-
50 g masła
-
1 ząbek czosnku - zmiażdżyć
-
500 g pomidorów (albo 2 puszki pomidorów)
-
300 g szparagów oczyszczonych i pokrojonych, zachować główki
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
1 l wywaru z ryby albo z warzyw
-
1400g filetów z ryb - na przykład z dorsza czy morszczuka, najlepiej z różnych
-
sól, pieprz, inne przyprawy
-
śmietana
Co trzeba zrobić?
Rzecz pierwsza, podsmażyć na maśle czosnek, dołożyć do tego pomidory, pokrojone szparagi; dodać przecier i połowę przygotowanych ryb. Rzecz przykrywamy - i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Później studzimy - i wszystko miksujemy.
Rzecz druga, resztę ryb rozdrabniamy, dodajemy zarówno je, jaki główki szparagów. Gotujemy znowu wszystko przez 8-10 minut. Mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku - starczą klasyczne sól i pieprz, ale nie zaszkodzą też dobrze dobrane do własnych preferencyj zioła.
Rzecz trzecia - rozlewamy na talerze czy do misek, przybieramy śmietaną... i gotowe.
Smacznego!