Pomidory faszerowane mięsem mielonym

składniki:

  • 12 średnich bądź 8 dużych pomidorów

  • 500 g mięsa mielonego (może być z indyka)

  • ok. 3 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego

  • 1 średnia cebula

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej

sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie umyć. Obciąć czubki (uwaga: nie od strony łączenia z gałązką!) i wydrążyć miąższ. Czubki będą jeszcze potrzebne. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patel;ni rozgrzać niewielką ilość oleju (nmajlepiej 1-2 łyżki stołowe). Podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać mięso i odczekać aż się usmaży (często mieszając). Dodać koncentrat - jeśli będzie zbyt sushe podlać wodą. Doprawić. Jeśli farsz jest zbyt kwaśny można go lekko posłodzić. Pomidory napełnić nadzieniem. Przykryć odciętymi czubkami. Umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ścianek pomidorów) (ugotujto.pl)

***

Pomidory zapiekane z kaszą jaglaną i bobem

Składniki:

3 duże pomidory malinowe

3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

3 łyżki kiełków rzodkiewki

100 g ugotowanego, obranego bobu

½ pęczka natki pietruszki

1 łyżeczkę świeżych listków tymianku

2 kulki sera mozzarella

sól i pieprz oraz chili

odrobina oleju do wysmarowania formy

sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry. Przekroić je na pół i łyżeczką delikatnie wyjąć miąższ. Połowę miąższu posiekać i przełożyć do miski. Pomidory posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.

Przygotować farsz: w misce wymieszać połowę miąższu z pomidorów, kasze jaglaną, kiełki, obrany bób, posiekaną natkę pietruszki, tymianek i pokrojona w kostkę jedną kulkę mozzarelli. Doprawić do smaku solą pieprzem i chil.

Farsz przełożyć do miseczek z pomidorów. Zapiekać 15 minut.

Drugą mozzarellę pokroić na 6 plastrów, ułożyć na wierzchu pomidorów i zapiekać kolejne 5 minut aż ser się rozpuści. (petitchef.pl)

SMACZNEGO!