Składniki (5 sztuk):
-
1 szklanka mąki jaglanej (zmielona kasza)
-
150 ml mleka krowiego
-
100 ml mleka roślinnego
-
1 jajko
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
do smażenia: masło klarowane
Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na jakieś 10 minut.
-
Patelnię mocno rozgrzać, roztopić trochę masła klarowanego i wylewać odpowiednie porcje masy (przed wylaniem mocno zamieszać, ponieważ mąka jaglana osiada na spodzie)
-
Smażyć z obu stron do zrumienienia na małym ogniu.
-
Przed wylaniem na patelnię każdej porcji roztopić na niej troszkę masła
-
Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie mus winogronowy, jogurt naturalny,miód i płatki migdałów)
SMACZNEGO! (za: http://lekkibrzusio.blogspot.com)