Prazoki to tradycyjne danie regionu świętokrzyskiego. Jak je przyrządzić?
Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
1 szklankę mąki pszennej
1 płaską łyżkę soli
wodę
słoninę
(wedle życzenia) cebulę
Następnie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą oraz stawiamy na gaz. Gdy zaczną się gotować solimy.
2. Gdy ziemniaki są ugotowane al dente (nie w pełni miękkie i ugotowane), wsypujemy na środek garnka mąkę, tak, aby utworzył się z niej kopczyk. Garnek przykrywamy i czekamy, aż ziemniaki się ugotują, a połowa mąki stanie się wilgotna.
3. Odcedzamy wodę do innego garnka i nie wylewamy jej.
4. Tłuczkiem do ziemniaków wyrabiamy ugotowane ziemniaki z mąką na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy wody z gotowania ziemniaków.
5. Zesmażamy pokrojoną w kostkę słoninę.
6. Tniemy utłuczone ziemniaki z mąką na równej wielkości kluski.
7. Prazoki polewamy słoniną i posypujemy skwarkami.
Prazoki można także podsmażyć na patelni - będą wtedy rumiane i chrupiące. Świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie, dodatek do mięs lub zup, takich jak kapuśniak.