Od 2014 roku McDonald's rozpoczął kampanię przejrzystości, której celem jest stworzenie wizerunku korporacji dbającej o zdrowie i swiadomość konsumentów. Efektem takiej polityki jest  spisana lista składników i technik przetwarzania dostępna na stronie internetowej.

Jak się okazuje, frytki McDonalda zawierają… aż 17 składników!

Czytamy:

- Ziemniaki,

-Olej rzepakowy (większość olei rzepakowych jest modyfikowana genetycznie),

- Uwodorniony olej sojowy (podobnie jak olej rzepakowy, olej sojowy jest produkowany z genetycznie modyfikowanych nasion soi. Proces uwodornienia oleju sprawia, że zawiera więcej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.),

- olej słonecznikowy  (zdrowy olej jadalny, ale podgrzewany do wysokiej temperatury na długo zanim zostanie zastosowany do gotowania, jest chemicznie zmieniony i jest źródłem stanów zapalnych ciała),

- „Naturalny smak” – naturalny aromat McDonalda jest najwyraźniej uzyskany ze źródła roślinnego, ale określenie „naturalny” nie oznacza nic, ponieważ może zawierać nawet glutaminian sodu – toksynę nerwów i mózgu (MSG).

-Dekstroza – Rodzaj cukru.

-Pirofosforan sodu- składnik jest najwyraźniej wykorzystywany do utrzymania koloru frytek. W dokumentacji przemysłu chemicznego jest wymieniony jako niebezpieczny w przypadku spożycia.

-Kwasu cytrynowy – stosuje się jako środek konserwujący.

-Dimetylopolisiloksan – wykorzystywany jako anty-pieniący środek. Ten chemiczny środek jest zazwyczaj stosowany w przemyśle jako uszczelniacz.

- Olej roślinny do smażenia, który jest mieszanką 7 składników, w tym: olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej sojowy, utwardzony olej sojowy zawierający tert-butylohydrochinon (TBHQ), kwas cytrynowy i dimetylopolisiloksan.

Olej kukurydziany, podobnie jak jego koledzy z soi i rzepaku, jest teraz głównie z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy.

TBHQ jest to składnik na bazie ropy naftowej, podobny do butanu, stosowany jako środek konserwujący. Ten składnik ma związek z astmą, chorobami skóry, zaburzeniami hormonalnymi oraz w długoterminowych badaniach na zwierzętach – z rakiem i uszkodzeniami DNA.

McDonald – I’m lovin’ it?

KZ/getholistichealth.com