Seler naciowy to wybitnie niedoceniane warzywo. Tymczasem można z niego zrobić naprawdę pyszne, a przede wszystkim zdrowe dania. Duszony i odpowiednio doprawiony może stanowić pyszną potrawę!

Składniki:

1 opakowanie selera naciowego
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
1 ząbek czosnku
0,2 łyżeczki miodu
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
szczypiorek
chili w płatkach do posypania

Przygotowanie:

Umyte łodygi selera należy obrać z nitek i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do rondla z masłem. Na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy wszystko przez 10 minut. Potem dodajemy czosnek wcześniej przeciśnięty przez praskę. Dodajemy też mleko, miód i gałkę muszkatołową. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze przez moment. Potem wszystko należy zdjąć z ognia i dodać posiekany szczypiorek.

Ta potrawka może stanowić wspaniały dodatek do innych dań, np. do mięs. 

przepis za: mytaste.pl