Tag

Tag: Franciszek

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Franciszek.

Papież Franciszek (fot. Tomaz SilvaABr/Wikipedia)

Kościół

Franciszek o istocie spowiedzi: Umieć nazywać własne grzechy po imieniu

„Taka jest walka chrześcijan – mówił Papież. – To nasza walka każdego dnia. Ale my nie zawsze mamy odwagę mówić jak Paweł o tej walce. Zawsze staramy się szukać usprawiedliwienia: «No tak, wszyscy jesteśmy grzesznikami». Tak właśnie mówimy. Ale tu mamy to powiedziane dramatycznie: to jest nasza walka. I jeśli tego nie przyjmiemy, nigdy nie dostąpimy Bożego przebaczenia. Bo jeśli bycie grzesznikiem to tylko słowo, takie powiedzenie, to nie potrzebujemy Bożego przebaczenia. Ale jeśli jest to rzeczywistością, która nas zniewala, potrzebujemy tego wewnętrznego wyzwolenia przez Pana, tej siły. A tu jeszcze ważniejsze jest to, iż dla znalezienia drogi wyjścia Paweł wyznaje przed wspólnotą swój grzech, swoją skłonność do grzechu. Nie ukrywa tego”. Jak wskazał Ojciec Święty, Kościół zaleca wszystkim wyznawanie swoich grzechów. I nie chodzi o chwalenie się nimi, ale o oddanie chwały Bogu, który zbawia. Tego wyznania mamy dokonywać przed braćmi kapłanami, podobnie jak czyni to św. Paweł. „Niektó

Franciszek nie zmienia fundamentalnej nauki o obronie życia – zapewnia arcybiskup Charles Chaput

Kościół

Franciszek nie zmienia fundamentalnej nauki o obronie życia – zapewnia arcybiskup Charles Chaput

- Prawo do życia – podkreślał hierarcha – nie jest jednym z z wielu problemów, którymi Kościół się zajmuje, ale zagadnieniem absolutnie fundamentalnym – dodaje. - Prawo do życie jest kamieniem węgielnym całej architektury ludzkiej godności – mówił arcybiskup. - Nic nie zmieniło się w ostatnich miesiącach czy latach w katolickiej nauce o świętości życia ludzkiego. I nic się nie może zmienic – podkreślał.

Fot. Casa Rosada, Wikipedia

Kościół

Franciszek: Kościół nie jest firmą handlową, agencją humanitarną ani organizacją pozarządową

Papież podkreślił, że Kościół nie może nieść siebie, ale ma – jak Maryja nieść Chrystusa. - Kościół ma być jak Maryja, kiedy poszła odwiedzić Elżbietę. Maryja niosła Jezusa i Kościół niesie Jezusa. To jest centrum Kościoła: nieść Jezusa. Gdyby się zdarzyło, że Kościół Go nie niesie, jest Kościołem martwym. Rozumiecie? On musi nieść Jezusa, miłość Jezusa, moc Jezusa – powiedział Ojciec Święty.

Kościół

Franciszek: Walka ze złem jest trudna i długa, wymaga cierpliwości i wytrzymałości

„Bóg zachęca nas do natarczywej modlitwy nie dlatego, że nie wie, czego potrzebujemy, ani też dlatego, że nas nie słucha – mówił Ojciec Święty. – Wręcz przeciwnie, On słucha zawsze i wie o nas wszystko, z miłością. W naszym codziennym życiu, a zwłaszcza w trudnościach, w walce ze złem w nas samych i na zewnątrz nas, Pan nie jest daleko, ale jest przy nas. Walczymy, mając Go u boku, a naszą bronią jest właśnie modlitwa, która sprawia, że odczuwamy Jego bliską obecność, Jego miłosierdzie, a także Jego pomoc. Ale walka ze złem jest trudna i długa, wymaga cierpliwości i wytrzymałości – tak jak wtedy, gdy Mojżesz musiał trzymać ręce w górze, aby dać zwyciężyć swojemu ludowi (por. Wj 17,8- 13). Tak to jest: każdego dnia trzeba prowadzić walkę. A Bóg jest naszym sprzymierzeńcem, wiara w Niego jest naszą siłą, a modlitwa to wyraz tej wiary. Dlatego Jezus zapewnia nas o zwycięstwie, ale na koniec stawia pytanie: «Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?» (Łk 18,8). Jeśl

Papiez Franciszek (fot. Tomaz SilvaABr/Wikipedia)

Kościół

Papież: Odwiedzajmy starych księży i zakonnice. To sankuaria apostolstwa i świętości

„Wszyscy mnie opuścili” – skarżył się św. Paweł Tymoteuszowi krótko przed śmiercią. Pozostał z nim tylko św. Łukasz Ewangelista, patron dzisiejszego dnia. Jednak Bóg nie opuścił apostoła, który mógł napisać: „Pan stanął przy mnie i wzmocnił mnie, żeby się przeze mnie dopełniło głoszenie Ewangelii”. Do czytania nawiązał Papież w homilii na porannej Mszy w Domu św. Marty.„Kiedy myślę o schyłku życia apostoła, przypominam sobie te sanktuaria apostolstwa i świętości, jakimi są domy spokojnej starości dla księży i sióstr zakonnych" – powiedział Franciszek. "Ci zacni księża, zacne siostry, w podeszłym wieku, którym ciąży samotność, czekają aż przyjdzie Pan i zapuka do drzwi ich serca. To prawdziwe sanktuaria apostolstwa i świętości w Kościele. Nie zapominajmy o nich! Zastanawiam się, czy my chrześcijanie mamy ochotę, by złożyć wizytę, która będzie prawdziwą pielgrzymką, w tych sanktuariach, tych domach starców dla księży i sióstr? Ktoś z was opowiadał mi niedawno, że będąc w jednym z krajów

Kościół

Franciszek: Czy jesteśmy misjonarzami naszym słowem, ale zwłaszcza naszym życiem chrześcijańskim?

„Wyznanie w Credo prawdy, że Kościół jest apostolski, podkreśla jego głęboki, konstytutywny związek z apostołami, z tą małą grupą dwunastu mężczyzn, których Jezus powołał, by pozostali z Nim i by po zmartwychwstaniu mógł ich wysyłać na głoszenie Ewangelii. Kościół jest apostolski, ponieważ opiera się na nauczaniu Apostołów i na władzy jakiej udzielił im sam Chrystus. Apostołowie żyli z Jezusem, słuchali Jego słów, dzielili Jego życie, a przede wszystkim byli świadkami Jego śmierci i zmartwychwstania. Dzięki ich fundamentalnemu doświadczeniu, jakie przekazali potomnym, Kościół jest jak roślina, której korzenie są mocno osadzone w Chrystusie. Kościół jest apostolski, ponieważ „zachowuje i przekazuje, z pomocą Ducha Świętego, który w nim mieszka, nauczanie, dobry depozyt i zdrowe zasady usłyszane od apostołów” (Katechizm Kościoła Katolickiego, n. 857). Kościół zachowuje przez wieki ten cenny skarb, jakim jest Pismo Święte, nauka, sakramenty, posługa pasterzy, tak, że możemy być wierni Chr

Papież Franciszek (fot. Tomaz SilvaABr/Wikipedia)

Kościół

Franciszek zawierzył świat Matce Bożej Fatimskiej

W liturgii na Placu św. Piotra uczestniczyło ponad 100 tys. pielgrzymów z całego świata. Ojciec Święty sprawował ją w obecności oryginalnej figury Matki Bożej z Fatimy, która specjalnie z tej okazji została przywieziona z Portugalii do Rzymu.Ukazując różne wydarzenia z życia Maryi Franciszek mówił w homilii o tym, że Bóg nas zaskakuje, żąda od nas wierności i przede wszystkim jest naszą siłą.„Bóg nas zawsze zaskakuje, łamie nasze schematy, wywraca nasze plany i mówi: zaufaj mi, nie lękaj się, pozwól się zadziwić, przekrocz siebie i pójdź za Mną! Spytajmy się dziś, czy boimy się tego, czego Bóg mógłby od nas zażądać, czy boimy się tego, czego żąda ode mnie? Czy pozwalam się Bogu zaskoczyć tak, jak to uczyniła Maryja, czy też zamykam się w moich zabezpieczeniach: materialnych, intelektualnych, ideologicznych, w zabezpieczeniach moich planów? Czy naprawdę pozwalam Bogu wejść w moje życie?” – pytał Ojciec Święty. Franciszek zauważył, że Bóg nas zaskakuje swoją miłością, ale żąda od nas wie

Harley Davidson (fot. Sankarshansen/Wikipedia)

Kościół

Papieski Harley zasilili bezdomnych

Papież pozbył się swego motoru. Harley Davidson, podarowany Franciszkowi z okazji rzymskiego zlotu harleyowców, zostanie wystawiony na aukcję, a pozyskane w ten sposób środki zasilą rzymską stołówkę i noclegownię dla bezdomnych, która znajduje się przy głównym dworcu kolejowym Roma Termini.

Rzecznik KEP ks. Józef Kloch (fot. Episkopat.pl)

Kościół

Ks. Kloch: O. Rydzyk i Watykan na różnych poziomach racjonalności

Kilka dni temu głos w sprawie abp Józefa Wesołowskiego na antenie Radia Maryja zabrał o. Tadeusz Rydzyk. Redemptorysta niespodziewanie stanął w obronie odwołanego przez papieża Franciszka nuncjusza apostolskiego. „Ja na przykład o księdzu Wesołowskim, nuncjuszu apostolskim słyszałem od naszych ojców z Boliwii, jak to szlachetny właśnie ten arcybiskup jest” - miał powiedzieć zakonnik.

Br. Marcin Radomski (fot. archiwum prywatne br. Marcina)

Kościół

Br. Radomski dla Fronda.pl o tym, kto ma największy wpływ na papieża. Kard. Sean O'Malley

Br. Marcin Radomski OFM Cap: Początek października jest czasem szczególnie poświęconym św. Franciszkowi z Asyżu. 4 października papież Franciszek odwiedził miejsce swojego Patrona. Była to dobra okazja, by zastanowić się na tym, w jaki sposób duchowość franciszkańska oddziałuje na obecnego papieża i czy w ogóle ma jakiś wpływ. Vatican Insider zauważył, że tego dnia papież otoczony był przez swoich ośmiu doradców, kardynałów powołanych do grupy związanej z reformą Kurii, Synodem Biskupów, rolą świeckich w Kościele oraz duszpasterstwem małżeństw. Jak zauważył portal, jeden z tych ośmiu kardynałów szczególnie wyróżniał się tego dnia…

Papież Franciszek (fot. Edgar Jimenez/Wikipedia)

Kościół

Papież: Idealny proboszcz zna nawet imiona psów swych wiernych

Papież Franciszek przemawiał w piątek podczas spotkania w katedrze w Asyżu do duchowieństwa. Podkreślał wartość współpracy, przepraszania się, wybaczania, a także przyjmowania przeprosin. Mówił także, że lepiej byłoby, aby duchowni byli bogaci w Słowo Boże, aniżeli w swoje słowa.