PYSZNE! Barszcz ukraiński prababci Alicji - zdjęcie
12.08.18, 14:28

PYSZNE! Barszcz ukraiński prababci Alicji

Ile rodzin, tyle przepisów na barszcz. U mnie w domu nie ucierało się buraków. Lubimy, kiedy warzywa "widać" na talerzu.

Ziemniaki do barszczu gotujemy osobno i okraszamy je smażoną cebulką. Smakują wybornie z kwaśną zupą.

Taką zupę robiła moja Mama, kiedy byłyśmy w domu tylko my dwie. Mój brat i Tata nie przepadają za burakami. Niestety.

 

Składniki:

    3 buraki ćwikłowe

    2 marchewki

    1 pietruszka

    kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki)

    około pół puszki fasoli (powinna być biała, ale niestety nie miałam, więc dałam czerwoną z puszki)

    3 ziela angielskie

    pół małej główki kapusty (dałam pekińską)

    2 liście laurowe

    majeranek (do smaku)

    ocet (do smaku)

    śmietana (dałam 2 łyżki)

    1 podudzie kurczaka (albo jakiekolwiek inne mięso)

    kawałek wędzonego boczku (albo innej mocno wędzonej wędliny)

    sól, pieprz

    natka pietruszki (do dekoracji)

    ziemniaki okraszone usmażoną cebulką (serwowane do zupy)

 

Wykonanie:

1. Do garnka wlej około 2-3 litry wody.

2. Umyj mięso i przełóż do garnka z wodą. Dodaj cały kawałek boczku.

3. Warzywa (oprócz fasoli) umyj. Buraki pokrój w paseczki (można zetrzeć na tarce), marchew i pietruszkę pokrój na plasterki lub paseczki, kapustę poszatkuj. Warzywa dodaj do garnka razem z grzybami, zielem angielskim, majerankiem i liśćmi laurowymi.

4. Gotujemy zupę na średnim ogniu.

5. Kiedy warzywa będą al dente odcedź je z zupy i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podrumienione dodaj z powrotem do zupy.

6. Dodaj do zupy przepłukaną fasolę i gotuj zupę jeszcze przez parę minut. Jeżeli nie chcecie używać fasoli z puszki, świeżą gotuje się następująco: lekko więcej nić pół szklanki białej fasoli Jaś opłukać i zalać wodą. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (w tej samej wodzie, w której fasola się moczyła). Wypłukać i dodać do zupy.

7. Dopraw zupę solą, pieprzem i octem.

8. Do miseczki dodaj dwie łyżki śmietany. Dodaj do nich 4 łyżki gorącej zupy i wymieszaj. Stopniowo dodawaj miksturę do zupy. Gotuj jeszcze kilka minut.

9. Barszcz podajemy gorący z ziemniakami polanymi smażoną cebulą na osobnym talerzu.

źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com