Szukasz pomysłu na pączki? Wypróbuj przepis siostry Anastazji!  - zdjęcie
11.02.21, 13:06Fot. via: Pxere.com

Szukasz pomysłu na pączki? Wypróbuj przepis siostry Anastazji!

14

Siostry Anastazji przepis na pączki

  • 2 kg mąki pszennej
  • 20 dag drożdży
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 30-40 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka soli
  • 15 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypywania
  • marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży

Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyroście, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.

Wyrabiać ręką, dodając mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcza i spirytus.

Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia.

Ciasto należy następnie pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy to nastąpi, ciasto trzeba rozwałkować na grubość ok pół centymetra.

Foremką lub szklanką trzeba następnie wykrawać krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie (marmoladę, dżem lub konfiturę), przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.

Gotowego pączka układamy na posypanej mąką stolnicy w odpowiednich odstępach. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażymy powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.

Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu, i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ważne, by składniki ciasta drożdżowego, z którego przygotowuje się pączki, miały odpowiednia temperaturę (ok 20 stopni), nawet jaja należy roztrzepać na parze. W pomieszczeniu również powinno być ciepło i bez przeciągów.

Chrust czyli inaczej faworki

  • 6 żółtek
  • 40 dag maki pszennej
  • 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • odrobina soli
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Mąkę należy zmieszać z żółtkami, proszkiem do pieczenia, solą, spirytusem, śmietaną. Ciasto wyrabiamy starannie, od czasu do czasu, wybijając wałkiem tak, by widoczne były pęcherzyki powietrza.

Ciasto należy wałkować partiami i jak najmniej podsypywać mąką – tak by nie wysychało. Później radełkiem wycinamy pasy długości ok. 15 cm i szerokości 3-4 cm.

Każdy pasek kroimy wzdłuż i przez powstały otwór przewijamy ciasto. Tak gotowe faworki smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron (do tłuszczu można dodać odrobinę spirytusu). Po usmażeniu wyjmujemy na bibułę lub serwetkę, aby ociekły.  Gotowe obsypujemy cukrem pudrem.

Komentarze (14):

Gunia2021.07.24 16:33
Siostra Gumolajza robi lepsze .
Zosia2021.07.20 19:05
Polecam pączki pani Przyłęckiej. Przepis 2 kg mąki krupczatki, 7 jaj ,1 kg cukru ,opakowanie cukru waniliowego.To wszystko wymieszać i uformować w kulki o średnicy 5 cm.Rozgrzać do czerwoności 5 litrów oleju rzepakowego i zmażyć kulkiciasta przez około 10 minut.Jak coś z tego wyjdzie zaprosić na podwieczorek prezesa PiS .Smacznego !
Filip2021.06.18 22:33
Siostra Anastazja proponuję goowniane pączki.Tfu.
mec2021.02.11 15:34
a co robic z tluszczem ktory zostaje po pieczeniu? NIKT w domu NIE CHCE TEGO JESC! Wywalic? Gdzie????
Ks.Plwocina2021.07.8 19:27
Rozgrzanym tłuszczem po smażeniu pączków można ku radości niebios polewać uczestników marszów LGBT.Świetna zabawa.
"Sex" po żydowsku, nie tylko w Hollywood2021.02.11 14:40
Z zeznań Harvey Weinstein: Mówiłem zwykle do mojej sekretarki: „Będę trzepał konia przy tobie, tu teraz w moim biurze, albo stracisz pracę ”.
hans klos, w roli felczera ze strzykawką2021.02.11 14:26
pączki kryzysowe: 1 1/2 kostki margaryny, albo kanister zużytego oleju z frytkownicy.
Anonim2021.02.11 14:06
Ksiądz do ministranta: chodź, wezmę cię na pączka. Ministrant - A jaka to pozycja "na pączka"?
Anonim2021.02.11 13:15
Kuchnia siostry Eutanazji - najlepsza!
montezuma2021.02.11 13:20
Najlepsza jest w "tłustą środę".
Anonim2021.02.11 13:35
Polemizowałbym, siostra Demencja też ma niezłe przepisy. Papieżowi smakowało.
montezuma2021.02.11 13:47
Pani Kidawa poleca
Grizzly™️2021.02.11 15:20
Ja tam wole przepisy siostry Apostazji.
Grizzly2021.02.11 16:26
Won złodziejska mendo bolszewicka od mojego nicka! Won szmaciarzu tęczowy! Wje... cię z Onetu jak psa wściekłego to tutaj się wypróżniasz!