Ceviche - wyjątkowa oryginalna potrawa udowadniająca, że surowa ryba nie musi być zła.
Nazwa ta zapewne niewiele mówi wszystkim polskim smakoszom, ale warto się jej nauczyć i zapamiętać. Czym jest ceviche? Jest to rodzaj sałatki z owocami morza, bardzo prostej w przygotowaniu. Danie pochodzi najprawdopodobniej z Peru, a obecnie jest popularne w kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej.
W skrócie chodzi tu o zamarynowanie surowej ryby w soku z cytryny i owocach orientalnych. Sprawi to, że rybie mięso nabierze bardzo oryginalnego smaku.
Ostrzegamy! Potrawy tej nie powinny jeść kobiety w ciąży!
Składniki:
200 – 250 gram świeżego fileta z dorsza
1 mały zielony ogórek
kawałek papryczki chilli
1 limonka lub cytryna
1 awokado
garść kolendry
sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filet z dorsza myjemy i usuwamy skórę. Kroimy go na małe kawałki - 2 cm na 2 cm. Zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojone liście kolendry, a także drobno pokrojoną papryczkę chilli.
Marynujemy przez ok. 3 godziny w lodówce. Taki sposób marynowania powoduje ścinanie białka podobne do tego które następuje podczas gotowania.
Potem wyjmujemy rybę z lodówki, kroimy drobno ogórka i awokado i dodajemy do ryby.
daug