Piątek - czyli ryba. A jak ryba, to niech pływa - w doskonałej zupie ze szparagami. Polecamy ten przepis. To naprawdę smakuje!!!
 
  • 50 g masła

  • 1 ząbek czosnku - zmiażdżyć

  • 500 g pomidorów (albo 2 puszki pomidorów)

  • 300 g szparagów oczyszczonych i pokrojonych, zachować główki

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 l wywaru z ryby albo z warzyw

  • 1400g filetów z ryb - na przykład z dorsza czy morszczuka, najlepiej z różnych

  • sól, pieprz, inne przyprawy

  • śmietana

Co trzeba zrobić?

Rzecz pierwsza, podsmażyć na maśle czosnek, dołożyć do tego pomidory, pokrojone szparagi; dodać przecier i połowę przygotowanych ryb. Rzecz przykrywamy - i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Później studzimy - i wszystko miksujemy.

Rzecz druga, resztę ryb rozdrabniamy, dodajemy zarówno je, jaki główki szparagów. Gotujemy znowu wszystko przez 8-10 minut. Mieszamy, dodajemy przyprawy do smaku - starczą klasyczne sól i pieprz, ale nie zaszkodzą też dobrze dobrane do własnych preferencyj zioła.

Rzecz trzecia - rozlewamy na talerze czy do misek, przybieramy śmietaną... i gotowe.

Smacznego!