11.08.20, 13:30Fot. via Pixabay - jackmac34 / 304cina62

Tak między nami, zrobiłam pierogi z kurkami...

Kurki to grzyby, które dość często lądują na naszych stołach. Teraz dość łatwo o nie w sklepach. Szczególnie smaczne są w jajecznicy, ale można też z nich przyrządzić wspaniały obiad. Oto przepis na pierogi z kurkami.

Do przygotowania około 30 pierogów potrzebować będziemy poza ciastem do pierogów:

- około 60 dag kurek

- 2 cebule

- oliwę z oliwek do smażenia

- 8 dag masła

- bułkę tartą – około 2 łyżek

- tarty parmezan – kilka łyżek, wedle uznania

- posiekaną natkę pietruszki – 2 łyżki

- sól oraz pieprz.

Grzyby trzeba najpierw dokładnie umyć i osuszyć, usuwając z nich ziemię. Po rozdrobnieniu (małych nie musisz kroić) wrzuć je na rozgrzaną patelnię z oliwą i smaż około kwadrans. W połowie tego czasu dodaj łyżeczkę soli. Osobno podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli.

Po podsmażeniu kurki rozdrobnij aby były wielkością podobne do cebuli i połącz z nią upewniając się, ze woda dobrze odparowała. Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie znów solą.

Teraz czas na lepienie pierogów z przygotowanym przez nas farszem. Po skończeniu gotów we wrzątku przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z bułką tartą smażoną z masłem. Posyp też parmezanem i jeśli lubisz – natką pietruszki.

Smacznego!

Komentarze

Senny2020.08.11 15:04
ło co sie ciebie znowu rozłazi, hee???
Klejnot Nilu2020.08.11 13:44
Za to kocham portal Fronda.pl. W przerwie w szkalowaniu opozycji, lizaniu d*py PiSowi, dehumanizowaniu i straszeniu osobami LGBT, można sobie poczytać przepis na pierogi z kurkami xD
Natalja Siwiec2020.08.11 13:54
Tak jak cała Frąda, nawet przepisy kulinarne są tu nierzetelne.