Chleb używany do sprawowania Najświętszej Ofiary Eucharystycznej nie może być bezglutenowy - stwierdziła Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów.

Kongregacja jasno zaleciła, aby chleb używany przy Eucharystii był niekwaszony, czysto pszenny i świeżo upieczony, aby nie było zagrożenia zepsuciem.

Podkreślano, że chleb nie może być bezglutenowy, musi zawierać przynajmniej jego niewielkie ilości.

Kardynał Robert Sarah stwierdził, że nowe przepisy zostały wprowadzone ze względu na rozwijającą się sprzedaż chleba do Eucharystii w supermarkecie i w internecie, co skutkuje tym, że powstają jego liczne odmiany. Dlatego trzeba było usankcjonować przepisy.

Oprócz przepisów dotyczących chleba eucharystycznego, podkreślano, że wino używane do Komunii Świętej ma być wykonane w naturalny sposób ze świeżych winogron i w żadnym wypadku nie może być mieszane z innymi substancjami.

daug/rmf24.pl