Składniki (5 sztuk):

  • 1 szklanka mąki jaglanej (zmielona kasza)

  • 150 ml mleka krowiego

  • 100 ml mleka roślinnego

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na jakieś 10 minut.

  2. Patelnię mocno rozgrzać, roztopić trochę masła klarowanego i wylewać odpowiednie porcje masy (przed wylaniem mocno zamieszać, ponieważ mąka jaglana osiada na spodzie)

  3. Smażyć z obu stron do zrumienienia na małym ogniu. 

  4. Przed wylaniem na patelnię każdej porcji roztopić na niej troszkę masła

  5. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie mus winogronowy, jogurt naturalny,miód i płatki migdałów)

    SMACZNEGO! (za: http://lekkibrzusio.blogspot.com)