Pomidory faszerowane mięsem mielonym
składniki:
-
12 średnich bądź 8 dużych pomidorów
-
500 g mięsa mielonego (może być z indyka)
-
ok. 3 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
-
1 średnia cebula
-
1-2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
-
sól i pieprz do smaku
-
olej
sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie umyć. Obciąć czubki (uwaga: nie od strony łączenia z gałązką!) i wydrążyć miąższ. Czubki będą jeszcze potrzebne. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patel;ni rozgrzać niewielką ilość oleju (nmajlepiej 1-2 łyżki stołowe). Podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso i odczekać aż się usmaży (często mieszając). Dodać koncentrat - jeśli będzie zbyt sushe podlać wodą. Doprawić. Jeśli farsz jest zbyt kwaśny można go lekko posłodzić. Pomidory napełnić nadzieniem. Przykryć odciętymi czubkami. Umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ścianek pomidorów) (ugotujto.pl)
***
Pomidory zapiekane z kaszą jaglaną i bobem
Składniki:
3 duże pomidory malinowe
3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki kiełków rzodkiewki
100 g ugotowanego, obranego bobu
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżeczkę świeżych listków tymianku
2 kulki sera mozzarella
sól i pieprz oraz chili
odrobina oleju do wysmarowania formy
sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Przekroić je na pół i łyżeczką delikatnie wyjąć miąższ. Połowę miąższu posiekać i przełożyć do miski. Pomidory posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Przygotować farsz: w misce wymieszać połowę miąższu z pomidorów, kasze jaglaną, kiełki, obrany bób, posiekaną natkę pietruszki, tymianek i pokrojona w kostkę jedną kulkę mozzarelli. Doprawić do smaku solą pieprzem i chil.
Farsz przełożyć do miseczek z pomidorów. Zapiekać 15 minut.
Drugą mozzarellę pokroić na 6 plastrów, ułożyć na wierzchu pomidorów i zapiekać kolejne 5 minut aż ser się rozpuści. (petitchef.pl)
SMACZNEGO!