Wiosna w końcu przebija się przez mrozy i deszcze do Polski, więc pora na wiosenną zupę! A trudno wyobrazić sobie bardziej wiosenne danie, niż zupa szczawiowa.

Z tą tezą na pewno zgodziłby się poseł Niesiołowski, który, jak wiadomo, jest wielkim amatorem tego przysmaku. Zostawiając jednak na boku politykę, przejdźmy do przepisu na wspaniałą zupę szczawiową.

SKŁADNIKI (4 porcje zupy):

2 litry wody
500 g surowych żeberek wieprzowych
korpus kurczaka lub 1 szyja indycza
włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera)
1 cebula
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
300 g szczawiu
250 g śmietany 18%
1 łyżeczka mąki

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wkładamy pokrojone żeberka, a także korpus kurczaka lub szyję indyka. Dodajemy półtorej łyżeczki soli. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez jeszcze jedną godzinę.

Następnie dodajemy marchewki, pietruszkę, pora, selera, a także cebulę. Potem dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Ważne - cebulę po gotowaniu wyjmujemy z garnka!

Potem wyjmujemy z garnka marchewkę i pietruszkę. Zcieramy na tarce i ponownie dodajemy do zupy.

Opłukujemy szczaw, siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy kilka minut.

Mieszamy mąkę z 2 łyżkami wody oraz ze śmietaną. Dodajemy do zupy (powoli). Zagotowujemy na niewielkim ogniu.

Zupę możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

daug