11.08.20, 10:00Fot. www.foodmoods.net via Flickr, CC BY 2.0

W taki upał ratuje tylko chłodnik. Najlepiej tatarski!

Składniki

  • 2 świeże papryki

     
  • 2 ogórki

  • 2 jajka na twardo

  • 1 spory pęczek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i młodej cebulki)

  • 1/2 l kefiru lub kwaśnego mleka

  • 1/4 l przegotowanej wody

  • papryka w proszku

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i także drobno kroimy. Siekamy jajka. Zieleninę starannie płuczemy i drobniutko siekamy. Do głębokiego naczynia wlewamy kefir lub kwaśne mleko oraz przegotowaną i ostudzoną wodę i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mieszamy. Na godzinę przed podaniem naczynie z chłodnikiem warto wstawić do zimnej wody, aby się dobrze wystudził.

Smaczengo!