Składniki
-
2 świeże papryki
-
2 ogórki
-
2 jajka na twardo
-
1 spory pęczek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i młodej cebulki)
-
1/2 l kefiru lub kwaśnego mleka
-
1/4 l przegotowanej wody
-
papryka w proszku
-
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i także drobno kroimy. Siekamy jajka. Zieleninę starannie płuczemy i drobniutko siekamy. Do głębokiego naczynia wlewamy kefir lub kwaśne mleko oraz przegotowaną i ostudzoną wodę i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Mieszamy. Na godzinę przed podaniem naczynie z chłodnikiem warto wstawić do zimnej wody, aby się dobrze wystudził.
Smaczengo!