Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa ziemniaczano porowa z boczkiem jest idealna na zimowe dni. Znika szybciej niż się ją przygotowuje! Musicie koniecznie ją przygotować.

Składniki na zupę:

4 białe części pora
400 g ziemniaków
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
ok. 2 litrów bulionu drobiowego lub warzywnego
250 g wędzonego boczku
sól
pieprz
1 łyżka słodkiej mielonej wędzonej papryki
2 łyżki musztardy
200 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub świeżego tymianku

Składniki na grzanki:

4 kromki chleba pszennego
oliwa z oliwek do posmarowania

Przygotowanie grzanek:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kromki chleba kroimy w kostkę i smarujemy oliwą. Przekładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie zupy:

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy/smażymy na patelni aż się zarumieni. Przekładamy do miseczki. Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy pora pokrojonego w plasterki. Gdy por się zeszkli dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze kilka chwil.

Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Połowę ziemniaków wyławiamy z zupy, a resztę blendujemy na gładki krem. Do wywaru dodajemy śmietankę i musztardę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy podsmażony boczek i pora, wędzoną paprykę i ziemniaki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Zupę podajemy posypaną grzankami i świeżym tymiankiem.

Smacznego!

daug