Wszystkie rodzaje porzeczek zawierają ogromne ilości witaminy C. Najwięcej znaleźć jej można w odmianie czarnej – aż 4 razy więcej niż np. w pomarańczach. Czarna porzeczka zawiera też aż trzykrotnie więcej witaminy C niż jej biała czy czerwona odmiana.

Porzeczka – właściwości

Z czarną porzeczką powinny zaprzyjaźnić się szczególnie osoby podatne na infekcje, dzieci i ci, którzy mają skłonności do anemii. W owocach tego krzewu znajdziemy bogactwo witaminy P – powszechnie zwanej rutyną. To ona zapewnia lepsze wchłanianie do naszego organizmu dobroczynnych witamin. Picie soku z czarnej porzeczki jest szczególnie wskazane w przypadku osób cierpiących na infekcje górnych dróg oddechowych. Przeziębienie, grypa czy angina mogą okazać się łatwe do przejścia jeśli będziemy wspomagać się specyfikami na bazie porzeczki.

Osoby z anemią potrzebują zwykle uzupełniać niedobory żelaza. W tym wspomoże ich właśnie czarna porzeczka. Ma ona unikalne właściwości, dzięki którym wspomaga wchłanianie żelaza nadzwyczaj dobrze.

Czarna porzeczka jest uważana za kopalnię składników odżywczych i witamin. 10 dag owoców czarnej porzeczki zawiera aż 400 mg witaminy C (cytryna ma jej tylko 60 mg). Poza tym są one bogate w witaminy B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, pektyny, karotenoidy, cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, sole fosforu, żelaza i potasu. Liście czarnej porzeczki są również bogate w witaminę C jak jej owoce, poza tym w magnez, mangan, srebro, miedź, ołów, siarkę, olejki lotne. Świeże owoce, sok z czarnej porzeczki i wywar z nich są niezastąpionym źródłem witamin, stosowane w zapaleniu błony śluzowej żołądka z niskiej kwasowości, wrzodach żołądka, chorobach jelit. 

Zgaga i niestrawność a porzeczki

Osoby cierpiące na problemy związane z układem trawiennym, jak:

  • zgaga,
  • niestrawność,
  • zaparcia

powinny spożywać jak najwięcej porzeczek. I to nie tylko w sezonie! To właśnie te owoce są bardzo bogate w garbniki, błonnik i pektyny. To właśnie one usuwają z naszego organizmu resztki pokarmu i oczyszczają jelita z wielu niewskazanych substancji. Porzeczki poprawiają też perystaltykę jelit, a co za tym idzie świetnie regulują wypróżnianie się i przemianę materii.

Pesteczki na zaparcie

Okazało się, że równie dobroczynne właściwości jak witaminy mają także same drobne pesteczki zawarte w samych owocach. To właśnie one ułatwiają trawienie, bo… aktywnie przesuwają zalegający w jelitach pokarm. Szczególnie pomocne są w przypadku zaparć, kiedy nagromadzona treść żołądkowa jest trudna do wydalenia. W tych drobnych pesteczkach znajdziemy też mikroelementy, ale przede wszystkim kwasy organiczne. Te ostatnie pobudzają wydzielanie soków trawiennych i łatwiejsze dzięki temu przerabianie pokarmów, także tych ciężkostrawnych.

 

Najlepsze w owocach

Porzeczki zawierają także:

  • żelazo,
  • jod,
  • fosfor,
  • bor,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas.

Porzeczki na zęby i przeciw kamieniom

Jeśli regularnie pijemy sok z porzeczki możemy zminimalizować ryzyko pojawienia się naszej jamie ustnej próchnicy. Owoce tego krzewu mają też właściwości przeciwzapalne. Warto więc je stosować przy problemach z zębami.

Sok z porzeczek pity regularnie zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Okazuje się, że dzięki zawartym w owocach witaminach rośnie pH moczu, czyli zmienia się na odczyn zasadowy. Zwykle kamienie nerkowe pojawiają się u osób, które mają częściej odczyn kwaśny moczu.

 

Czerwona porzeczka – właściwości

Szczególnie polecana jest osobom mającym problemy z sercem czy ciśnieniem krwi. Zawarte w niej bogactwo potasu wspomaga prace układu krążenia.

Czerwoną porzeczkę powinny polubić osoby, które chcą być na diecie czy utrzymać odpowiednią wagę.

Owoce mają działanie:

  • przeczyszczające, 
  • pobudzające apetyt, 
  • regulujące trawienie, 
  • moczopędne. 

Warto stosować porzeczkę szczególnie gdy dopadnie nas:

  • migrena,
  • wysoka gorączka,
  • niestrawność,
  • zaparcia,
  • kołatanie serca.

 

Reumatyzm - leczenie

Dla tych, którzy wolą zjadać owoce prosto z krzaczka zaleca się spożywanie porzeczki przy problemach z reumatyzmem i kamicą nerkową. Swoje dobroczynne właściwości owoce wykazują szczególnie podczas picia świeżego soku. Walcząc z reumatyzmem warto zjadać codziennie na surowo ok. 300 g porzeczek. Sok można rozcieńczać i popijać do każdego posiłku.

Czarna porzeczka – właściwości

Dla naszego organizmu szczególnie cenna okazuje się także skórka z tego owocu. Ma ona właściwości antybakteryjne. Z tego też powodu zaleca się jeść porzeczki w przypadku wszelkich dolegliwości jelitowych czy żołądkowych jak niestrawność czy zaparcia.

Owoce porzeczki świetnie wspomagają naturalnie leczenie przy następujących schorzeniach:

  • gościec,
  • problemy z wątrobą,
  • reumatyzm,
  • wyczerpanie nerwowe,
  • anemia,
  • miażdżyca.

Porzeczka na ukąszenia

Kiedy atakują nas komary czy meszki – warto mieć przy sobie liście porzeczki. Zapach ten jest niezbyt przyjemny dla uciążliwych owadów. Dlatego warto natrzeć miejsca szczególnie podatne na ukąszenia właśnie świeżymi liśćmi porzeczki. W ten sposób unikniemy przykrych pogryzień.

Porzeczka na reumatyzm

Na uciążliwe dolegliwości stawów warto sporządzić napar z mieszanki dobroczynnych roślin. Warto zmieszać liście porzeczki, jesionu i kwiaty rumianku w równych proporcjach. 1 łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wody. Warto pić taki napar 3 razy dziennie.

Przepisy lecznicze z czarną porzeczką

 

Napar z liści czarnej porzeczki lub owoców – przeziębienie, zmęczenie, niedobór witamin, anemia, na bezsenność
Łyżkę rozdrobnionych suszonych liści lub owoców czarnej porzeczki zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać w termosie przez 30 min. Pić systematycznie po południu i wieczorem. Do porzeczki można dodać suszone liście malin, żurawiny, jagody, owoc dzikiej róży.

Herbata z liści porzeczki czarnej lub owoców, miażdżyca i nadciśnienie
Pić pół szklanki naparu z liści lub owoców czarnej porzeczki 3-4 razy dziennie.

Kąpiel dla dzieci, wysypka skórna
30 dag suchych liści i cienkich gałązek czarnej porzeczki zalać 3 litrami wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 30 min., przecedzić i wlać do wanny. Kąpiel powinna trwać przez 10-15 minut, jest szczególnie polecana dla dzieci.

Napar z liści porzeczki czarnej lub owoców, infekcja gardła z chrypką
Łyżkę rozdrobnionych suszonych liści lub owoców czarnej porzeczki zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać w termosie przez 30 min. Płukać gardło po każdym posiłku i między posiłkami.

Napar z liści porzeczki czarnej i owoców, hemoroidy
Łyżkę suszonych owoców i łyżkę suszonych liści porzeczki czarnej zalać 250 ml wrzącej wody i zaparzać w termosie przez pół godziny. Pić pół szklanki naparu 5-6 razy dziennie.

Napar z liści porzeczki czarnej, reumatyzm
Ciepły napar z liści porzeczki pić po szklance 2-3 razy dziennie.

Herbatka z liści, nadwaga
Łyżkę suchych liści czarnej porzeczki, łyżkę suchych liści czerwonych winogron, dwie łyżki liści pokrzywy zalać wrzątkiem, zaparzać pod przykryciem. Dodać sok z połowy cytryny. Wypić szklankę przed posiłkiem. Dobry i bezpieczny środek na schudnięcie.

Świeże owoce czarnej porzeczki, anemia, niski poziom hemoglobiny
Jeść codziennie rozgniecione świeże owoce utarte z cukrem z dodatkiem płaskiej łyżki mąki gryczanej.

Suszone owoce czarnej porzeczki, biegunka
W przypadku rozwolnienia poleca się pić wywar z suszonych owoców.

Świeże owoce czarnej porzeczki, nowotwór
W przypadku łagodnych i złośliwych guzów jeść codziennie świeże owoce w dowolnej ilości (jeśli nie ma negatywnych reakcji).

Doceńmy wartości i właściwości zdrowotne czarnej porzeczki!

TAG/poradynazdrowie.pl