Zawierają potas, rozpuszczają kwas moczowy, dają miłe uczucie odświeżenia. Ogórki nadają się nie tylko na mizerię. Można z nich robić koktajle i stosować jako naturalne kosmetyki.

 

Ogórki warto jeść cały rok, a szczególnie latem ponieważ zawierają dużo wody przez co dają efekt odświeżenia, są bogate w składniki mineralne tracone wraz z potem zapobiegając ich niedoborom.

Ze względu na dużą zawartość  potasu  niezbędne wręcz przy chorobach serca, nerek i trudnościach w  oddawaniu moczu.  Rozpuszczają kwas moczowy,  dlatego stosuje się je  przy dietach osób mających problemy z kamieniami nerkowymi. Zwiększają wydalanie moczu, są bogate we flawonidy i garbniki i tym samym pomagają usuwać z organizmu substancje szkodliwe. Warto je dodawać do koktajli i soków podczas kuracji oczyszczających, odchudzających i alkalizujących .

Średniej wielkości ogórek zawiera 1,2 g  białka, 4,3 g węglowodanów i 1,4 g błonnika. Ma tylko 12 kcal w 100g, w 96% składa się z wody.

Przy kuracjach najlepiej spożywać bez soli, ponieważ sól zaburza ich naturalną równowagę potasowo-sodową. Jeśli hodujemy własne ogórki lub mamy dostęp do nie pryskanych – nie obierajmy ich ze skórki, bo ta zawiera więcej korzystnych  dla zdrowia składników.

 

Przepisy:

Wszyscy znamy smaczną  zupę z ogórków kiszonych, ale ze świeżych jest też wyśmienita, chociaż  smakuje trochę inaczej, jest bardziej delikatna i wspaniale odświeżająca

 

Zupa ze świeżych ogórków 

 

Składniki:
5-6 ogórków gruntowych
3-4 ziemniaki
włoszczyzna
ząbek czosnku
koperek, natka pietruszki lub kolendra
śmietana lub jogurt naturalny
listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
1,5 litra wody

Ugotować bulion z warzyw wraz z przyprawami  i czosnkiem ew. z dodatkiem mięsa np. piersi kurczaka, po ok.15 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w kostkę ogórki. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę lub jogurt. Posypać zieleniną.

 

Sunamono – japońska sałatka 

 

1-2 długie ogórki
Sezam
Ocet ryżowy
Sos sojowy
Cukier
Sól
Świeży imbir (opcjonalnie)

Ogórki umyć, obrać po 4 paski skórki, poszatkować krajarką do warzyw lub pokroić w cieniutkie plasterki ostrym nożem, posolić, wymieszać i wstawić do lodówki.
Z 1,5 łyżki octu ryżowego, łyżki sosu sojowego, 2 łyżek cukru i opcjonalnie 1 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru zrobić sos mieszając wszystkie składniki.
Wyjąć sałatkę z ogórków z lodówki, odcisnąć nadmiar wody, wymieszać z  sosem i posypać sezamem (może być prażony)

 

Napój na przyspieszenie metabolizmu i odchudzanie 

 

Składniki:

Sok z jednej cytryny
1 ogórek
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka soku z aloesu
Pęczek kolendry lub pietruszki
½ szklanki wody
1 łyżeczka lub więcej miodu opcjonalnie

Zblendować  wszystkie składniki i wypić powoli szklankę przed snem.

Naturalny koktajl na bezsenność

Składniki:

1 ogórek
Imbir (średniej wielkości)
Sok z 1cytryny
1 Zielone nieobrane jabłko
Szparagi (9 sztuk)
2 łodygi selera

Namoczyć  szparagi w zimnej wodzie, pozostawić na  godzinę. Pokroić ogórek i jabłko w plasterki i zmiksować z imbirem i selerem. Następnie dodać odsączone kawałki szparagów – raz jeszcze zmiksować . Napój świetnie relaksuje wiec najlepiej go przygotować i wypić po obiedzie. Napój ten przywraca dobry sen, ponieważ jego składniki maja pozytywny wpływ na najczęstsze przyczyny bezsenności – stres, niestrawność i wysokie ciśnienie krwi. Dodatkowo oczyszcza organizm, zwłaszcza wątrobę i nerki.

 

Ogórek świetnie się sprawdza w kosmetyce. Położone na twarz plasterki świeżego ogórka nawilżają, rozjaśniają i usuwają obrzęki,

ds/sekretyzdrowia.org