Ocet jabłkowy - jak informuje poradnikzdrowie.pl-  najlepiej własnoręcznie przyrządzony, to dobry środek wspomagający odchudzanie. Jest znakomitą przyprawą do sałatek i mięs oraz produktem o właściwościach leczniczych. Zawdzięcza to składnikom, które zawiera jabłko: cennym polifenolom (kwas chlorogenowy i katechina), beta-karotenowi oraz flawonoidom (florydzyna, kwercetyna), a także minerałom, witaminom oraz pektynom i kwasom: octowemu, cytrynowemu i mlekowemu. Czy jednak ocet jabłkowy jest panaceum dla odchudzających się?

Na początku kuracji octem jabłkowym waga rzeczywiście szybko idzie w dół. Ale jest to efekt odwadniających właściwości octu jabłkowego. Pozbywamy się przede wszystkim nadmiaru nagromadzonej wody. Jeżeli pamiętamy o piciu odpowiedniej ilości płynów wspomagamy efekt detoksykujący jaki wywiera ocet jabłkowy. Pozbywanie się złogów też odbija się na wadze.

Składniki zawarte w jabłkach, a tym samym w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Jeśli więc stosujemy racjonalną dietę ograniczającą ilość kalorii picie octu jabłkowego pomoże organizmowi w zużyciu zapasów tkanki tłuszczowej. Przy okazji obniżymy sobie poziom cholesterolu.

Picie octu jabłkowego wspomaga trawienie, bo wydziela się wtedy więcej soków żołądkowych oraz szybciej są syntetyzowane enzymy trawienne.

UWAGA!

Sama kuracja octem jabłkowym niewiele pomoże w pozbyciu się nadwagi, jeśli nie zmienimy dotychczasowego sposobu żywienia, który sprawił że utyłyśmy. Trzeba przede wszystkim całkowicie wyeliminować albo drastycznie ograniczyć słodycze, ciasta i białe pieczywo oraz smakowe jogurty a także słodkie desery na bazie serków, kaszy manny itd. Są one źródłem wielu zbędnych kalorii, tak samo jak słodkie napoje gazowane i wymyślne drinki. Kiedy ograniczymy ilość pustych kalorii, będziemy pamiętać o przynajmniej półgodzinnej przechadzce każdego dnia i do tego zaczniemy popijać ocet jabłkowy - sukces odchudzania murowany.

Stosowanie octu jabłkowego jest zdrowe i pozwala uniknąć efektu jo-jo

Wbrew powszechnej opinii spalanie tkanki tłuszczowej dzięki stosowaniu octu jabłkowego przebiega wolno. Chudniemy więc w rozsądnym tempie. Trzeba jednak pamiętać, by nie rzucić się na słodycze, piwo i pieczywo oraz tłuste mięsa po kuracji. Jeżeli zaczniemy się znowu objadać - nawet ocet jabłkowy nie zatrzyma efektu jo-jo.

mm