Pomidorowa, jakiej jeszcze nie jadłeś! Rozgrzewa i leczy - zdjęcie
10.12.20, 11:20Fot. Andy Andrew Fogg via Flickr, CC 2.0

Pomidorowa, jakiej jeszcze nie jadłeś! Rozgrzewa i leczy

10

Pomidorowa... danie pozornie proste, ale zapewniam was, można je zrobić naprawdę ciekawie. Oto przepis na doskonałą, rozgrzewającą pomidorową - na jesień w sam raz. A to nie wszystko - dzięki jednemu składnikowi ta zupa ma w dodatku właściwości lecznicze.

Potrzebujemy
- jednej cebuli
- papryczka chili
- łyżki oliwy z oliwek
- bazylia (powinny być to świeże liście, ,,od biedy'' można dać suszone)
- puszka siekanych pomidorów 400g albo 5-6 dużych pomidorów (sparzonych, obranych, posiekanych)
- wywar warzywny, warzywno-mięsno albo rosół - 1 litr
- sól do smaku
- łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
- główka czosnku

Co zrobć?

Cebulę i liście bazylii siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, ewentualnie usuwamy pestki (są bardzo ostre - ale można zostawić). Rozgrzewamy oliwę w garnku. Dorzucamy cebulę, smażymy kilka minut. Dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek - ile? To zależy - jeden ząbek do smaku, lub nawet 5-6 ząbków dla zdrowia - bo to właśnie czosnek daje nam pożądane właściwości lecznicze.

Po chwili dodajemy pomidoryoraz wywar warzywny. Dorzucami ostrą papryczkę chili, mieszamy i gotujemy od 20 do 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie zawartość garnka przelewamy i przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i papryką słodką.

Efekt? Piorunujący. Nie dość, że pyszna, to i rozgrzewająca... A jeżeli dodaliśmy czosnek, to jak zwykle dzięki niemu - pomaga w pokonywaniu chorób. 

Smacznej pomidorowej!!!

Komentarze (10):

Janek2021.07.30 18:37
Kto naszczał do zupy temu nakopię do doopy.
Muchomor2021.07.22 7:25
Wolę zupkie grzybowom
Frania2021.07.12 19:03
Tylko pamiętajcie żeby do smaku dodać garść kozich bobków.
Szczurek2021.07.12 19:02
Ja po po idorowej mam rozwolnienia,takie że gacie przebija
Gienek2021.07.12 19:00
Taka zupa jest wspaniałą trzeba tylko dodać ciasto lane z nocników.
Jakub2021.06.30 1:48
1 czerwoniutki pomidor,wiadro wody ,szczypta soli albo Cukru jak kto woli. Gotujemy pół godziny i wychodzą kocie szczyny. SMACZNEGO
Anonim2020.12.10 11:43
Ta zupa ma czerwony kolor! To godzi w rodzinę i narodowe wartości!!!!
AAAtomek2020.12.10 11:46
Kolor taki jakiś sowiecki, komunistyczny?
Gamoń2021.07.30 18:42
My członkowie koła gminnego PiS w Pierdziszewie Biskupim podejmujemy uchwałę o zaprzestaniu jedzenia zupy pomidorowej z uwagi na jej kolor i komunistyczno-gastronomiczne pochodzenie .Tak na dopomóc Bóg i prezes Jarosław.
Loda2021.07.30 18:38
Precz z komuną.