Skoro dziś piątek, to katolicy poszczą. A jak post – to ryba. Nie byle jaka! Chcąc uczynić naszą potrawę mniej kaloryczną, a i bardziej postną, proponujemy upieczenie ryby w piekarniku.

Najpierw naszą rybę musimy umyć i osuszyć, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Te najlepiej skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a także dodać przyprawę, którą lubimy – choćby bazylię, czosnek czy też „przyprawę do ryb”. Dodatkowo – rybę warto przełożyć plastrami cebuli. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na około półgodziny, aby odpowiednio „przeszła” aromatami przypraw.

Po upłynięciu 30 minut rybę należy umieścić na folii aluminiowej i zawinąć ją. Najlepiej po jednym fragmencie folii na kawałek ryby. Pamiętajmy o podwinięciu folii pod spód, aby całość się nie rozwinęła.

Zapakowane kawałki ryby układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po upłynięciu 30 minut wyciągamy gotową rybę i już możemy się cieszyć przepysznym, postnym i mało kalorycznym daniem. Rybę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, frytkami, a nawet po prostu z chlebem. Warto pomyśleć także o surówce!

dam