Składniki

  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka (w prezentowanej wersji mięso z pieczonych udek, pozbawione skóry i kości)
  • 1 mała puszka kukurydzy (200g)
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ubij jajka z mlekiem i mąką, a później wstaw do lodówki. Obierz ziemniaki i cebulę, a później zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj do tego pokrojoną w drobną kostkę ugotowaną pierś z kurczaka i odsączoną kukurydzę. Wymieszaj i na koniec połącz z mieszanką jajeczno-mleczną. Dopraw całość solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodaj nieco mąki.

Masę nakładaj łyżką na rozgrzany olej. Smaż tak samo jak tradycyjne placki ziemniaczane, z obu stron na złoto. Podawaj gorące z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.