Kurki to grzyby, które dość często lądują na naszych stołach. Teraz dość łatwo o nie w sklepach. Szczególnie smaczne są w jajecznicy, ale można też z nich przyrządzić wspaniały obiad. Oto przepis na pierogi z kurkami.

Do przygotowania około 30 pierogów potrzebować będziemy poza ciastem do pierogów:

- około 60 dag kurek

- 2 cebule

- oliwę z oliwek do smażenia

- 8 dag masła

- bułkę tartą – około 2 łyżek

- tarty parmezan – kilka łyżek, wedle uznania

- posiekaną natkę pietruszki – 2 łyżki

- sól oraz pieprz.

Grzyby trzeba najpierw dokładnie umyć i osuszyć, usuwając z nich ziemię. Po rozdrobnieniu (małych nie musisz kroić) wrzuć je na rozgrzaną patelnię z oliwą i smaż około kwadrans. W połowie tego czasu dodaj łyżeczkę soli. Osobno podsmaż na maśle drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli.

Po podsmażeniu kurki rozdrobnij aby były wielkością podobne do cebuli i połącz z nią upewniając się, ze woda dobrze odparowała. Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie znów solą.

Teraz czas na lepienie pierogów z przygotowanym przez nas farszem. Po skończeniu gotów we wrzątku przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z bułką tartą smażoną z masłem. Posyp też parmezanem i jeśli lubisz – natką pietruszki.

Smacznego!