Prazoki to tradycyjne danie regionu świętokrzyskiego. Jak je przyrządzić?

Potrzebujemy:

1 kg ziemniaków

1 szklankę mąki pszennej

1 płaską łyżkę soli

wodę

słoninę

(wedle życzenia) cebulę

Następnie:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą oraz stawiamy na gaz. Gdy zaczną się gotować solimy.

2. Gdy ziemniaki są ugotowane al dente (nie w pełni miękkie i ugotowane), wsypujemy na środek garnka mąkę, tak, aby utworzył się z niej kopczyk. Garnek przykrywamy i czekamy, aż ziemniaki się ugotują, a połowa mąki stanie się wilgotna.

3. Odcedzamy wodę do innego garnka i nie wylewamy jej.

4. Tłuczkiem do ziemniaków wyrabiamy ugotowane ziemniaki z mąką na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy wody z gotowania ziemniaków.

5. Zesmażamy pokrojoną w kostkę słoninę.

6. Tniemy utłuczone ziemniaki z mąką na równej wielkości kluski.

7. Prazoki polewamy słoniną i posypujemy skwarkami.

Prazoki można także podsmażyć na patelni - będą wtedy rumiane i chrupiące. Świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie, dodatek do mięs lub zup, takich jak kapuśniak.