Głóg to mało znany i niepozorny owoc. Warto się nim jednak zainteresować, gdyż ten specyfik może niesamowicie dopomóc naszemu zdrowiu.

Niewielkie czerwone owoce dzięki ich wyjątkowym właściwościom mogą mieć zbawienny wpływ na serce, wspomóc jego prawidłową pracę oraz krążenie. To jednak jeszcze nie wszystko. Owoce głogu mają także właściwości antyrakowe.

Głóg jest wyjątkową rośliną pod względem wytrzymałości. Jest odporny na zanieczyszczenia i by rosnąć, nie potrzebuje specjalnej gleby. Dlatego jego owoce możemy napotkać nie tylko w lasach, ale nawet w miejskich zakamarkach. W naszym kraju występują przede wszystkim dwie podstawowe odmiany głogu - jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Owoce tej pierwszej odmiany są jaśniejsze, drugiej mają charakterystyczny ciemnoróżowy kolor.

Nietrudno się domyślić, że owoce głogu jako łatwe w uprawie możemy spokojnie posadzić w naszym domowym ogródku. A naprawdę warto to zrobić. Świeże, czy ususzone - niezależnie od sposobu w jakim je spożyjemy, pomogą naszemu zdrowiu.

Badania naukowe dowiodły, że głóg przyczynia się do ustabilizowania ciśnienia krwi, a także poprawia funkcjonowanie mięśnia sercowego. Jest to więc naturalny "doping" dla naszego serca, organu kluczowego dla funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Głóg dzięki zawartym w nim substancjom przyczynia się do rozkurczania mięśni gładkich. To wszystko sprawia, że serce działa lepiej i reguluje się ciśnienie. Owoce głogu mogą szczególnie pomóc osobom cierpiącym na miażdżycę, chorobę wieńcową, czy oczywiście nadciśnienie.

W owocach głogu znajdziemy też wiele innych pożytecznych dla naszego zdrowia substancji takich jak kwasy fenolowe, sole mineralne, czy karoten.

Warto zainteresować się tymi drobnymi czerwonymi owocami. Nasze serce i tętnice będą nam za to wdzięczne!

dam