące się domem ze związanej z ruchem Comunione e Liberazione wspólnoty osób konsekrowanych Memores Domini oraz osobisty sekretarz abp Georg Gänswein. Sercem rezydencji jest kaplica, w której z woli Jana Pawła II od 13 maja 1994 r. modliły się w intencjach Papieża i Kościoła siostry klauzurowe. Teraz tę posługę modlitwy przejmuje Benedykt XVI. W ostatnich słowach przed ustąpieniem wyznał on, że odtąd staje się tylko pi